Draka verwacht over 1e helft 2005 een forse daling van het operationeel resultaat, maar substantiële verbetering ten opzichte van 2e helft 2004 (exclu

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 15/06/2005 08:22
TRADING UPDATE - DRAKA VERWACHT OVER 1 E HELFT 2005 EEN FORSE DALING VAN HET OPERATIONEEL RESULTAAT, MAAR SUBSTANTIËLE VERBETERING TEN OPZICHTE VAN 2 E HELFT 2004 (EXCLUSIEF INCIDENTELE POSTEN)
HERSTELPROGRAMMA OP SCHEMA
De Raad van Bestuur van Draka Holding N.V. kondigt aan dat reeds in de eerste maanden van 2005 de eerste positieve effecten zichtbaar zijn van de fundamentele verandering in Draka’s organisatiestructuur, zoals doorgevoerd in de tweede jaarhelft 2004. Bovendien zal Draka’s herstelprogramma, aangekondigd in november 2004, naar verwachting leiden tot een verlaging van de kostenbasis met enkele miljoenen euros in de eerste jaarhelft 2005.

Hiertegenover staat dat de marktomgeving onverminderd moeilijk is. Bij een geringe toename van de marktvraag, leidt de verdere stijging van de grondstofprijzen (koper en polymeren) tot een aanhoudende druk op de marges. De lagere gemiddelde US-dollarkoers ten opzichte van de euro in de eerste helft van 2005 leidt tevens tot prijsdruk bij Draka’s Europese glasvezelactiviteiten in vergelijking tot dezelfde periode 2004.

Als gevolg van bovenstaande ontwikkelingen, verwacht Draka dat het operationeel resultaat (exclusief incidentele posten) over de eerste zes maanden van 2005 een forse daling zal laten zien ten opzichte van de gerealiseerde Eur 19,2 miljoen in de vergelijkbare periode van 2004. Echter, ten opzichte van de 2 e helft 2004, waarin Alcatels glasvezel- en kabelactiviteiten voor het eerst zijn meegeconsolideerd (met ingang van 1 juli 2004) en een negatief operationeel resultaat van Eur 1,4 miljoen werd behaald, zal er sprake zijn van een substantiële verbetering.

De incidentele posten zullen in de eerste helft van 2005 naar verwachting uitkomen op per saldo Eur 15,4 miljoen positief. Deze posten bestaan uit drie desinvesteringen: de verkoop van de elektronische kabel- en datacommunicatie koperkabelactiviteiten in de VS, de Duitse systeemintegreerder NK Networks & Services GmbH en het Nederlandse NKF Electronics B.V. In de eerste jaarhelft 2004 waren de incidentele posten per saldo Eur 2,1 miljoen negatief.

De verwachting is dat Draka’s nettoresultaat (exclusief incidentele posten, inclusief kosten voor te betalen preferent dividend 1 van Eur 4,6 miljoen) over de eerste zes maanden van 2005 licht negatief zal zijn. In de eerste jaarhelft 2004 kwam het nettoresultaat (exclusief incidentele posten, exclusief preferent dividend) uit op Eur 3,5 miljoen positief. Inclusief incidentele posten en inclusief kosten voor te betalen preferent dividend, zal Draka’s nettoresultaat substantieel hoger zijn dan over de eerste zes maanden van 2004 (Eur 3,2 miljoen negatief).

1 Als gevolg van de nieuwe IFRS-richtlijnen worden met ingang van 1 januari 2005 preferente aandelen gezien als schuld en dientengevolge wordt het preferent dividend verantwoord onder interestlasten.

Draka Cableteq 2
De ontwikkelingen binnen Draka Cableteq zijn over het algemeen vergelijkbaar met die in de eerste jaarhelft 2004. De markten voor de divisies Laagspanningskabel en Rubberkabel vertonen een stabilisatie van de vraag, waarbij de verkoopprijzen nog wel onder druk staan. De divisies Liftkabel, Olie & Gas en Mobiele-netwerkkabel profiteren van goede marktomstandigheden. Bij Liftkabel vindt de groei voornamelijk plaats bij Draka’s activiteiten in China waar geprofiteerd wordt van grote bouwprojecten. Bij de divisies Olie & Gas en Mobiele-netwerkkabel wordt de vraag vooral gedreven door hogere investeringen van respectievelijk de olie & gasindustrie (exploratie & productie) en telecombedrijven (UMTS-netwerken).

Bij de divisie Transport blijft de vraag naar kabel onverminderd op een goed niveau. Door de hogere vliegtuigproductie neemt de vraag naar vlietuigkabel toe. Bij autokabel stabiliseert de vraag als gevolg van een geringe daling van de autoverkopen in combinatie met de verdere groei in functionaliteit in auto’s.

Draka Cableteq zal naar verwachting over de eerste jaarhelft 2005 een bescheiden volumegroei realiseren waarbij het operationeel resultaat sterk zal toenemen ten opzichte van de eerste zes maanden 2004 (Eur 21,9 miljoen). Hogere grondstofprijzen (koper en polymeren) die leiden tot een voortgaande druk op de marges, zullen naar verwachting gecompenseerd kunnen worden door een verlaagde kostenbasis en de eerste positieve effecten van de fundamentele verandering van Draka’s organisatiestructuur.

Draka Comteq 3
De lichte verbetering van de vraag naar communicatiekabel die in 2004 plaatsvond, heeft zich in de eerste maanden van 2005 voortgezet. Dit herstel wordt voornamelijk gerealiseerd in de datacommunicatiemarkt (koper- en glasvezelkabel) en telecommunicatie glasvezelkabelmarkt. Enkele grote Fibre-To-The-Home projecten in de VS vormen de oorzaak van de forse groei van de vraag naar telecommunicatie glasvezelkabel aldaar. De prijzen voor zowel tele- en datacommunicatiekabel zijn min of meer stabiel ten opzichte van de tweede jaarhelft 2004, maar lager dan in de eerste zes maanden van 2004.

Naar verwachting zal Draka Comteq het marktherstel in de eerste jaarhelft 2005 minimaal kunnen evenaren. Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar telecommunicatie glasvezelkabel in de VS, is Draka Comteq van plan in het derde kwartaal van dit jaar, in haar Noord-Amerikaanse fabriek in Claremont glasvezelproductie op te starten. Hierdoor zal Draka Comteq haar positie op de Amerikaanse markt kunnen versterken.

2 Draka Cableteq, een 100% onderdeel van Draka Holding N.V., vervaardigt laagspanningskabel, kabel voor de transportsector, kabel voor de olie & gasmarkt, liftkabel, rubberkabel en mobiele-netwerkkabel. Draka Cableteq genereerde in 2004 een omzet van Eur 1.285 miljoen.

3 Draka Comteq is een gezamenlijke onderneming van Draka Holding N.V. en Alcatel S.A., waarbij de respectievelijke wereldwijde glasvezel- en communicatiekabelactiviteiten zijn samengevoegd. Deze onderneming, die voor 50,1% in handen is van Draka Holding N.V. en voor 49,9% in handen van Alcatel S.A., is op 1 juli 2004 opgericht wordt sindsdien voor 100% meegeconsolideerd. Draka Comteq genereerde in 2004 een omzet van Eur 458 miljoen.

Ondanks de lichte verbetering van de marktvraag, zal Draka Comteq over de eerste jaarhelft 2005 naar verwachting een negatief operationeel resultaat rapporteren (1 e helft 2004: Eur 2,1 miljoen positief). Dit wordt veroorzaakt door het lagere prijsniveau ten opzichte van de eerste zes maanden van 2004, hetgeen niet volledig gecompenseerd kan worden door de lagere kostenbasis. Echter, ten opzichte van de tweede jaarhelft 2004 (Eur 16,8 miljoen negatief) zal het resultaat naar verwachting aanzienlijk verbeteren.

Draka Comteq kondigde in november 2004 kostenbesparende maatregelen aan van Eur 19 miljoen op jaarbasis. Dit programma verloopt volgens schema waarbij de kostenbesparingen vooral in de tweede jaarhelft 2005 tot uitdrukking zullen komen in het resultaat.

De besprekingen met de medeaandeelhouders van Draka Comteq in de Chinese joint venture Yangtze Optical Fibre Cable (YOFC) over de overdracht van kennis en apparatuur, duren nog voort. Als gevolg van deze vertraging zullen de geprognotiseerde industriële synergievoordelen van Eur 20 miljoen in 2005 niet volledig gerealiseerd worden. Draka Comteq verwacht nu dat de industriële synergievoordelen in 2005 zullen uitkomen op circa Eur 6 miljoen.

Werkkapitaal
Eén van Draka’s doelstellingen voor 2005 betreft het genereren van een optimale vrije kasstroom. Onderdeel hiervan is een verdergaande reductie van het operationele werkkapitaal. In de eerste maanden van 2005 zijn nieuwe initiatieven genomen, zoals het installeren van een projectstuurgroep en een versnelde herschikking van de kabelproductieactiviteiten, om te komen tot een reductie van het werkkapitaal. Echter, door de verdere stijging van de koperprijs zal dit naar verwachting nog niet het gewenste effect hebben op het operationele werkkapitaal in de eerste jaarhelft 2005. Draka verwacht dat per medio 2005 het operationele werkkapitaal als percentage van de netto-omzet vergelijkbaar zal zijn aan die in de overeenkomstige periode van 2004 (30,1%).

Vooruitzichten
Draka verwacht dat de condities op de kabelmarkt in de tweede jaarhelft 2005 niet wezenlijk zullen wijzigen ten opzichte van de eerste maanden van dit jaar. Uitgaande van blijvend hoge grondstofprijzen zal Draka’s beleid gericht zijn op verdere kostenverlaging.

Financiële kalender 2005 (onder voorbehoud)
Publicatie halfjaarcijfers 2005 Dinsdag, 30 augustus (voorbeurs)
Publicatie trading update tweede halfjaar 2005 November (week 46)




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL