RESULTATEN 2016/2017 HOLLAND COLOURS

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 31/05/2017 07:00
5% organische omzetgroei – netto resultaat 43% hoger
Holland Colours, een wereldwijde producent van kleurconcentraten voor de polymeer industrie, rapporteert 5% organische omzetgroei en een 43% hoger netto resultaat voor het op 31 maart afgesloten financiële jaar.

Goede omzetontwikkeling in elk van de drie regio’s hebben het afgelopen boekjaar geleid tot de hoogste omzet en netto resultaat in de geschiedenis van de vennootschap. Daarbij heeft Holland Colours geprofiteerd van de economische groei in met name de USA, Canada en Indonesië. Verder is er extra business binnengehaald bij zowel nieuwe als bestaande klanten en zijn recent geïntroduceerde producten goed aangeslagen. De 5% omzetgroei ten opzichte van het vorige boekjaar is geheel organisch met een verwaarloosbaar koerseffect.

De innovatie index, gedefinieerd als de omzet van nieuwe producten (binnen de afgelopen 5 jaar geïntrodu-ceerd) als percentage van de totale omzet, verbeterde van 4,4% vorig jaar naar 6,7% in het rapportagejaar ten opzichte van een strategische ambitie van minimaal 10%.
De divisies Americas en Azië boekten beiden 7% omzetgroei, Europa eindigde 3% hoger.
Begin 2016 is de HolcoMORE 2.0 groeistrategie geherdefinieerd, waarbij enige herschikking tussen de markt-segmenten van Holland Colours heeft plaatsgevonden. Holland Colours blijft zich richten op Building & Construction (B&C) en Packaging maar ook Coatings, Elastomers en Adhesives blijven voor het bedrijf belangrijke markten.
De B&C business deed het goed (+7%) in alle drie de regio’s over het afgelopen jaar, onder andere dankzij de nieuw verworven business bij een bestaande klant in Europa die de kleurontwikkeling voor een nieuwe productlijn geheel heeft uitbesteed aan Holland Colours. De omzet in Packaging was 2% hoger dan vorig jaar. Deze business wordt gekenmerkt door nieuwe ontwikkelingen onder andere op het gebied van regelgeving en Holland Colours behoudt daarbij haar positie als gewaardeerde partner die haar klanten helpt om te gaan met deze uitdagingen. Daarnaast is er 4% groei gerealiseerd met pasta’s voor Coatings, Elastomers en Adhesives.
In absolute zin was de marge 7% hoger ten opzichte van het vorige jaar. Dit is het gevolg van de hogere omzet en een goede productmix. De gestegen grondstofkosten konden gecompenseerd worden door efficiënt in te kopen en te produceren. De operationele kosten stegen met € 1,1 miljoen met name verklaard door hogere personeelskosten, waarvan een deel incidenteel.
De omzetgroei en goede productmix zijn de belangrijkste redenen voor de verbetering van het bedrijfsresultaat dat met € 7,2 miljoen 26% boven het bedrijfsresultaat van het jaar ervoor uitkwam. Dit heeft geresulteerd in een ROS van 9,3% in het rapportage jaar (7,8% in het jaar ervoor). De ROI kwam uit op 23% ten opzichte van 20% in het vorige jaar. De strategische doelstelling is 10% ROS en 15% ROI. Het netto resultaat eindigde € 1,6 miljoen boven vorig jaar, hetgeen mede werd gedreven door een lagere belastingdruk.
De basis voor de omzet en het bedrijfsresultaat zijn vergelijkbaar met vorig jaar. Het netto resultaat omvat € 0,2 miljoen incidentele kosten – na belasting – in verband met de discontinuering van de operatie in China. Deze entiteit is op 31 december 2016 gesloten. De Chinese markt wordt nu bediend vanuit Indonesië.
Hogere investeringsuitgaven en lagere netto cash flow
De netto cash flow kwam uit op € 0,7 miljoen in vergelijking tot € 1,5 miljoen in het vorige boekjaar. Dit jaar werd positief beïnvloed door het verbeterde bedrijfsresultaat van € 1,5 miljoen en een lager bedrag aan betaalde belastingen (€ 0,2 miljoen). Verder was er een verbetering van het werkkapitaal met € 0,5 miljoen (ten opzichte van € 2,1 miljoen reductie in het vorige jaar).
De investeringsuitgaven kwamen op € 3,6 miljoen, hetgeen € 2,1 miljoen boven vorig jaar lag. De stijging is met name terug te voeren op de capaciteitsuitbreiding en gedeeltelijke relocatie van de Holcoprill productielijn in Apeldoorn en Szolnok (Hongarije) alsook verbeteringen in het lab in Apeldoorn.
Het laatste deel van de langlopende lening is afbetaald, zijnde € 1,1 miljoen versus € 2,2 miljoen aan periodieke betalingen vorig jaar. De solvabiliteit van Holland Colours was 73%.

Het dividend voorstel dat ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bedraagt € 3,01 in cash per aandeel (vergeleken met € 2,15 in 2015/2016).
Voor meer informatie alsook het volledige jaarverslag verwijzen we naar de Holland Colours website (www.hollandcolours.com).
Verwachtingen voor 2017/2018
We verwachten te kunnen profiteren van de versterking van de wereldeconomie, maar veel hangt af van het politieke klimaat in de landen waarin we opereren alsook de ontwikkeling van de bijbehorende valutakoersen.
Daarnaast verwachten we margedruk van de verder oplopende grondstofprijzen, met name in Europa. Momenteel werken we aan compensatie middels prijsverhogingen in de markt. De voortdurende focus op marktonderzoek, ontwikkeling alsook de introductie en groei van nieuwe producten zal extra kapitaal vergen. We verwachten dit te kunnen financieren vanuit de operationele cash flow.
Gezien de bovenstaande ontwikkelingen alsook de algemene volatiliteit in onze markten spreekt Holland Colours geen verwachting uit voor het financiële jaar 2017/2018.
Apeldoorn, 30 mei 2017
Statutaire directie

Algemeen
De verkorte geconsolideerde financiële informatie voor het boekjaar 2016/2017 met vergelijkende cijfers is opgesteld op basis van verslaggevingsregels, welke gebaseerd zijn op de International Financial Reporting Standards (IFRS).
Disclaimer
Dit persbericht is een vertaling van het Engelse persbericht zoals vandaag gepubliceerd door de vennootschap en reflecteert aan een deel van de door de Directie opgemaakte jaarrekening, die door de Raad van Commissarissen in de vergadering van 30 mei 2017 is besproken en goedgekeurd voor publicatie. De jaarrekening zal op 30 mei 2017 gepubliceerd worden en ter vaststelling worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 11 juli 2017.
De onafhankelijk accountant heeft bij de opgemaakte jaarrekening een goedkeurende controleverklaring afgegeven.

Belangrijke data
11 juli 2017 Algemene Vergadering van Aandeelhouders
13 juli 2017 Notering ex-dividend
14 juli 2017 Dividendrecorddate
11 augustus 2017 Betaalbaarstelling dividend
26 oktober 2017 Publicatie halfjaarcijfers 2017/2018
31 mei 2018 Publicatie jaarcijfers 2017/2018
12 juli 2018 Algemene Vergadering van Aandeelhouders
Holland Colours NV
Postbus 720 | 7300 AS Apeldoorn | Nederland
Tel + 31 (0)55 368 07 00 | Fax + 31 (0)55 366 29 81
ir@hollandcolours.com |

Zie meer op www.hollandcolours.com

tijd 10.12
Holl. Colours EUR 78,13 +63ct vol. 792
Een fonds waar je een speelbal bent als je wat meer aandelen hebt en je wilt ze verkopen. Bij kopen moet je al een zoek opdracht geven.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL