TenCate onderzoekt eventuele doorstart Osiris Inkjet Systems

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 12/05/2011 08:12
TenCate onderzoekt een eventuele doorstart van Osiris Inkjet Systems B.V. (Hengelo) na het door dit bedrijf op woensdag 11 mei 2011 aangevraagde faillissement. Osiris ontwikkelde in de laatste tien jaar de eerste inkjetprint-oplossing (ISIS) voor de mode-industrie op industriële snelheid (tot 30 meter per minuut).

In de afgelopen jaren is TenCate samen met Xennia Technology (79% TenCate) en andere industriële partners betrokken geweest bij zowel Europese als door de Provincie Overijssel gesubsidieerde innovatieprojecten op het gebied van inkjettechnologie. Een van de resultaten is de in december 2010 gepresenteerde uitkomst van het Europese Digitex-project. TenCate en Xennia presenteerden een demonstrator voor continue inkjettextielveredeling.

Duurzame smart textiles
Textielveredeling op basis van inkjettechnologie betekent enerzijds een significante innovatie op het gebied van duurzaamheid en resulteert anderzijds in de ontwikkeling van revolutionaire producten (smart textiles). Deze technologie kan worden beschouwd als een nano-oppervlaktecoating van technisch textiel.

TenCate Protective Fabrics zal dit jaar inkjettechnologie als vorm van veredeling introduceren op pilotbasis. Hiermee kunnen op termijn nieuwe beschermende materialen worden geproduceerd voor medische toepassingen, defensie, hulpdiensten et cetera.

Osiris en Xennia / TenCate
Osiris en TenCate hebben in het verleden gescheiden ontwikkelingen gekend, aangezien de applicaties voor de mode-industrie (Osiris) en technisch textiel (TenCate) andere eisen stellen. De opgebouwde kennis en kunde van Osiris is echter complementair aan die van Xennia en TenCate en kan mogelijk een positieve bijdrage leveren aan de implementatie van de inkjetstrategie van TenCate.

TenCate onderzoekt de mogelijkheid om op basis van deze technologische samenwerking in de regio Oost-Nederland een kenniscentrum te creëren op het gebied van inkjettechnologie voor textiele substraten. Dit kenniscentrum zal voor zowel TenCate als derden (eventueel via het onlangs in Nijverdal opgerichte Open Innovatie Centrum Advanced Materials) kennis en testmogelijkheden ter beschikking kunnen stellen. Een op bredere leest geschoeide doorstart kan een belangrijke technologische impuls voor Oost-Nederland betekenen.

De ISIS-machine van Osiris zal na de eventuele doorstart aan de portfolio van Xennia-systemen worden toegevoegd. De eerste ISIS-machine werd eerder verkocht aan een Indiase modeproducent als launching customer, en draait daar in productie.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL