TenCate (Xennia) introduceert nanoprocestechnologie voor textiele toepassingen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 18/02/2010 08:34
Xennia Technology, onderdeel van Koninklijke Ten Cate nv, presenteert vandaag haar proces-demonstratiemodel voor het printen en finishen van textiele materialen. Deze nieuwe nanoprocestechnologie is gebaseerd op inkjettechnologie, waarmee inkt- of coatingdeeltjes met grote productieprecisie en -snelheid worden opgebracht. Met deze technologie is een doorbraak gerealiseerd in industriële processen die tot voor kort in de textielindustrie werden toegepast.

Inkjettechnologie heeft niet alleen geleid tot innovatieve printtechnologie, maar ook tot een nieuwe nanoprocestechnologie om hoogwaardige functionaliteiten op (textiele) substraten aan te brengen. Een van de bijkomende voordelen van deze laatstgenoemde technologie is - naast nieuwe technologische mogelijkheden - dat dit productieproces grote milieuvoordelen en energiebesparing oplevert. Door de combinatie van een gepatenteerd continu proces en speciaal ontwikkelde chemie zal de textielindustrie in economisch en ecologisch opzicht een enorme verandering ondergaan.

De transformatie naar digitale productieprocessen in de textielindustrie zal geleidelijk verlopen, aangezien nieuwe machines moeten worden geïntroduceerd. Een van de hoekstenen van het businessmodel van Xennia is de aansluiting bij machinebouwers teneinde een 'installed base' te creëren. In dit model is Xennia de leverancier van de technologische oplossing, die bestaat uit onder meer modules als printmachines, software en inktsystemen en uit speciaal ontwikkelde inkten van hoge kwaliteit. De relevante machineproducenten (OEM's) beschikken, naast hun ontwerp- en bouwcapaciteiten, over het noodzakelijke verkoop- en servicenetwerk.

Alliantie met Reggiani Macchine
Voor textiele toepassingen is Xennia een alliantie aangegaan met Reggiani Macchine in Bergamo (I). Dit Italiaanse bedrijf is begonnen met de productie en verkoop van industriële digitale printmachines en zal samen met Xennia op gemeenschappelijke basis verder gaan met dit ontwikkelingsproces. De productieversie van de continu-textielprintmachine zal voor het eind van dit jaar gereed zijn. In deze processen zal Xennia in toenemende mate betrokken zijn bij de ontwikkeling en productie van speciale inkten. Nieuwe inktrecepturen met speciale karakteristieken zullen nieuwe ingangen creëren in de markt voor textielprint en daardoor een hogere mate van marktpenetratie voor digitale printtechnieken opleveren.

Reggiani Macchine is een gevestigd merk op het gebied van machines voor het bedrukken, verven en finishen van textiel. Het bedrijf heeft een internationaal verkoop- en servicenetwerk en was een van de eerste bedrijven die bezig waren met digitale printprocessen voor textiel. Reggiani zal zich verder specialiseren op dit gebied, met Xennia als technologiepartner.

Belang voor TenCate
Xennia heeft positief bijgedragen aan het resultaat van TenCate over 2009. Deze bijdrage zal vanaf 2010 aanzienlijk toenemen, gelet op huidige componenten- en systeemontwikkelingen in printplatforms voor uiteenlopende machineconfiguraties en onderzoeksprojecten voor derden. Op basis van de huidige marktvooruitzichten en R&D-projecten streeft Xennia naar in totaal ₤ 300 - 400 miljoen aan opbrengsten in de jaren 2015 - 2017.

Xennia zal zich ook concentreren op het modificeren van printkoppen van derden voor speciale toepassingen onder haar eigen merknaam en op de productie van eigen inkten voor toepassingen als textieldruk en finishing. Xennia bezit verschillende patenten met betrekking tot inktformules.

Wereldwijd is met de markt voor textielprint 21 miljard meter gemoeid. Minder dan 1% hiervan heeft momenteel betrekking op digitaal printen. Door voornoemde alliantie zullen Xennia en Reggiani Macchine naar verwachting belangrijke spelers in deze markt worden en zal het marktaandeel in digitaal printen geleidelijk toenemen.

De strategische bijdrage van Xennia aan TenCate betreft met name de technologie. Door middel van technologische innovatie kan TenCate haar productiekosten beperken en nieuwe, unieke materialen ontwikkelen, die haar leidende positie in haar kernmarkten versterken. Ten gevolge van deze technologie zal de belasting voor het milieu substantieel worden beperkt.

Het belang van deze nieuwe technologie voor het innovatieve vermogen van de regio Oost-Nederland is groot. Zowel het Innovatie Platform Twente (IPT)_en de Universiteit Twente als de Provincie Overijssel zetten zich in om innovatieprojecten op het gebied van nieuwe materialen en nanotechnologie te ondersteunen.

De innovaties van TenCate zullen in de eerste plaats betrekking hebben op het marktthema veiligheid en bescherming (zoals beschermende weefsels voor industriële en defensietoepassingen en outdoorweefsels). Dergelijke materialen moeten worden bedrukt en gecoat om over de gewenste functionele eigenschappen te beschikken.

Op termijn zullen de oplossingen die Xennia ontwikkelt ook worden toegepast voor andere marktsegmenten van TenCate, zoals composieten, kunstgras en geleidende coatings / prints (sensoren).




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL