RESULTATEN 2017/2018 HOLLAND COLOURS

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 01/06/2018 07:03
. Omzet 8% hoger – Margedruk vanwege hogere grondstofkosten – Netto resultaat 13 % hoger
Holland Colours, een wereldwijde producent van kleurconcentraten voor de polymeer industrie heeft 8% omzet stijging gerealiseerd in het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2018. Scherpe stijgingen van de grondstof
kosten, met name in Europa, hebben een sterk marge drukkend effect gehad. Echter, dit werd ruim gecompenseerd door lagere operationele kosten voor de groep, zodat het operationele resultaat vanuit de gecontinueerde activiteiten uitkwam op € 8,2 miljoen versus € 7,2 miljoen in het vorige jaar. Het netto resultaat per aandeel is € 6,78 ten opzichte van € 6,03 in het jaar ervoor.

De 8% omzetgroei tot € 83,5 miljoen was met name volume gedreven, waarbij alle regio’s en marktsegmenten bijdroegen. Europa eindigde 12% boven vorig jaar, Americas 1% en Azië 13%. Naast de algemene groei van de wereldeconomie is er ook nieuwe business binnengehaald in met name de segmenten Packaging en Coatings, Sealants en Adhesives (CS&A). Het negatieve translatie-effect van de USD op de omzetgroei kwam uit op 3 basis punten. De groei in the Americas en Azië gemeten in USD was respectievelijk 7% en 21%.
De wereldwijde tekorten aan grondstoffen, en de daarmee gepaard gaande stijging van de grondstofprijzen, had een negatief effect op de marges, met name in Europa. De netto marge voor de groep eindigde op 46% ten opzichte van 49% in het vorige boekjaar.
Het grootste deel (91%) van de groepsomzet is gerealiseerd in de focus markten. Building & Construction (B&C) vormt nog steeds het grootste segment voor Holland Colours. Hier binnen is het afgelopen jaar 2% groei gerealiseerd. De omzet in Packaging steeg met 20%, waarbij met name Europa en Azië een belangrijke bijdrage leverden. CS&A kwam uit op 8% groei.
In absolute termen bleef de netto marge bijna gelijk aan vorig jaar met name door de eerdergenoemde stijging van de grondstofkosten in Europa alsook door koers- en mix-effecten.
De operationele kosten daalden met € 0,8 miljoen. Dit werd gedreven door lagere kosten in Azië (sluiten van de entiteit in China) als ook vacatures in Europa en America. De consulting en sluitingskosten voor de entiteit in China van EUR 0,2 miljoen (in liquidatie sinds 15 februari 2017) staan separaat gerapporteerd onder gediscontinueerde activiteiten.
Het operationele resultaat vanuit de gecontinueerde business eindigde op € 8,2 miljoen versus € 7,2 miljoen vorig jaar. De belastingdruk was hoger ten opzichte van vorig jaar onder andere als gevolg van de herwaardering van de belastinglatenties in de USA. Het netto resultaat na gediscontinueerde activiteiten kwam uit op € 5,9 miljoen (€ 6,78 per aandeel) versus € 5,2 miljoen vorig jaar (€ 6,03 per aandeel).
Daling van de netto cash flow met name door hogere voorraden
De netto cash flow was € 2,2 miljoen negatief ten opzichte van € 0,7 miljoen positief in het jaar ervoor.
De € 10,2 miljoen cash flow uit de gecontinueerde operaties werd gedeeltelijk geabsorbeerd door € 4,7 miljoen stijging in het werkkapitaal waarvan € 3,1 miljoen wordt verklaard door hogere voorraden. Investeringsuitgaven waren € 2,5 miljoen, iets boven de 5-jaar gemiddelde afschrijvingen van € 2,2 miljoen. De dividend betaling over het resultaat van vorig jaar was € 2,6 miljoen en er hebben zich geen veranderingen voorgedaan in de financiering van het bedrijf. Holland Colours heeft geen leningen en betaalde een totaal bedrag van € 1,8 miljoen aan vennootschapsbelasting.

Het dividend voorstel,
ter goedkeuring van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 12 juli 2018, bedraagt € 3,39 in cash per share (vergeleken met € 3,01 in 2016/2017).

Verwachting voor 2018/2019
We verwachten te kunnen profiteren van de verdere versterking van de wereldeconomie. Tegelijkertijd verwachten we ook dat de grondstoffen schaarste zal aanhouden met daaraan gerelateerde volatiliteit van de prijzen. Hoewel het lastig is om de impact te voorspellen zullen deze trends druk blijven uitoefenen op onze marges, met name in Europa. Stappen om de winstgevendheid in Europa te verbeteren blijven van belang.
Holland Colours blijft gecommitteerd aan de strategische intentie om de technologische basis te verbreden middels eigen ontwikkeling als ook externe opties. Dit, gecombineerd met voortschrijdende wet- en regelgeving op het gebied van voedselveiligheid en ontwikkelingen in de circulaire economie kunnen resulteren in hogere kapitaal uitgaven versus het historisch gemiddelde.
Apeldoorn, 31 mei 2018
Directie

Voor verdere informatie alsook het volledige jaarverslag verwijzen we naar de website van Holland Colours (www.hollandcolours.com).

Tijd 09.26
Holland Colours EUR 91,40 +1,40 vol. 272



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL