NETTORESULTAAT DRAKA € 3,7 MILJOEN POSITIEF, EXCLUSIEF INCIDENTELE POSTEN

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 07/03/2005 08:40
Autonome omzettoename 13,5%, vooral dankzij goede ontwikkelingen in divisies
Datacommunicatie, Olie & Gas en Transport.
§ Bedrijfsresultaat (exclusief incidentele posten) daalde tot € 17,8 miljoen
tegenover € 30,7 miljoen in 2003 door continue margedruk.
§ Nettoresultaat € 3,7 miljoen positief in 2004 tegenover € 0,2 miljoen negatief in
2003 (exclusief incidentele posten).
§ Vrije kasstroom € 38,5 miljoen negatief door toename werkkapitaal.
§ Balanspositie sterk verbeterd dankzij afname nettoschuld met € 137 miljoen.
§ Vooruitzichten: verdere volumegroei verwacht, waarbij omvang beperkter zal
zijn dan in 2004. Margedruk zal voortduren, vooral in eerste helft van 2005.

Garo Artinian, Voorzitter en CEO van Draka Holding N.V., verwoordt zijn commentaar op de jaarresultaten 2004 als volgt: “2004 was een belangrijk jaar voor Draka, met als hoogtepunt de vorming van Draka Comteq waarin Draka en Alcatel hun glasvezel- en communicatiekabelactiviteiten hebben samengevoegd. Op operationeel niveau was Draka in staat een duidelijke volumegroei te realiseren, hetgeen in de meeste divisies resulteerde in een verhoging van het marktaandeel. Het resultaat bleef echter onder druk staan als gevolg van
de forse stijging van de grondstofprijzen en door de lagere, gemiddelde wisselkoers van de US-dollar ten opzichte van de euro. De fundamentele verandering van Draka’s organisatiestructuur, ingevoerd in 2004, vormt de basis voor herstel van de winstgevendheid.”

Organisatiestructuur
Na de transactie met Alcatel heeft Draka met ingang van 1 juli 2004 haar activiteiten verdeeld in twee groepen, te weten Draka Comteq waarin de communicatiekabelactiviteiten zijn ondergebracht en Draka Cableteq waarin de laagspannings- en speciaalkabelactiviteiten plaatsvinden. Binnen deze twee groepen zijn de activiteiten opgesplitst in divisies, met elk een eigen managementteam. Deze nieuwe organisatiestructuur vervangt de indeling waarbij
Draka’s activiteiten waren opgedeeld in de productgroepen Telecommunicatiekabel en – systemen en Laagspannings- en speciaalkabel, die gebaseerd was op een
landenmanagementstructuur.

Netto-omzet
Draka’s netto-omzet is in 2004 met 22,7% toegenomen tot € 1.742,6 miljoen. Het positieve effect van de consolidatie van Alcatels glasvezel- en kabelactiviteiten per 1 juli 2004 en NK Networks & Services per 1 januari 2004, bedroeg respectievelijk € 83,9 miljoen (5,9%) en € 46,7 miljoen (3,3%) op de netto-omzet.
Autonoom kwam de omzetstijging uit op 13,5% ofwel € 191,8 miljoen. Deze autonome omzetgroei is vooral gerealiseerd dankzij een duidelijke volumegroei (8,0%). Goede ontwikkelingen in de divisies Olie & Gas en Transport en de toegenomen vraag naar datacommunicatiekabel (zowel in glasvezel als koper) hebben hieraan bijgedragen. De resterende 5,5% autonome omzetstijging wordt verklaard door:
1) de forse stijging van de koperprijs met gemiddeld 47% ten opzichte van 2003, die een opwaarts effect heeft gehad op de omzet. Daarentegen heeft de continue druk op de afzetprijzen een negatief effect gehad op de omzet. Per saldo hebben beide ontwikkelingen geleid tot een omzetstijging van 7,3%;
2) de valuta-effecten die zorgden voor een omzetreductie van 1,8%.

Overige financiële posten
De netto financiële lasten bleven nagenoeg onveranderd en kwamen uit op € 33,3 miljoen (2003: € 33,9 miljoen). Het positieve effect van de opbrengst van de aandelenemissie in juli 2004 (€ 148 miljoen netto) op Draka’s schuldpositie en daarmee op de rentelasten, werd gecompenseerd door kosten die gepaard gingen met de afwikkeling van enkele interest rate swaps.
De belastingpost was € 9,9 miljoen positief, onder meer door benutting van compensabele verliezen die in het verleden niet waren gewaardeerd. Het resultaat van niet-geconsolideerde deelnemingen steeg naar € 1,9 miljoen tegenover € 1,1 miljoen in 2003. Dit werd mede verklaard door goede ontwikkelingen bij Draka’s deelnemingen in Rusland (Elkat en Neva Cables).
4
Het resultaat aandeel derden (exclusief incidentele posten) bedroeg € 7,4 miljoen positief terwijl dit in 2003 € 1,1 miljoen negatief was. Oorzaak hiervan was dat vanaf 1 juli 2004 Alcatel voor 49,9% meedeelt in het resultaat van Draka Comteq B.V.

Winst per aandeel
Het nettoresultaat per gewoon aandeel, rekening houdend met de reservering voor preferent dividend (€ 9,2 miljoen), kwam uit op € 0,77 negatief tegenover € 0,12 positief in 2003. Exclusief incidentele posten bedroeg het nettoresultaat per aandeel € 0,20 negatief in 2004 ten opzichte van € 0,43 negatief in 2003. De Raad van Bestuur stelt voor om het dividend voor de gewone aandeelhouders over 2004 te passeren.
Het nettoresultaat per gewoon aandeel voor 2004 is gebaseerd op een gemiddeld uitstaand aantal aandelen van 27.024.255 (2003: 20.820.236). De emissie van nieuwe aandelen en het keuzedividend over 2003 verklaart de toename van het aantal aandelen. Ultimo 2004 bedroeg het aantal uitstaande gewone aandelen 35.567.406 terwijl er ultimo 2003 20.820.236 aandelen in omloop waren.

Vooruitzichten
Draka verwacht dat de condities op de kabelmarkt in 2005 vergelijkbaar zullen zijn aan die in 2004 met verdere volumegroei, hoewel de omvang naar verwachting beperkter zal zijn dan in het afgelopen jaar. Door de nog steeds bestaande overcapaciteit zal de prijsdruk in bepaalde productsegmenten blijven bestaan. Tevens zal de druk op de marges door de hoge grondstoffenprijzen (koper en polymeren) voortduren, vooral in de eerste helft van 2005.
Binnen deze omgevingsfactoren zal Draka’s beleid in 2005 gericht zijn op verdere
kostenverlaging en nastreven van een verdere verlaging van de schuldpositie.
Bij Draka Comteq zal de kostenverlaging vooral geschieden door het uitvoeren van het integratieplan waardoor tevens een evenwichtigere geografische spreiding van de glasvezelproductie-activiteiten ontstaat. Binnen Draka Cableteq zullen de productieoptimaliseringsprojecten en het stroomlijnen van de activiteiten via productallocaties versneld worden doorgevoerd, hetgeen zal leiden tot efficiëntieverbeteringen in 2005.
De hieruit voortvloeiende kostenbesparingen zullen naar verwachting vanaf 2005 uitkomen op € 21 miljoen per jaar. Daarnaast zal Draka Comteq naar verwachting vanaf 2005 industriële synergievoordelen behalen van circa € 20 miljoen op operationeel niveau dankzij complementaire procestechnologieën op het gebied van glasvezelproductie.
Inzake de operationele werkkapitaalratio verwacht Draka in 2005 een daling te realiseren. Deze daling zal worden bereikt door een versnelde herschikking van de kabelproductieactiviteiten waarvoor programma’s reeds zijn opgesteld en worden geïmplementeerd.
Draka verwacht in 2005 de eerste vruchten te kunnen plukken van de verandering van de organisatiestructuur. Deze fundamentele verandering zal naar verwachting resulteren in een efficiëntere productiestructuur per divisie en een eenduidige aansturing van de sales & marketingafdelingen. Dit zal naar verwachting vanaf 2005 een positief effect hebben op de netto-omzet.
Na afronding van bovengenoemde integratie en productie- optimaliseringsprojecten, zal Draka goed gepositioneerd zijn om volop te profiteren van een verder marktherstel. De lagere kostenbasis en de gerichte marktbenadering zullen naar verwachting een positief effect hebben op de winstgevendheid. Echter, door de onzekerheden omtrent de ontwikkeling van de
grondstofprijzen en de invloed daarvan op de marges, acht Draka het op dit moment nog te vroeg om een uitspraak te doen over het te verwachten nettoresultaat.

Redacite XEA.nl, de cijfers komen bij ons gemengd over, dat het dividend gepasseerd wordt vinden wij zwak. Dit zal de koers even onder druk kunnen zetten. Toch is al veel "leed" in de koers verwerkt.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL