Vopak en NIBC European Infrastructure Fund bouwen nieuwe opslagterminal voor strategische olievoorraden in de Eemshaven.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 11/01/2011 07:57
Koninklijke Vopak N.V. en partner NIBC European Infrastructure Fund hebben overeenstemming bereikt over de bouw en exploitatie van een nieuwe opslagterminal voor olieproducten in de Eemshaven in Groningen. Voor deze nieuwe Nederlandse opslagfaciliteit is een joint venture
opgericht waarin beide bedrijven gelijkwaardige aandeelhouders zijn. De terminal zal voorzien in de behoefte van Europese overheden aan additionele capaciteit voor de opslag van strategische voorraden vloeibare olieproducten zoals ruwe olie, benzine en diesel.
Vopak wordt verantwoordelijk voor het operationele management van de nieuwe terminal die een initiële opslagcapaciteit zal hebben van 660.000 kubieke meter (bestaande uit 11 tanks van 60.000 kubieke meter) en een zeesteiger voor zeeschepen. Deze capaciteit is reeds voor een lange periode verhuurd en zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2012 in bedrijf worden
genomen. De opslagcapaciteit van de terminal kan in de toekomst worden uitgebreid tot 2,76 miljoen kubieke meter.
De joint venture en Groningen Seaports hebben eerder een overeenkomst getekend voor het gebruik van een 55-hectare groot terrein dat zuidwestelijk gelegen is van de Julianahaven in de gemeente Eemsmond. De terminal wordt ontworpen en operationeel gemanaged volgens Europese en Nederlandse milieurichtlijnen.
Rabobank trad op als financieel adviseur bij de totstandkoming van de joint venture en ten aanzien van de afgesloten lange termijn projectfinanciering van de joint venture met ING Bank NV, NIBC en Rabobank. ING Bank NV trad voor deze financiering op als ‘Documentation Bank’ en ‘Facility Agent’.

Profiel Vopak
Koninklijke Vopak N.V. is ’s werelds grootste onafhankelijke dienstverlener in tankopslag,
gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare bulk chemicaliën, gassen en
olieproducten. Vopak exploiteert 80 terminals met een opslagcapaciteit van 28,7 miljoen kubieke meter in 31 landen. Deze liggen op strategische plaatsen voor gebruikers ten opzichte van de belangrijkste vaarroutes. Klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische en olieindustrie, voor wie Vopak een grote verscheidenheid aan producten opslaat voor een groot aantal industrieën.

Profiel NIBC European Infrastructure Fund
NIBC European Infrastructure Fund (NEIF) is een Infrastructuur Fonds dat investeert in de lidstaten van de Europese Unie met een focus op de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het fonds heeft een omvang van 350 miljoen euro. De belangrijkste investeerders van het fonds bestaan uit
grote pensioenfondsen en financiële instellingen gevestigd in de Benelux, waaronder NIBC Bank NV.
NIBC Infrastructure Partners is de beherend vennoot van NEIF en is verantwoordelijk voor alle investerings- en des-investeringsbeslissingen van het fonds. De teamleden van de beherend vennoot opereren vanuit Londen, Frankfurt en Den Haag.

tijd 17.03
De Midcap 643,04 +1,49% Vopak EUR 36,65 +82ct en 195.000 sts omzet.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL