BAM realiseert Nederlands eerste Passiefhuis-hoogbouwproject voor De Woonplaats

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 17/12/2009 09:24
Bunnik, 16 december 2009 - In opdracht van BAM Vastgoed en woningcorporatie De Woonplaats is BAM Woningbouw Deventer dinsdag 15 december 2009 gestart met de bouw van 54 Passiefhuis-appartementen in 't Kotmanpark te Enschede. Leo van der Ree van de gemeente Enschede heeft het startsein gegeven voor de bouw van het complex, samen met Jan Jaap de Kroes van De Woonplaats, Alex Voordes, directeur BAM Vastgoed. De officiële handeling vond plaats op de bouwlocaties aan de Wethouder Beverstraat en gebeurde door het slaan van een eerste paal.
Het appartementencomplex in Enschede telt negen woonlagen en is het eerste hoogbouwproject in Nederland dat zo extreem goed geïsoleerd wordt. Hierdoor is het grootste deel van de winter de warmte van de zon die door de ramen komt en de warmte van personen in huis, voldoende om de temperatuur aangenaam te houden. Dit effect wordt bereikt door 3-laags isolatieglas toe te passen in geïsoleerde houten kozijnen en de gevels, daken en vloeren ongeveer drie maal zo goed te isoleren als gebruikelijk. Op advies van het in energiezuinig bouwen gespecialiseerde Nijmeegse adviesbureau Crone is voor dit concept gekozen omdat daarmee de gewenste energiezuinigheid wordt bereikt, met maximaal comfort voor de bewoners en zonder toepassing van ingewikkelde installaties. De woningen worden geventileerd met ventilatieroosters in de kozijnen, waardoor de verse lucht rechtstreeks van buiten toestroomt. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de keuken, badkamer en toilet afgevoerde lucht om het tapwater te verwarmen, zodat er dus bijna geen warmte verloren gaat. Ter completering van dit concept hebben alle woningen een eigen zonnecollector die het tapwater vóórverwarmt.

Een tweede voordeel van dit ontwerp is dat alle energie uit elektriciteit wordt betrokken; elektriciteit is een energiedrager die met verschillende energiebronnen kan worden opgewekt, en dus ook met duurzame bronnen zoals wind- en zonne-energie. Aardgas, dat hier dus niet gebruik wordt, is altijd fossiele energie, die meer dan honderd miljoen jaar geleden is gevormd en nu in snel tempo wordt opgemaakt.

De duurzaamheid van de appartementen wordt onderschreven door het feit dat er subsidie is verkregen voor de bouw van deze appartementen. Deze UKR Subsidie is landelijk aan een beperkt aantal zeer duurzame projecten toegekend

Het Rotterdamse bureau Klunder Architecten benadrukt het duurzame karakter van het appartementencomplex door onder meer de galerijzijde uit te voeren als groengevel, waarbij gebruik wordt gemaakt van plantbegroeiing. BAM past bij de bouw van de overige zijden glas, lei en gepotdekseld Rockpanel toe. Het appartementencomplex is voorzien van een lift met een glazen schacht. Elk appartement beschikt over een ruime berging op de begane grond.

De appartementen zijn ontwikkeld door BAM Vastgoed, dat per 1 januari 2010 de activiteiten voortzet onder de naam AM Vastgoedontwikkeling bv. BAM zal de appartementen medio 2011 opleveren aan woningcorporatie De Woonplaats.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL