Vopak stelt strategische prioriteiten vast en geeft financiële update

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 02/07/2014 07:33
Koninklijke Vopak N.V. publiceert vandaag de uitkomsten van de business review die was aangekondigd tijdens de Capital Markets Day, gehouden in december 2013, en waarnaar werd verwezen in de Q1 Trading Update. De focus van de business review lag op de status en timing van alle projecten die onder beraad zijn, het verder stroomlijnen van Vopaks wereldwijde netwerk en efficiëntieverbeteringen op bepaalde gebieden.
Vopak zal haar strategische focus gebaseerd op groeileiderschap, operational excellence en klantleiderschap handhaven. Vopak heeft de portfoliocriteria voor bestaande terminals en nieuwe projecten aangescherpt en zal de efficiëntie ten aanzien van haar kapitaal en bedrijfsvoering verder verbeteren.
• Vopak zal zijn focus richten op het vergroten van vrije kasstromen in het gehele bedrijf en op het verbeteren van haar kapitaal efficiëntie, welke de kasstroomrendements en de WpA doelstellingen ondersteunen;
• Vopak zal een desinvesteringsprogramma van circa 15 voornamelijk kleinere terminals initiëren, die op dit moment een bijdrage leveren van ongeveer 4% van de totale EBITDA;
• Vopak heeft als doel haar sustaining en improvement capex programma’s terug te brengen van het eerder afgegeven maximum van EUR 800 miljoen tot circa EUR 700 miljoen tot en met 2016;
• Vopak verwacht haar huidige kostenbasis structureel te verlagen met circa EUR 30 miljoen vanaf 2016 door middel van productiviteit en efficiëntieverbeteringen van de organisatie;
• Vopak verwacht, op basis van de huidige markt inzichten, een EBITDA –exclusief bijzondere posten- te realiseren die het 2012 resultaat van EUR 768 miljoen overtreft ultimo 2016.
In de afgelopen tien jaar heeft Vopak zich gericht op de ontwikkeling van een zeer gediversifieerd wereldwijd netwerk en de stapsgewijze verdere professionalisering van haar operationele en commerciële processen. De focus op groei, in combinatie met een niet-aflatende inzet op het gebied van veiligheid en dienstverlening heeft Vopak in staat gesteld haar huidige toonaangevende positie in de onafhankelijke markt voor tankopslag op te bouwen.
Sinds 2013 is de tankopslagmarkt echter negatief beïnvloed door een aanzienlijke toename in het aanbod van opslagcapaciteit in bepaalde markten evenals door ontwikkelingen in wetgeving en geopolitiek. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe marktdynamiek met verschillende gevolgen voor verschillende product-marktcombinaties en druk op de bezettingsgraden en tarieven, voornamelijk in Europa. Bovendien is de tijdige uitvoering van nieuwe winstgevende uitbreidingsprojecten minder voor de hand liggend geworden. Om deze redenen zijn de vooruitzichten zoals afgegeven voor 2014 niet volledig in lijn met de groeiambities van de onderneming voor de lange termijn, zoals eerder gecommuniceerd in de periode 2010-2012. Tegen deze achtergrond heeft Vopak de business review uitgevoerd.
De review van de algehele strategie heeft geleid tot de conclusie dat Vopak een effectieve en gedegen strategische focus heeft, gericht op groeileiderschap, operational excellence en klantleiderschap.
Desalniettemin gaf de review aanleiding om de uitvoering van de strategie verder af te stemmen op de uitdagingen en mogelijkheden die de nieuwe marktdynamiek met zich meebrengt. Vopak ziet mogelijkheden voor waardecreatie in zowel haar terminalportfolio als in haar bedrijfsvoering:
P
E
R
S
1. Tegen de achtergrond van het veranderende energie- en petrochemielandschap en een aanhoudende verschuiving van West naar Oost heeft Vopak de terminalportfoliocriteria voor haar bestaande terminals en haar projectontwikkelingsactiviteiten verder aangescherpt. Vopak heeft de volgende terminalportfoliocriteria geformuleerd:
1) grote hubs, die intercontinentale productstromen ondersteunen;
2) terminals die wereldwijd groei faciliteren in de markten voor gas;
3) import-distributieterminals in belangrijke markten met structurele tekorten;
4) industriële en chemieterminals in de Americas, het Midden-Oosten en Azië.
Dienovereenkomstig zal Vopak een desinvesteringsprogramma initiëren ten aanzien van circa
15 voornamelijk kleinere terminals, die circa 4% bijdragen aan haar algehele EBITDA, met als doel het verder stroomlijnen van haar wereldwijde netwerk.
De initiële selectie op basis van bovenstaande criteria zal tevens de kwaliteit van te ontwikkelen projecten tegen lagere totale kosten borgen.
Het desinvesteringsprogramma en de focus in projectontwikkeling zal leiden tot een geleidelijke verschuiving van Vopaks terminalportfolio richting groeimarkten in de komende jaren.
2. De review van de bedrijfsvoering bevestigt dat Vopak de technische integriteit van de bedrijfsmiddelen, de veiligheidsprestatie en het service aanbod van haar terminals aanzienlijk heeft verbeterd door een systematische aanpak in sustaining en improvement capex. Vopak heeft ook geïnvesteerd in verdere professionalisering van haar organisatie door middel van standaarden en procedures.
Vopak zal profiteren van haar toegenomen kennis en know-how en zal de sustaining en improvement capex programma’s optimaliseren ter ondersteuning van haar prioriteit tot kapitaal efficiëntie, terwijl ze haar streven om de veiligheid en service verder te verbeteren blijft voortzetten.
Een verbeterde internal control middels de aanwezige standaarden en procedures als ook een doelgerichte focus binnen de projectontwikkeling zal moeten leiden tot verbeteringen in productiviteit en organisatorische efficiëntie op het hoofdkantoor, de divisiekantoren en de operationele locaties, die ten goede zal komen aan onze kasstroomprestatie.
Om haar competitieve positie te versterken, zal Vopak gebruikmaken van haar know-how om de dagelijkse operationele prestaties continu te verbeteren.
Financiële update 2016:
Met de verschuivende nadruk in de uitvoering van haar strategie wil Vopak zich richten op een grotere generatie van vrije kasstromen binnen de gehele organisatie en een hogere kapitaalefficiëntie, ter ondersteuning van haar doelstellingen ten aanzien van het rendement op kasstromen en de WpA. De opbrengsten die worden verwacht met de geïdentificeerde desinvesteringen en verbeteringen in kasstromen zullen worden aangewend voor selectieve groeimogelijkheden alsmede ter ondersteuning van een consistente continuering van ons dividendbeleid.
Vopak verwacht, op basis van de huidige marktinzichten, een EBITDA te realiseren die het 2012 resultaat van EUR 768 miljoen overtreft ultimo 2016.
Vopak heeft als doel haar sustaining en improvement capex programma’s terug te brengen van het eerder afgegeven maximum van EUR 800 miljoen tot circa EUR 700 miljoen tot en met 2016 door middel van het benutten van de toegenomen kennis van de technische integriteit van haar bedrijfsmiddelen op terminals.
Vopak verwacht de huidige kostenbasis structureel te verlagen met circa EUR 30 miljoen vanaf 2016 door productiviteits en organisatie efficiëntie verbeteringen, ten koste van eenmalige en bijzondere lasten in 2014 en 2015.
Met het doel om een duidelijk inzicht te geven ten aanzien van de nagestreefde groei van de vrije kasstroom, de verbeterde kapitaal efficiëntie en het ondersteunen van kasstroom rendementsdoelstellingen, zal aanvullende proportioneel geconsolideerde informatie worden verstrekt met de publicatie van de H1 2014 resultaten.
P
E
R
S
Eelco Hoekstra, Voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Koninklijke Vopak N.V.:
“Vopaks strategie heeft ons in staat gesteld in de afgelopen tien jaar een solide toonaangevende positie op te bouwen in de onafhankelijke tankopslagmarkt. Vopak zal haar strategische focus in een veranderend landschap handhaven, maar de uitvoering van haar strategie afstemmen op de uitdagingen en mogelijkheden die de nieuwe dynamiek in de markt met zich mee brengt. Wij hebben criteria geformuleerd voor onze netwerkaspiraties en zijn in een positie waarin wij de efficiëntie ten aanzien van ons kapitaal en onze bedrijfsvoering verder kunnen verbeteren. Wij zullen meer waarde creëren met onze belangrijkste vermogensbestanddelen en competenties, en lange termijn robuuste vrije kasstromen genereren tegen een gebalanceerd risico-rendement profiel voor onze stakeholders en aandeelhouders. Wij nemen de noodzakelijke stappen in het vormgeven van ons netwerk om te voorzien in de stromen op de locaties die het ertoe doen, nu en in de toekomst.”
Toekomstgerichte uitspraken
Dit document bevat uitspraken waarin een vooruitblik wordt gegeven. Deze uitspraken zijn gebaseerd op de op dit moment beschikbare plannen en prognoses. Toekomstgerichte uitspraken brengen per definitie risico’s en onzekerheden met zich mee, omdat deze gerelateerd zijn aan gebeurtenissen en afhankelijk zijn van omstandigheden die al dan niet in de toekomst zouden kunnen plaatsvinden. Vopak kan de juistheid en volledigheid van toekomstgerichte uitspraken niet garanderen.
Deze risico’s en onzekerheden betreffen onder meer, maar zijn niet beperkt tot, factoren die van invloed zijn op de realisatie van ambities en financiële verwachtingen, ontwikkelingen betreffende het potentieel aantrekken van kapitaal, bijzondere baten en lasten, bedrijfsontwikkelingen en handelscondities, economische, politieke en valutaontwikkelingen en mogelijke wijzigingen in
IFRS verslaggevingsregels.
De uitspraken van de onderneming waarin een vooruitblik wordt gegeven, moeten altijd worden beoordeeld in het kader van de gebeurtenissen, risico’s en onzekerheden op de markten en de omstandigheden waarin en waaronder Vopak werkzaam is. Als gevolg van deze factoren is het mogelijk dat de werkelijke resultaten materieel afwijken van de prognoses. Vopak verplicht zich er niet toe deze toekomstgerichte uitspraken publiekelijk bij te stellen of te herzien.
Financiële kalender
20 augustus 2014
Publicatie resultaat eerste halfjaar 2014
10 november 2014
Publicatie resultaat derde kwartaal 2014 middels een trading update
27 februari 2015
Publicatie jaarresultaat 2014
22 april 2015
Publicatie resultaat eerste kwartaal 2015 middels een trading update
22 april 2015
Algemene Vergadering van Aandeelhouders
24 april 2015
Aandelenkoers ex-dividend
27 april 2015
Registratiedatum dividend
29 april 2015
Betaalbaarstelling dividend
21 augustus 2015
Publicatie resultaat eerste halfjaar 2015
06 november 2015
Publicatie resultaat derde kwartaal 2015 middels een trading update



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL