Fugro verwacht robuuste winsttoename over 2008

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 20/11/2008 08:25
Fugro verwacht over geheel 2008 een omzet te kunnen realiseren van ruim EUR 2,1 miljard (2007: EUR 1,8 miljard). De nettowinst zal, afgezien van onvoorziene omstandigheden, naar verwachting ten minste EUR 275 miljoen bedragen (2007: EUR 216 miljoen) hetgeen een toename met meer dan 27% betekent ten opzichte van het vorig jaar. De nettowinstmarge loopt hiermee op tot ruim 13% (2007: 12%).

De omzettoename met bijna 20% ten opzichte van het voorgaande jaar komt grotendeels door autonome groei tot stand. Ondanks de recentelijk opgelopen koers van de US dollar zal er over het gehele jaar gemeten een negatief valuta effect resulteren van circa 7% door de gemiddeld lagere koers van de US dollar en het Britse pond ten opzichte van de Euro. Dit wordt deels gecompenseerd door de omzettoename uit acquisities met circa 4%. Alle drie divisies dragen bij aan de groei in omzet en resultaat, met de sterkste toename in de Geoscience divisie.

Evenals in het eerste halfjaar bleef de vraag naar Fugro’s diensten de afgelopen maanden hoog. Dit vertaalt zich tevens in een goed gevulde orderportefeuille voor de komende periode, die in volume gemeten 20% is toegenomen ten opzichte van een jaar geleden.

De verwachting is dat bij aanhoudende lagere prijzen van olie en minerale grondstoffen enkele kleinere opdrachtgevers (in zowel de olie- en gassector alsook in de mijnbouw) die op basis van externe financiering opereren, projecten zullen uitstellen of hun activiteiten zullen reduceren. Daar staat tegenover dat de voor Fugro belangrijkste groep opdrachtgevers van nationale oliemaatschappijen en grote internationale spelers heeft aangegeven te zullen blijven investeren in nieuwe wingebieden voor de productie op de langere termijn. Hierbij is de steeds verder teruglopende productie van bestaande olie- en gasvelden een belangrijke overweging. Daarnaast neemt het ontwikkelen van nieuwe velden meerdere jaren in beslag. Fugro richt zich erop met haar brede dienstenpakket in meerdere fasen hierbij betrokken te zijn.

De aan grote infrastructuur gerelateerde markt (circa 20% van de omzet) geeft een gemengd beeld. In een aantal landen wordt een zekere terughoudendheid bij het opstarten van nieuwe projecten merkbaar, terwijl elders overheidsmaatregelen in gang worden gezet om deze sector extra impulsen te geven, zoals bijvoorbeeld in China.

Fugro ’s nieuwe ROV support schip, Fugro Saltire, is sinds eind augustus operationeel en heeft inmiddels een werkvoorraad tot diep in 2009. In de loop van december zullen drie nieuwe schepen op projecten worden ingezet, twee voor seismisch onderzoek (Geo Caribbean and Geo Natuna) en één voor offshore survey werk (Fugro Solstice).

Fugro heeft overeenstemming bereikt over de overname van GEO LLC gevestigd in Anchorage, Alaska, Verenigde Staten. De onderneming is gespecialiseerd in zowel geotechnisch als geofysisch onderzoek voor nieuwe olie- en gasvelden op zee, met name in poolzeeën zoals de Tsjoektsjen (Chukchi) en de Beaufort zee. GEO LLC heeft een omzet van circa EUR 7 miljoen per jaar.

De activiteiten van Fugro in Brazilië ontwikkelen zich zeer voorspoedig met de recente toekenning van een aantal opdrachten voor Petrobras:
- een driejarige contractverlenging voor twee ROV’s voor installatie- en onderhoudswerk in de Santos en Campos Basins tot 3.000 meter waterdiepte;
- ROV support aan boord van zes boorinstallaties voor een periode van twee tot vijf jaar;
- een driejarige contractverlenging voor duikwerkzaamheden bij onderhoud aan installaties.

Tezamen met de reeds eerder aangekondigde contracten voor Petrobras en enkele internationale oliemaatschappijen voor diverse werkzaamheden op zee, vertegenwoordigen bovengenoemde opdrachten een waarde van ruim EUR 270 miljoen voor in de komende jaren in Brazilië uit te voeren werk. Fugro heeft inmiddels 17 ROV’s ingezet in Brazilië en voegt daar het komende jaar nog enkele aan toe.

Fugro zal op 6 maart 2009 de definitieve jaarcijfers over het gehele jaar 2008 publiceren.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL