Batenburg, Publicatie voorlopige jaarcijfers 2016

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 13/03/2017 17:44
Goed jaar voor Batenburg Techniek
· Duidelijke autonome omzetgroei (+ 8%)
· Aanzienlijke stijging autonome EBIT (+ 33%)
· Strategische keuzes werpen vruchten af
· Verbreding in de markt voor industriële automatisering door overname Bellt

Batenburg Techniek heeft een goed jaar achter de rug met een autonome omzetgroei van 8% (10% inclusief overname) en een aanzienlijke stijging van de autonome EBIT met 33% (44% inclusief overname).
Binnen alle drie de divisies is sprake van verbetering van omzet en resultaat.

De strategische focus op groei in industrie en infrastructuur pakt succesvol uit. De in 2015 afgeronde integratie binnen de divisie Handel en Assemblage werpt zijn vruchten af.

De divisie Industriële Automatisering draaide goed en is verder versterkt door de overname van Bellt. Mede door deze overname verbreedt Batenburg Techniek de positie binnen de procesindustrie en de voedsel- en drankenindustrie. De jaarlijkse omzet van de divisie neemt door de overname toe met circa 25%. Bellt draagt direct bij aan de resultaten van Batenburg Techniek.

De resultaten in de utiliteitsmarkt zijn sterk verbeterd, mede dankzij het herstel in de bouwsector. Operationele efficiëntie, cash management en commerciële slagkracht kregen ook in 2016 binnen geheel Batenburg Techniek maximale aandacht. Over de gehele linie is de onderneming robuuster én slagvaardiger geworden.

De resultaten van de voortgezette activiteiten voor de totale groep zien er als volgt uit:
Omzet en resultaat, Batenburg Techniek, voortgezet en genormaliseerd * (€ miljoen) 2016 2015
Omzet ** 146,3 133,1
EBITDA 7,7 5,8
Bedrijfsresultaat (EBIT) ** 5,6 3,9
EBIT als % van de omzet 3,8% 2,9% *
Omzet betreft opbrengsten. Voortgezette activiteiten zijn genormaliseerd vóór reorganisatiekosten en exclusief kosten inzake het openbaar bod (2015: € 0,6 miljoen) en exclusief kosten overname Bellt (2016: € 0,3 miljoen). ** Bellt is voor 2 maanden meegenomen in het resultaat: € 2,6 miljoen omzet, € 0,4 miljoen resultaat.

1 Dit is het eerste jaar dat de accountant de jaarrekening van Batenburg Techniek controleert. Dat heeft zijn impact gehad op de doorlooptijd van hun controle. De onderneming is daarom thans nog niet in staat de gecontroleerde jaarrekening beschikbaar te stellen omdat de accountant zijn werkzaamheden nog niet definitief heeft afgerond. Het is de verwachting van de onderneming dat de definitieve jaarcijfers niet zullen afwijken van de voorlopige cijfers. De definitieve jaarcijfers, inclusief de controleverklaring van de accountant, worden vanaf 29 maart a.s. beschikbaar gesteld.

Toelichting van Ralph van den Broek, CEO:
“Met tevredenheid kijken wij terug op de behaalde resultaten over 2016. Wij laten een breed herstel zien, zowel in de groei van omzet maar ook in die van winstgevendheid. De strategische keuze voor industrie en infra wordt hiermee bevestigd. Wij zijn erin geslaagd om nauw samen te werken met klanten, partners, universiteiten, hogescholen en researchinstellingen in het praktisch toepasbaar maken van technologische ontwikkelingen. Wij zijn dankbaar voor het vertrouwen van onze klanten en de inzet van onze medewerkers die de basis hebben gevormd voor dit succes en daarmee kijken wij met vertrouwen naar de verdere ontwikkeling van de onderneming”.
Handel en Assemblage
De ondernemingen binnen de divisie Handel en Assemblage richten zich op de maakindustrie en energietechniek.
Batenburg Energietechniek focust op energienetwerkbedrijven en installateurs in de industrie en utiliteit. Batenburg Bevestigingstechniek, Batenburg Mechatronica en Batenburg Industriële Elektronica zijn vooral gericht op de maakindustrie.
De resultaten van de divisie Handel en Assemblage zien er als volgt uit:
Omzet en resultaat, divisie Handel en Assemblage, voortgezet en genormaliseerd *
(€ miljoen) 2016 2015
Omzet 55,7 53,3
Bedrijfsresultaat (EBIT) 3,2 2,9
EBIT als % van de omzet 5,7% 5,4%
* Exclusief reorganisatiekosten (2015: € 0,3 miljoen).
Binnen Batenburg Energietechniek namen omzet en resultaat weer toe na een dip in 2015. De aantrekkende woningbouw en toename van lokale en duurzame energieopwekking zorgen voor meer activiteit in de markt. Verbreding van het productportfolio zorgt voor stijging van de omzet dankzij leveringen aan grote installateurs in het elektriciteitsnetwerk en in de utiliteitsbouw.
De omzet en het resultaat op het gebied van bevestigingsmiddelen stegen licht ten opzichte van 2015. Vooral de omzet bij apparatenbouwers, actief op de binnenlandse markt, nam de laatste maanden van 2016 toe.
Bij Batenburg Mechatronica liggen omzet en resultaat in lijn met 2015. Om het productportfolio te optimaliseren, is de relatie met enkele leveranciers beëindigd. Dit zorgt op korte termijn voor een daling van de omzet, maar tegelijkertijd voor een verbetering van de kwaliteit van het resultaat. Met de overige producten streeft Batenburg Mechatronica ernaar eerder betrokken te zijn bij het ontwerpproces bij opdrachtgevers. Dit pakt goed uit en resulteerde in een gestegen orderintake voor die producten.
Bij Batenburg Industriële Elektronica daalde de omzet. Een aanzienlijk deel van de opdrachtgevers is actief in markten die nog lijden onder de lage olieprijs. De organisatie is aangepast aan de realiteit van de markt.

Industriële Automatisering
De divisie Industriële Automatisering concentreert zich op het ontwerpen en beheren van efficiënte en veilige besturingssystemen voor toepassingen in de industrie, infrastructuur en tuinbouw.
De resultaten van de activiteiten voor de divisie Industriële Automatisering zien er als volgt uit:
Omzet en resultaat, divisie Industriële Automatisering, voortgezet en genormaliseerd *
(€ miljoen) 2016 2015
Omzet ** 51,5 44,2
Bedrijfsresultaat (EBIT) ** 3,4 2,2
EBIT als % van de omzet 6,6% 5,0%
* Betreft voortgezette activiteiten genormaliseerd vóór kosten met betrekking tot de acquisitie van Bellt (2016: € 0,3 miljoen).
** Bellt is voor 2 maanden meegenomen in het resultaat: € 2,6 miljoen omzet, € 0,4 miljoen resultaat.
De omzet en EBIT zijn sterk gestegen in 2016, vooral in de procesindustrie en in de tuinbouwautomatisering.
In 2016 nam het aantal nieuwe opdrachtgevers in de voedselindustrie toe. De gerichte benadering van deze doelgroep werpt zijn vruchten af. De verworven opdrachten zijn divers van aard, zoals uitbreiding van de productiecapaciteit, beheer en onderhoud van besturingssystemen en installaties en procesinformatisering. Op het gebied van procesinformatisering speelt de divisie in op de toenemende behoefte van opdrachtgevers om meer informatie uit het productieproces te koppelen met ERP- en andere automatiseringssystemen.
Het aantal opdrachten in de zuivelindustrie nam af na een groeipiek in 2015. Sinds de vrijgave van de melkquota in 2015 breidde de productiecapaciteit sterk uit. Op dit moment is die voldoende. Zowel bij opdrachtgevers in de gespecialiseerde machinebouw als in productieomgevingen, lopen projecten om Industrie 4.0 te introduceren. Industrie 4.0 staat voor de volgende stap in het industriële proces, ook wel de vierde industriële revolutie genoemd. Hierbij staan toenemende digitalisering en interconnectie van producten, draadloze sensoren en koppelingen aan datanetwerken centraal.
In 2016 werkte de divisie aan lopende opdrachten in de marine- en offshore-markt. Door de lage olieprijs worden er weinig investeringen gedaan in de sector. Desondanks bleven omzet en resultaat op het niveau van 2015.
De markt voor waterinfrastructuur ontwikkelde zich gunstig in 2016, na een aarzelend begin in 2015. De divisie verwierf meerdere opdrachten voor de aanpassing van drinkwaterpompstations en voor waterzuiveringen. Deels waren dit migraties naar moderne automatiseringssystemen en deels vernieuwing en modernisering van installaties.
Op 31 oktober 2016 nam Batenburg Techniek industriële automatiseerder Bellt over. Deze onderneming is gespecialiseerd in procesautomatisering en procesinformatisering voor onder andere de voedsel- en drankenindustrie, (bio)chemie en farmaceutische industrie. Met circa 80 medewerkers opereert Bellt voornamelijk in Nederland en België. Zij ondersteunt opdrachtgevers ook internationaal en heeft kleinschalige operaties in Spanje en Oostenrijk. In 25 jaar groeide Bellt uit tot marktleider in de Benelux. Met deze toevoeging versterkt Batenburg Techniek haar activiteiten in de procesindustrie en neemt het aandeel in hoogwaardige software engineering verder toe.

Op het gebied van tuinbouwautomatisering namen zowel omzet als resultaat verder toe. De uitbreiding en ontwikkeling van het internationale netwerk van dealers en partners maakt dat Batenburg Techniek een grotere rol speelt in de wereldwijde groei van de professionele tuinbouw. In deze sector worden steeds meer tests gedaan om draadloze sensoren te koppelen aan datanetwerken, om zo meer informatie over de groei van gewassen te krijgen en nauwkeuriger het klimaat in de kas te sturen.
Gebouwgebonden Installaties
De divisie Gebouwgebonden Installaties is overwegend actief in de utiliteitsbouw, met focus op specialisaties als klimaattechniek, veiligheid en service, beheer en onderhoud.
De resultaten van de divisie Gebouwgebonden Installaties zien er als volgt uit:
Omzet en resultaat, divisie Gebouwgebonden Installaties, voortgezet en genormaliseerd
(€ miljoen) 2016 2015
Omzet 39,1 35,6
Bedrijfsresultaat (EBIT) 0,6 -0,2
EBIT als % van de omzet 1,5% -0,6%
Omzet en resultaat stegen in 2016. Een aantrekkende markt, betere bezetting op de projectenafdelingen, minder projecten uit aanbestedingen en meer werk voor vaste opdrachtgevers zorgden voor deze toename. De winstgevendheid verbeterde en kwam uit op 1,5% van de omzet.
De eerste effecten van het beleid om minder afhankelijk te worden van aanbestedingen worden zichtbaar. Voor vaste opdrachtgevers werkt de divisie vaker met strategische partners. Ook steeg het aantal aanvragen om in bouwteams te werken aan innovaties en nieuwe ontwikkelingen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van geleverde oplossingen, waardoor de laagste prijs niet uitsluitend het belangrijkste keuzecriterium is.
Service, beheer en onderhoud van de divisie nam toe ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2015.
De omzet bij industriële opdrachtgevers blijft stijgen en de toenemende behoefte aan duurzame oplossingen heeft een positief effect op vrijwel alle projecten.
Overige resultaten
Onder overige resultaten vallen activiteiten en kosten die niet direct aan de divisies toegerekend worden.
Omzet en resultaat, overig, genormaliseerd * (€ miljoen) 2016 2015 Omzet - - Bedrijfsresultaat (EBIT) -1,6 -1,0 * Exclusief kosten inzake het openbaar bod (2015: € 0,3 miljoen).
De toename in overige kosten ten opzichte van 2015 komt door hogere variabele beloningen en door extra ICT- en personeelskosten.

Totaaloverzicht resultaat
De totale omzet van Batenburg Techniek over 2016 komt uit op € 146,3 miljoen (2015: € 135,9 miljoen) en de totale EBIT voor 2016 is € 5,3 miljoen (2015: € 3,2 miljoen).
De nettowinst over 2016 bedraagt € 3,9 miljoen (2015: € 2,2 miljoen). De rentabiliteit op het geïnvesteerd vermogen, exclusief liquide middelen en rentedragende verplichtingen, bedraagt 10,7% tegen 8,0% over 2015.
Liquiditeit
De kaspositie eind 2016 is € 2,6 miljoen. Dit is een daling ten opzichte van de € 10,0 miljoen eind 2015 vanwege de financiering van de overname van Bellt.
De genormaliseerde kasstroom uit operationele activiteiten bedraagt € 5,1 miljoen (2015: € 3,8 miljoen). De kasstroom uit (des)investeringen is € 15,7 miljoen negatief, vanwege € 14,1 miljoen voor de overname van Bellt en € 1,6 miljoen aan investeringen.
Financiering
Batenburg Techniek heeft in oktober 2016 een nieuwe kredietovereenkomst afgesloten met huisbankier ABN AMRO voor € 13,0 miljoen. Deze overeenkomst bestaat uit een langlopende lening van € 5,0 miljoen met een looptijd van vijf jaar. Daarnaast is er een rekeningcourant-faciliteit (RC faciliteit) van € 8,0 miljoen afgesloten.
Ultimo 2016 was de stand van uitstaande garanties € 0,9 miljoen. Deze stand neemt al jaren af vanwege het beleid minder op openbare tenders in te schrijven waarbij de prijsstelling allesbepalend is. De solvabiliteit daalde eind 2016 tot 50,1% (2015: 56,4%) als gevolg van de acquisitie van Bellt en de daaruit voortvloeiende lening. De current ratio (vlottende activa / kort lopende verplichtingen) kwam uit op 1,4 eind 2016 (eind 2015: 1,7).
Dividend
Het resultaat per aandeel komt uit op € 1,63 ten opzichte van € 0,93 in 2015. Aan de op 10 mei 2017 te houden algemene vergadering van aandeelhouders wordt voorgesteld om een cash dividend over 2016 uit te keren van € 0,90 per aandeel. Dat is een payout ratio van 55% van het nettoresultaat. Het dividendrendement komt daarmee op 3,5% op basis van de beurskoers ultimo 2016.
Vooruitzichten
We verwachten dat 2017 verdere groei zal laten zien in omzet en resultaat van Batenburg Techniek. In 2017 bouwen we dan ook onverminderd verder aan een platform voor stabiele groei waarbij we inspelen op kansen in deze markten. De werkvoorraad en orderportefeuille begin 2017 geven vertrouwen in een goede start van het jaar en het is onze verwachting dat de genormaliseerde operationele resultaten van 2017 verder zullen toenemen ten opzichte van 2016.

Gebeurtenissen na balansdatum
Na balansdatum hebben geen gebeurtenissen plaatsgevonden die nadere informatie geven over de feitelijke situatie per balansdatum, dan wel van belang zijn voor de oordeelvorming van de gebruikers van de jaarrekening. Algemene vergadering van aandeelhouders
Als gevolg van het uitstel van de publicatie van de definitieve cijfers naar 29 maart 2017, ziet de aangepaste financiële agenda er als volgt uit:
? 28 maart 2017 nabeurs (was 15 maart) : Publicatie definitieve jaarcijfers
? 25 april 2017 nabeurs : Trading update Q1 2017
? 10 mei 2017 (was 26 april) : Algemene vergadering van aandeelhouders
? 24 mei 2017 (was 10 mei) : Betaalbaarstelling dividend over 2016 resultaat
Rotterdam, 13 maart 2017
Raad van bestuur Batenburg Techniek N.V.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL