Nettowinst TenCate stijgt met 22% tot € 7,3 miljoen in eerste kwartaal

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 29/04/2008 08:29
- Netto-omzet € 209 miljoen (+10%)
- EBITA € 13,4 miljoen (+20%)
- Nettowinst gecorrigeerd voor amortisatie immateriële activa (cash earnings) € 8,4 miljoen (+33%)
- Voortgaande sterke groei markt voor veiligheidsweefsels in VS (defensieorders)
- Aanzienlijke order (US$ 60 miljoen) voor voertuigbepantsering ontvangen
- Verbetering resultaten sector Geosynthetics & Grass
- Omzet TenCate Enbi lager door terugval Amerikaanse markt

Algemene gang van zaken eerste kwartaal 2008

Omzetontwikkeling
De omzet nam, afgezien van valutaeffecten, in het eerste kwartaal toe met 17% tot € 209 miljoen. Autonoom steeg de omzet met 5%. De omzetstijging werd beperkt door enerzijds seizoenseffecten en anderzijds de voortdurend terughoudende Amerikaanse economie. Dit laatste was vooral van invloed op de Amerikaanse omzet in geosynthetics.
De orderpositie van de sector Advanced Textiles & Composites is sterk gegroeid ten opzichte van het einde van het eerste kwartaal van 2007.

Resultaat
Het bedrijfsresultaat voor amortisatie van immateriële vaste activa (EBITA) steeg met 20% tot € 13,4 miljoen (eerste kwartaal 2007: € 11,2 miljoen). De EBITA-marge nam toe tot 6,4% (eerste kwartaal 2007: 5,9%). Zonder rekening te houden met valutaeffecten bedroeg de stijging van de EBITA 34%.
De groei van de EBITA werd vooral veroorzaakt door de gunstige ontwikkelingen op het gebied van veiligheidsweefsels (VS) en de acquisitie van Composix en TenCate Thiolon Middle East.

De nettowinst over eerste kwartaal van 2008 bedroeg € 7,3 miljoen (eerste kwartaal 2007: € 6,0 miljoen).
De post amortisatie immateriële vaste activa liet als gevolg van de recente acquisities een stijging zien tot € 1,1 miljoen (2007: € 0,3 miljoen). De nettowinst gecorrigeerd voor deze toename (op cash earnings-basis) liet een stijging zien van 33% tot € 8,4 miljoen.

Financiën
In verband met de gerealiseerde acquisities is de gesyndiceerde banklening in februari 2008 verhoogd van € 250 miljoen tot € 400 miljoen. De netto rentedragende schuld bedroeg per kwartaalultimo € 318 miljoen (ultimo eerste kwartaal 2007: € 222 miljoen). Het saldo van de financiële baten en lasten is slechts in beperkte mate gestegen (+ € 0,1 miljoen hogere last) en beïnvloed door positieve herwaardering van hedge-instrumenten (afdekking valutarisico) tengevolge van de waardedaling van de US-dollar.
De belastingdruk daalde ten opzichte van het eerste kwartaal tot 28% (2007: 31%), voornamelijk door de resultaten van TenCate Thiolon Middle East (Dubai).

De investeringen in het eerste kwartaal bedroegen € 12,6 miljoen, tegenover
€ 14,3 miljoen in het eerste kwartaal van 2007. De belangrijkste posten betroffen:
De nieuwe fabriek voor geosynthetics in Zhuhai (China)
Uitbreiding productie van kunstgrasvezels (Dubai, VS)
Uitbreidingsinvesteringen composietenproductie.

Vooruitzichten
De huidige ontwikkelingen van de dollar en prijsontwikkelingen van oliegerelateerde grondstoffen (PP/PE-granulaten) vormen de aanleiding tot enige onzekerheid.

TenCate is strategisch gepositioneerd in kernmarkten die een goed perspectief bieden.

De verwachte bijdrage van de recent geacquireerde bedrijven en de huidige orderpositie, vooral binnen de sector Advanced Textiles & Composites, stemmen tot optimisme.

De gecommuniceerde financiële doelstelling voor de groei van de winst per aandeel op lange termijn op cash earnings-basis (+10% winst-groei per aandeel), zal over geheel 2008 naar verwachting ten minste worden gehaald.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL