Devgen NV: Succesvolle intrede in de hybride zaadmarkt in India en klaar voor verdere expansie

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 27/08/2008 07:27
Business samenvatting 1H 2008
Bouwend op zijn onderzoek en ontwikkeling rond veredeling van hybride rijst en biotech traits heeft Devgen een hybride zaadbusiness overgenomen in India in November 2007. Devgen heeft zich daaropvolgend met succes in India uitgebouwd tot een bedrijf met activiteiten in de veredeling, de productie en de verkoop van hybride rijst-, sorghum-, parelgierst- en zonnebloemzaden van topkwaliteit. Deze gewassen zijn elk op zich zeer belangrijke gewassen in India. Devgen legde tevens de basis voor de verdere uitbreiding van zijn activiteiten in India en in welbepaalde landen in Zuidoost Azië.

Het nematicideproject zit op spoor naar productregistratie, marktintroductie en verdere productontwikkeling zoals voorzien.

Er werd vooruitgang geboekt met het uitwerken van een gepaste oplossing om de realisaties in de farmadivisie verder te kunnen valoriseren zonder impact op de toekomstige kasuitstromen van Devgen.

Financiële kerngegevens H1 2008

Omzet € 5.8 miljoen inkomsten in H1 '08, hoofdzakelijk toe te schrijven aan de verkoop van hybride zaden, in vergelijking met € 4.3 miljoen in H1 '07 uit andere bronnen.
Een stijging met 38% van de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling als gevolg van de versnelde uitvoering van Devgen's agro-onderzoeksprogramma's.
Burn rate van € 10.2 miljoen in vergelijking met € 5.3 miljoen in H1 '07.
Kaspositie van € 34.3 miljoen per 30 juni 2008.
BUSINESS UPDATE

Devgen Seeds and Crop technologies

Belangrijkste hoogtepunten en verwezenlijkingen in India:
Het personeelsbestand van Devgen India nam toe van 65 tot meer dan 90 professionele medewerkers met ervaring in de zaadindustrie op gebied van de veredeling, de productie, de kwaliteitscontrole, de marketing en de verkoop van hybride zaden. Deze dochteronderneming wordt geleid door een sterk team. In juni huldigde Devgen India zijn nieuwe hoofdkantoor in, in Hyderabad.
In maart werd een nieuwe zaadverwerkingseenheid, op maat ontworpen conform internationale standaarden, met een oppervlakte van 4600 m² in gebruik genomen in Hyderabad. Alle vooropgestelde volumes met betrekking tot de productie en verwerking van zaad voor het Rabi seizoen (lopende van april tot en met augustus) werden tijdig afgewerkt. Een tweede zaadverwerkingseenheid en een afzonderlijke eenheid voor de verwerking van "parental-" zaad, bestemd voor zaadproductie, zijn in aanbouw ter voorbereiding van verdere groei vanaf volgend jaar.
Devgen's producten werden gepositioneerd onder 2 gevestigde merknamen, met name Frontline en Mahalaxmi, welke nu gekoppeld zijn aan Devgen's imago als een leidinggevend researchgedreven zaad- en technologiebedrijf. Een portfolio van 18 producten werd op de markt gebracht tegen premiumprijzen in 10 verschillende talen in 25 regio's in India.
Een sterke vraag naar Devgen's rijst en sorghumzaden resulteerde in een omzet van meer dan € 4 miljoen (januari tot eind juni). De verkoop van parelgierst bleef onder de verwachtingen omwille van onvoldoende neerslag in het Westen maar Devgen verwacht zijn globale doelstellingen voor het jaar toch te zullen halen. De belangrijkste verkoopsperiode voor zonnebloemzaden start in het derde kwartaal.
Op basis van de reeds aangetoonde "product fit" van Devgen's belangrijkste producten in de markt wordt een agressieve stijging van de verkoop in 2009 beoogd. Nieuwe sorghum- zonnebloem- en parelgiersthybriden werden reeds geïntroduceerd bij de boeren ter voorbereiding van de lancering van deze producten op de markt in 2009. Een nieuwe rijsthybride is in ontwikkeling voor marktintroductie in 2010.
Devgen's veredelingsactiviteiten in India werden volledig geïntegreerd met de globale R&D activiteiten van het bedrijf in Kenia (veredeling), België en Singapore (moleculaire veredeling en biotechnologie), de Filippijnen (veredeling), en Indonesië (product evaluatie en registratie). In India werden tenslotte de inspanningen voor veredeling en product- evaluatie verhoogd in elk van de 4 veredelingsstations en via honderden testlocaties in de belangrijke marktregio's in India.
Gedurende de eerste 6 maanden van 2008, werden rijsttekorten in Azië en wereldwijde prijsstijgingen voor de meeste graan- en oliehoudende gewassen vastgesteld. Dit creëerde een breed besef dat de productiviteit in de landbouw dringend moet verhoogd worden. Om de rijstproductiviteit te verhogen in lijn met de wereldwijde vraag zullen hybride zaden en biotech trait technologie vereist zijn, zoals dat het het geval was voor de ontwikkeling van maïszaadmarkt.

Het verhogen van zowel de productie als de productiviteit van rijst is een topprioriteit geworden in verschillende Aziatische landen. Overheden hebben zich nu geëngageerd voor de invoering van hybride rijsttechnologie en verwelkomen de marktdeelname van private zaadindustrie. Verwacht wordt dat dit zal leiden tot een versnelde implementatie van hybride rijstzaden in vele Aziatische landen. Landen zoals Bangladesh en Nepal, met een gezamenlijk rijstareaal van 12.5 miljoen hectare, hebben gelijkaardige productvereisten als die van de Indische markt. De Filippijnen en Indonesië, samen goed voor 16.5 miljoen hectare aan rijstvelden, betekenen dan weer een belangrijke marktopportuniteit voor hybride rijstvariëteiten aangepast aan tropische omstandigheden.

Deze ontwikkelingen zetten Devgen ertoe aan zijn groeistrategie te versnellen in verschillende rijstproducerende landen buiten India. Deze groeistrategie kan in principe worden verwezenlijkt door een combinatie van organische groei, fusies en overnames alsook via samenwerkingsakkoorden. Elk van deze opties heeft zijn eigen potentieel inzake waardecreatie, groeisnelheid en kapitaalsvereisten en zal in dat opzicht ook worden overwogen.

Devgen's productportfolio omvat producten ontwikkeld in China, Kenia, India en de Filippijnen en omvat rijsthybriden waarvan de geschiktheid werd aangetoond voor tropische en subtropische klimatologische omstandigheden op het Indische subcontinent en in Zuidoost Azïe. Devgen's groeiplan is gefocust op landen waar Devgen's producten reeds op aangepast zijn of worden verwacht aangepast te zijn met de lokale omgevingsvereisten en met de vereisten die worden gesteld door de lokale consumenten.

Devgen startte in Nepal en Bangladesh, met de invoering van zijn strategie om zijn producten van Indische oorsprong ook daar te testen en om op korte termijn met de verkoop ervan te starten.

Devgen initiëerde in parallel het plan om zowel in de Filippijnen als in Indonesië in te stappen in de rijstzaadbusiness.

Devgen nam in november 2007, een collectie germplasm en een pijplijn van hybride rijstproducten over die werden geteeld in de Filippijnen en daardoor naar verwachting geschikt zijn voor Indonesië en andere tropische landen waar rijst wordt verbouwd.
In door de overheid georganiseerde testen in de Filippijnen, vertoonde Devgen's belangrijkste tropische hybride een 15% hogere opbrengst dan de belangrijkste hybride rijstvariëteit die momenteel in het land wordt verbouwd. Gedurende de eerste helft van dit jaar initieerde Devgen een evaluatieprogramma voor zijn bestaande producten en voor zijn producten in de pijplijn in zowel de Filippijnen als in Indonesië.
Devgen tekende een overeenkomst in Indonesië, inzake onderzoek en ontwikkeling, en voor het testen en de distributie van zijn hybride rijstproducten met Pt. Sang Hyang Seri, het zaadbedrijf van de overheid, dat momenteel instaat voor de productie en distributie van een groot deel van de nationale behoeften aan zaden van het land.
Het eerste seizoen met veldproeven en regulatoire testen is momenteel lopende met veldproeven op 10 verschillende locaties verspreid over Indonesië. De pilootproductie van het reeds geregistreerde Filippijnse hybride rijstzaad wordt momenteel geïnitieerd
Devgen is bezig met de oprichting van een dochteronderneming in Indonesië met geplande activiteiten in R&D, marketing en productondersteuning - naar analogie met de activiteiten binnen zijn dochteronderneming in India.
Verdere investeringen in germplasm, veredelingsactiviteiten en biotechnologie ter ondersteuning van groei op middellange termijn

De toenemende investeringen van het bedrijf in de zaadbusiness activa (o.a. germplasm, hybride zaden en "parental-"zaad), in geavanceerde veredelingstechnologie en in biotechnologie zijn essentieel bij het verwezenlijken van de doelstellingen van het bedrijf om een leidinggevende positie te verwerven als leverancier van hybride zaden en traits voor Aziatische gewassen met een focus op rijst.

Devgen heeft zijn basis aan germplasm en zijn veredelinsgstrategie verbreed van een initiële focus gericht op India naar een meer wereldwijde oriëntatie (met uitzondering van China en Japan). Devgen tekende samenwerkings- en licentie-akkoorden met vooraanstaande onderzoeksinstituten in China en in ander landen om zijn positie op gebied van germplasm en hybride rijsttechnologie te versterken en zijn pijplijn aan parentale lijnen en rijsthybriden voor commercialisatie te verbreden. Deze producten worden momenteel getest op verschillende locaties in Azïe.


RNAi & biotech traits

Devgen's ontwikkelingsprogramma voor traits voor rijst vordert goed alsook de verdere ontwikkeling van de eigen RNAi-technologie voor gewasbescherming. De mogelijkheden van deze technologie met betrekking tot de controle en de bestrijding van de maïswortelboorder, een zeer belangrijke plaag bij maïs, werden verder gevalideerd.


Het naar de markt brengen van Devgen zijn agrochemische nematicide loopt volgens plan

Gedurende het eerste kwartaal finaliseerde Devgen de vereiste regulatoire testen met zijn belangrijkste kandidaat-product. Momenteel is Devgen de eerste regulatoire dossiers aan het samenstellen voor de registratie van het product in belangrijke regio's in de Verenigde Staten en in Zuid-Europa. De verwachting is dat de dossiers zullen kunnen worden gefinaliseerd tegen het einde van het jaar zoals eerder reeds gecommuniceerd. Andere voorbereidingen voor productie en distributie verlopen eveneens volgens plan. Het nematicide team werd verder versterkt met experts uit de industrie in de verschillende regio's die Devgen beoogt.

In het seizoen 2008, voert Devgen verdere veldproeven uit met het oog op het genereren van bijkomende gegevens en de verdere ontwikkeling van het product. De firma wil hierdoor de performantie van het product optimaliseren en het potentieel van het product uitbreiden naar bijkomende gewassen en regio's.


Human therapeutics

Er werd vooruitgang geboekt bij het zoeken naar een oplossing, waarbij de farma activa verder kunnen worden ingezet en kunnen waarde creëren zonder op de toekomstige kasuitstroom van de firma te wegen. De verschuiving in competentienoden vereist om de ontwikkelingen naar de volgende fase te brengen, heeft geleid tot een vermindering van het personeelsbestand met 5 personen. Het uitbesteden van specifieke activiteiten (zoals bvb. de pilootproductie van de actieve stof) vereist om de projecten van de preklinische naar de klinische fase brengen worden verder gezet om de waarde van deze activa te beschermen en verder te laten groeien.


Outlook 2008

De omzet uit de verkopen van hybride zaden wordt verwacht in lijn te liggen met eerder aangegeven indicaties en zullen dan ook uitkomen tussen de 5 en de 6 miljoen euro en dit ondanks de devaluatie van de Indische ruppee met 13% sinds het begin van het jaar.

In lijn met de ontwikkeling van Devgen naar een bedrijf dat zich richt op de verkoop van nematiciden, hybride zaden en traits, is het bedrijf zich integraal aan het richten op de ontwikkeling van zijn eigen businessactiviteiten en op de samenwerking met zijn belangrijkste partner. Er werden dan ook geen nieuwe samenwerkingen op het vlak van onderzoek en ontwikkeling aangegaan met derde partijen. Bijgevolg verwacht Devgen een omzet voor het volledige jaar die in lijn zal liggen met deze van vorig jaar en iets lagen dan de omzet die werd aangegeven bij het begin van het jaar. Voor 2009 weliswaar verwachten wij een sterke groei van onze zaadbusiness, gevolgd door de start van de verkoop van nematiciden in 2010.

Uitgaven voor R&D zullen in lijn liggen met wat eerder werd aangegeven en zullen oplopen tot ongeveer 20 miljoen euro. De maximale cash burn wordt tevens verwacht overeen te stemmen meet eerdere richting die terzake werd gegeven (20 - 22 miljoen euro) en omvat de initiële investeringen in de zaad-en traitsbusiness binnen en buiten India. De kaspositie per einde van het jaar wordt geraamd op 20 miljoen euro (waarvan 5 miljoen gerestricteerde cash).

Tot besluit kunnen we stellen dat Devgen de zaadbusiness die vorig jaar werd verworven succesvol heeft geïntegreerd en het bedrijf ondertussen een positie verworven heeft binnen de Indische hybride zaadbusiness, zoals wordt aangetoond door een degelijk eerste jaar met productie en verkoop in India van Zaden voor de vier gewassen waarvoor gekozen werd. Het bedrijfsteam, het productportfolio en de productlijn voor hybride rijst, een R&D investering die werd ingezet in 2004, vormen op vandaag een stevige basis voor een agressief groeiplan in de zich snel ontwikkelende hybride rijstzaadmarkt in India en Zuidoost Azië. Dit zal dan ook de belangrijkste focus voor de toekomst worden van het bedrijf. In dit verband en in functie van de gekozen strategie, zou Devgen eventueel kunnen overwegen om naast andere mogelijkheden beroep te doen op financiering via langetermijn schuldfinanciering of via de kapitaalmarkt.

Kerncijfers per 30 juni, 2008

EUR 000 (behalve voor winst per aandeel) H1 2008 H1 2007
Inkomsten 5,846 4,282
EBITDA[2] -10,779 -6,142
Bedrijfsverlies -12,059 -6,713
Financieel resultaat 490 497
Netto verlies -11,568 -6,216
Basis verlies per aandeel (EUR) -0,65 -0.38
30 juni, 2008 31 dec, 2007
Geldmiddelen en kasequivalenten[3] 34,299 38,834

Voor meer informatie in verband met Devgen: www.devgen.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL