Nutreco trading update Q3 2012

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 18/10/2012 07:22
- Omzet Q3 2012 EUR 1.480 miljoen, een stijging van 13% ten opzichte van Q3 2011
- Omzet Animal Nutrition stijgt 7% door hogere diervoedingprijzen ten gevolge van stijgende grondstoffenprijzen. Volumes 3% lager als gevolg van moeilijke marktomstandigheden, vooral in Spanje
- Omzetstijging van 21% bij Visvoer voornamelijk te danken aan 15% totale volumegroei, waarvan 6% autonoom en 9% bijdrage van de Shihai-acquisitie
- Solide bedrijfsresultaten in alle segmenten met uitzondering van Vlees en overige activiteiten, waar de winst daalde als gevolg van hogere kosten voor diervoeding
- Nutreco dankzij acquisitie in Ecuador in mondiale top 3 van garnalenvoerproducenten
- Vooruitzichten: in een onzeker klimaat en op basis van de huidige marktomstandigheden handhaaft Nutreco de vooruitzichten voor het gehele jaar en verwacht een EBITA voor bijzondere posten van circa EUR 260 miljoen (2011: EUR 232 miljoen)

Knut Nesse, Nutreco CEO:
"Gezien de lastige economische omstandigheden en de hogere grondstoffenprijzen waarmee onze klanten te maken hebben, ben ik tevreden met het totaalresultaat. Met innovatieve en duurzame voeroplossingen helpen we onze klanten de uitdagingen van dit moment het hoofd te bieden. De omzet in Animal Nutrition was hoger dankzij prijseffecten, terwijl in onze volwassen markten de volumes lager waren. In ons segment Premix en speciaalvoer namen de operationele marges toe dankzij de goede resultaten in groeiregio's als China, Rusland en Indonesië. Daarnaast hebben we ons aandeel voeroplossingen met een hogere marge vergroot. De volumegroei in Visvoer vond plaats in zowel voer voor zalmachtige als niet-zalmachtige soorten met significant hogere volumes bij onze nieuwe onderneming Shihai in China. De recente overname van de Ecuadoraanse marktleider op het gebied van garnalen- en visvoer past uitstekend in onze visvoerstrategie. We blijven uitbreiden in groeiregio's en op het gebied van voer voor niet-zalmachtige vissoorten en garnalen, waarbij we onze positie willen behouden als marktleider op het gebied van zalmvoer.

Op basis van de bedrijfsontwikkelingen in het derde kwartaal heb ik er alle vertrouwen in dat we voor het gehele jaar een EBITA voor bijzondere posten van circa EUR 260 miljoen behalen, een verbetering met dubbele cijfers ten opzichte van 2011."

Operationele ontwikkelingen
De omzet in het derde kwartaal bedroeg EUR 1.480 miljoen, een stijging van 12,6% ten opzichte van Q3 2011. Daarvan kwam 0,6% voor rekening van de volumes, terwijl het prijseffect 3,2% bedroeg. De bijdrage van acquisities was 4,4% en het wisselkoerseffect was 4,4%.

Diervoeding
De omzet voor de divisie Animal Nutrition in het derde kwartaal bedroeg EUR 855 miljoen, een stijging van 7,4% ten opzichte van Q3 2011. De volumes waren 3,2% lager, terwijl het prijseffect 6,1% bedroeg. De bijdrage van acquisities was 1,4% en het wisselkoerseffect 3,2%.

Premix en speciaalvoer
De omzet van Premix en speciaalvoer steeg met 8,4% naar EUR 315 miljoen (Q3 2011: EUR 291 miljoen). Het autonome volume van Premix en speciaalvoer daalde met 0,5%. De verkoopprijzen waren gemiddeld 1,6% hoger, en het acquisitie-effect was 3,7% en hield verband met de aankoop van Bellman in Brazilië. Het wisselkoerseffect bedroeg 3,6%. De bedrijfsresultaten in het derde kwartaal stegen significant ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2011. De operationele marge nam toe dankzij goede resultaten in groeiregio's zoals China, Rusland en Indonesië en specifieke productlijnen als Young Animal Feed en Selko Feed Additives. De nieuwe premix-fabriek in Rusland, met een capaciteit van 100.000 ton, wordt volgens plan in het vierde kwartaal geopend. Aan het eind van 2012 wordt de productie van voerconcentraten voor de Russische markt in de fabriek in Merksem, België, beëindigd. Nutreco heeft het voornemen de fabriek in België te sluiten.

Diervoeding Canada
De omzet in Q3 2012 van Diervoeding Canada bedroeg EUR 146 miljoen ten opzichte van EUR 117 miljoen in Q3 2011, een stijging van 24,8%. De stijging werd voornamelijk veroorzaakt door de 14,7% hogere prijzen ten gevolge van de hogere grondstofprijzen en werd deels verlaagd door een volumedaling van 1,1%. De afname van het volume wordt veroorzaakt door een kleine afname in diervoeding voor varkens en runderen, gedeeltelijk gecompenseerd door groei in voer voor melkkoeien. De volumes voor pluimveevoer zijn stabiel. Het wisselkoerseffect bedroeg 11,3%. Het bedrijfsresultaat was in lijn met dezelfde periode van vorig jaar.

Mengvoer
De omzet van Mengvoer steeg met EUR 9 miljoen naar EUR 159 miljoen, ten opzichte van Q3 2011, een stijging van 6,3%. Hogere grondstofprijzen zorgden voor een prijseffect van 12,5%. Volumes daalden met 6,3% ten opzichte van dezelfde periode van 2011. Het bedrijfsresultaat in Q3 was lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar ten gevolge van kleinere kuddes, metname van Iberische en witte varkens. De veestapel in Spanje kromp iets vergeleken met vorig jaar.

Vlees en overige activiteiten
De omzet van Vlees en overige activiteiten bedroeg EUR 236 miljoen, een daling van 1,5%, veroorzaakt door 5,5% lagere volumes en 3,2% hogere prijzen. Het wisselkoerseffect bedroeg 0,7%. Het bedrijfsresultaat in Q3 was significant lager dan dat van Q3 2011 ten gevolge van aanzienlijk hogere voerkosten en slechts iets hogere pluimveeprijzen. De consumptie van kippenvlees houdt, vergeleken met andere eiwitbronnen, nog het best stand.

Visvoer
De omzet van Visvoer was met EUR 625 miljoen 20,6% hoger dan in het derde kwartaal van 2011. Het totale volume-effect bedroeg 15,3%. De autonome volumegroei van 6,3% kwam vooral door een sterke vraag naar zowel zalmvoer als voer voor niet-zalmachtige soorten in Chili. De toename door acquisities bedroeg 9,0% als gevolg van de overname van de vis- en garnalenvoeronderneming Shihai in China. Het prijseffect was -1,1% en het wisselkoerseffect was 6,3%.

Het volumeaandeel van voer voor niet-zalmachtige soorten is nu 35% vergeleken met 26% in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijfsresultaat in Q3 was significant hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2011. We hebben onze R&D-uitgaven aanzienlijk uitgebreid, voornamelijk ter ondersteuning van de toenemende behoefte aan duurzamer voer voor subtropische vissoorten en garnalen. Eind dit jaar zullen in ons nieuwe onderzoekscentrum in China de eerste onderzoeken voor garnalenvoer van start gaan.

Acquisitie en verkoop
Op 8 oktober kondigde Nutreco de acquisitie aan van 75% van de aandelen in Gisis S.A., het visvoerbedrijf van de Expalsa-groep. Expalsa is de marktleider in Ecuador op het gebied van de kweek van garnalen en tilapia en de daarvoor bestemde voerproductie en heeft tevens sterke marktposities in Honduras en Peru. Dankzij de overname ten bedrage van ongeveer EUR 78 miljoen behoort Nutreco nu tot de mondiale top 3 van garnalenvoerproducenten. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Ecuadoraanse mededingingsautoriteit.

Na een strategische evaluatie kondigden we op 12 oktober de verkoop aan van onze Hongaarse onderneming die actief is in mengvoer, premix en speciaalvoer aan de Nuscience Groep,een dochter van Agrifirm. In 2011 had deze onderneming een omzet van EUR 20 miljoen. De verkoop heeft een beperkt financieel effect.

Vooruitzichten voor het gehele jaar 2012
Voor het hele jaar 2012 worden de volgende ontwikkelingen verwacht:

Animal Nutrition: het bedrijfsresultaat zal boven dat van vorig jaar liggen (2011: EUR 142 miljoen) met goede resultaten in Premix en speciaalvoer en Mengvoer, met een resultaat dat in lijn is voor Diervoeding Canada en met lagere bedrijfsresultaten in Vlees en overige activiteiten; en
Visvoer: een significant hoger bedrijfsresultaat ten opzichte van vorig jaar (2011: EUR 119 miljoen).
In een onzeker klimaat en op basis van de huidige marktomstandigheden bevestigt Nutreco de vooruitzichten voor het gehele jaar en verwacht een EBITA voor bijzondere posten van circa EUR 260 miljoen ( 2011: EUR 232 miljoen).

Agenda 2012

Ontwikkeling van een assortiment voeroplossingen met een hogere marge
Focus op segmenten Premix en speciaalvoer en Visvoer
Continuering van operationele excellence in volwassen markten
Groei in regio's Latijns-Amerika, Rusland, China en Zuidoost-Azië
Start realisatie van acties uit Nutreco's Sustainability Vision 2020
Kalender 2013:
7 februari: Publicatie van de resultaten over het gehele jaar
28 maart: Jaarlijkse Algemene Vergadering
18 april: Publicatie van de trading update over het eerste kwartaal
25 juli: Publicatie van de resultaten over het eerste halfjaar
17 oktober: Publicatie van de trading update over het derde kwartaal

Ambition 2016
Nutreco's 'Ambition 2016 - driving sustainable growth' streeft naar groei en rendementsverbetering door onze afnemers innovatieve en duurzame voeroplossingen te bieden, die naar verwachting zal resulteren in een EBITA van EUR 400 miljoen in 2016. Nutreco realiseert dit door zich te richten op voeroplossingen met een hogere marge, zoals premixen, speciaalvoer en visvoer, en door uitbreiding naar de groeiregio's Latijns-Amerika, Rusland, China en Zuidoost-Azië. In deze regio's zullen zowel de productie als de consumptie van voedingsproducten op basis van dierlijke eiwitten het meest toenemen.





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL