Oce nader bekeken.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 15/02/2009 13:01
Oce heeft het afgelopen boekjaar niet zulke extremen grote bewegingen in de economische omstandigheden meegemaakt. Ook zijn de gevolgen niet zo ingrijpend geweest op het hele bedrijfsgebeuren qua resultaat en rendementen voor haar investeerders. Werd vorig boekjaar het dividend nog van EUR 0,58 verhoogd naar EUR 0,64 en moeten de aandeelhouders het nu alleen stellen met een interim dividend van EUR 0,15.
Na het succesvol verlopen 4e kw. 2007 wees alles erop van het doorzetten van die opgaande lijn. De groei o.a. van uitbreiding van de verkoopstaf etc wees daarop.. Maar het liep anders en met zo'n ongekende snel tempo in de gehele wereld, dat Oce in 2 van haar grootste afnemers groepen geraakt werd t.w. de bouw en de financiële instituten. De afd. verkopen en de systemen werden niet zijde links geraakt, maar vol. Er waren stevige en diepgaande (kostbare) maatregels nodig.
Oce wil dat in 2009 gaan opvangen door:
- versterking van de bestaande partnerships en het aangaan van nieuwe.
- verlaging en verdergaande flexibilisering van de productiekosten.
- kostenbesparingen uit verbetering van de bedrijfsprocessen met een bedrag van EUR 80 miljoen.
- het generen van extra cash tot een bedrag van EUR 110 miljoen door de verkoop van onroerend goed en finance lease debiteuren en verlaging van het werkkapitaal, teneinde de rentedragende schuld te verlagen.
- het aantal arbeidsplaatsen dat komt te vervallen voor 2008/2009 is verhoogd tot in totaal 1.200 medewerkers.

Alles bij elkaar zal dit de basis worden waar naartoe gewerkt wordt, ondanks dat er positieve ontwikkelingen zijn. o.a. de Oce Business Services zijn in het afgelopen verslag jaar gegroeid o.a. doordat bedrijven aan Oce niet kernactiviteiten gingen uitbesteden.
Het totaal aandeel in kleur is sterk toegenomen van 20 naar 25%.
De strategie is niet veranderd naar wel met andere prioriteiten.
- Oce's klanten blijven de nummer 1
- investeren in innovatie blijven doorgaan
- de veranderingen in de wereld bepalen mede Oce's toekomst
- inzetten op duurzaamheid

Vooruitblik
De situatie is nog nimmer zo complex geweest om daar uitspraken over te doen, qua resultaten en ontwikkelingen, maar alles wat in Oce vermogen ligt om een positief resultaat te bereiken zal Oce aangrijpen.
Het doel is Oce sterker uit deze periode te laten komen, t.w begrip en medewerking van medewerkers en klanten in deze moeilijke tijd.
Door de maatregels van besparing zullen er medewerkers het bedrijf gaan verlaten wat voor beide harde effecten zal hebben op maatschappelijk en financieel gebied. Trouwe en hard werkende medewerkers te moeten ontslaan, is zeker geen eenvoudige klus, maar onvermijdelijk.

enkele kerngetallen 2008
- balanstotaal EUR 2.548,9 miljoen
- eigen vermogen EUR 680,5 miljoen
- Capital Employed (netto) 1.242,8 miljoen
- Return on Capital Employed (RoCE) EUR 3,0
- aantal medewerkers 23.148 per 30 nov,
- Eigen vermogen per aandeel EUR 6,94 per 30 nov. 2008
- Gemiddelde wisselkoers euro/dollar 2008 1,47

reactie XEA.nl,
de beurskoers steekt hier maar heel matig tegen af.
Oce dus in een moeilijke periode van AFZET, waardoor de winstgevendheid beperkt zal zijn en laten we hopen voor tijdelijk.
Wel kan de lage waardering concurrenten op samenwerking gedachten brengen of verleiden.
Kansen, maar voor de zittende aandeelhouders een soort schrik beeld genoegen te moeten nemen met een te lage premie boven de huidige beurskoers.
Die beurskoers wordt door manipulatie op basis van handelspatronen gedaan. Daar zouden toezichthouders eens actief tegen op moeten treden, WFT 5:58 lid no 1a..

nieuws van afgelopen week,
Van Hattum en Blankevoort
- is als aannemer met 300 medewerkers al ruim 175 jaar actief in infrastructuurprojecten. Om deze projecten optimaal te ondersteunen is Van Hattum en Blankevoort op zoek gegaan naar een document management partner. Na een selectieproces heeft Van Hattum en Blankevoort gekozen voor Océ, en haar Océ Project Logic concept. Kern van dit concept is de software Organice van leverancier CADAC, voor beheer van projectdocumentatie in de bouw. Van Hattum en Blankevoort is een pilot gestart op een lopend project.

Het jaarverslag van Oce
was helder en duidelijk, Oce zit in een moeilijke periode en wordt worden maatregels genomen om het tij te keren.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL