VERVUILING ANTARCTICA DOOR MICROPLASTICS BLIJKT ZEER ERNSTIG

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 10/07/2017 17:07
Tot nu toe werd Antarctica gezien als een ongerepte, onaangeraakte wildernis met relatief weinig plastic vervuiling. Het tegendeel blijkt echter waar. De hoeveelheden microplastics in het water rond Antarctica zijn volgens nieuw gepubliceerd onderzoek vijf keer groter dan tot nu toe werd verondersteld.

De Antarctische Oceaan beslaat zo’n 8,5 miljoen vierkante kilometer en vertegenwoordigt 5,4% van de oceanen op aarde. Het mariene ecosysteem is kwetsbaar. Krill (kleine garnaalachtige diertjes) is een groot en belangrijk component voor de walvissen, zeehonden en pinguïns die in het gebied leven. Krill dat microplastics verwart met voedsel zijn een potentieel giftige voedselbron.

Britse onderzoekers hebben alle beschikbare informatie over de toevoer van microplastics naar de Antarctische Zee bestudeerd. Uit hun berekeningen blijkt dat, als gevolg van toerisme, visserij en wetenschappelijke activiteiten in het gebied, er per decennium tot 500 kilo aan microbeads uit verzorgingsproducten in het water terecht komt en tot 25,5 miljard synthetische vezels uit kleding. Het is niet bekend of er toevoer is van microplastics vanuit andere oceanen.

Ondanks dat de wetenschap over exacte hoeveelheden beperkt is, is wel bekend dat microplastics gevonden worden in alle lagen van de Antarctische Oceaan, inclusief de bodem voor de kust van de Zuidpool. Recent onderzoek van Adventure Science laat zien dat de zee rond het Antarctisch Schiereiland gemiddeld 22 stukjes microplastic per liter bevatten. Een andere studie, uitgevoerd bij de Zuidelijke Shetland-eilanden, ontdekte tot 766 kunststofdeeltjes per vierkante meter op dieptes tussen de 6 en 11 meter.

Dr. Catherine Waller, ecologie-expert en mariene bioloog aan de Britse Universiteit van Hull, in een persbericht van Britisch Antarctic Survey: “Onze resultaten wijzen erop dat er dringend onderzoek moet worden gedaan naar de hoeveelheden microplastic in Antarctische Oceaan en rond het continent Antarctica.”

Voor meer informatie over microplastic soup kun je hier ons dossier over het onderwerp raadplegen.

https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/microbeads-microplastics/



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL