Verslag van de AVA Nutreco d.d. 8 mei.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 09/05/2003 09:12
Om 14.30 uur opende de voorzitter R.Zwartendijk de AVA van Nutreco, hij nam de gebruikelijke stukken door en vroeg de vertegenwoordigers van de VEB en de Stg. Effecten Bescherming om hun vragen te beperken tot 3 per agenda punt, om ook de andere aandeelhouders tijd voor vragen te gunnen.Aanwezig was 27% van het aandelenkapitaal.
Daarna kreeg de heer W.Dekker het woord en gaf toelichting bij de "sheets presentatie".
Het 1e halfjaar was door de zalm zwak en het 2e halfjaar was sterker.
Hierdoor was er een lager resultaat totaal 2002, maar de pay-out is verhoogt naar 35%, de top van onze doelstelling en die ligt tussen de 31-35%.
De pensioen voorziening is bij Nutreco voor een periode van 5 tot 10 jaar gefinancierd. Marine Harvest past in de aquacultuur van Nutreco, dus is er (nog) geen aanpassing van de goodwill. Op de balans staat ca. EUR 150 miljoen goodwill voor Marine Harvest
De Noorse kroon is op dit momenmt een van de sterkste munten ter wereld, want die met 9% tegenover de Euro gestegen en deze is weer met 15% tegenover de USA $ gestegen.
Bij de Nutreco Agricultuur wil men van "bulk" naar specialties, o.a. paardenvervoer en biologische producten (zitten betere marges op). Ook werd er een overzicht van de "vogelpest" gegeven in Nederland en Belgie, waar Nutreco zit en zeer geraakt is en wordt. Drie bedrijven kunnen niet exporteren en zijn voor ca. 90% afhankelijk van de export. Dus is er arbeidstijdsverkorting aangevraagd, wat zeer ingrijpend is voor de medewerkers en voor het bedrijf.
Dit zal op het eerste halfjaarresultaat een negatieve invloed hebben van EUR 5 tot 10 miljoen.
Mede hierdoor en de economische ontwikkelingen onthoudt Nutreco zich van uitspraken over het jaarresultaat 2003.
Er zijn ca. 13.000 milieuverslagen uitgegaan, maar het valt Nutreco erg tegen dat er niet meer "feedback" van komt!
In Chili en Peru is Nutreco aan een "up-grading" van de visserij bezig.
Je kan zeggen; Nutreco zit samen meer de pluimveehouders in de hoek waar de klappen vallen. Nutreco test de waarde (goodwill) ieder jaar en er is nu nog voldoende waarde, maar als de situatie van de prijzen nog meer daalt, zal er afboeking nodig zijn. Dit wordt per juni en december bekeken en de termijn van afschrijving is 20 jaar.
Circa 20% van de 13.500 medewerkers zit bij het aangesloten bedrijfspensioen. In Spanje is een Staatspensioen, dus daar zijn geen zorgen over het pensioen.
Er wordt een slot keuze dividend voorgesteld van EUR 0,39 van het totaal dividend van EUR 0,67. De slotstand van 8 mei is bepalend voor de keuze verhouding en is gelijk aan het contante deel. Op de site van Nutreco is a.s. maandag de keuze verhouding te lezen.
Daarna gingen de volgende agenda punten er vlot doorheen. Alleen bij de herbenoeming van R.Zwartendijk waren critische vragen over het funktioneren bij o.a. andere bedrijven waar hij ook zit.
Bij de rondvraag kwam naar voor dat Nutreco geen gebruik maakt van het communicatiekanaal aandeelhouders en dat de varkensstapel met 18% vorig jaar was gedaald. Dit jaar wordt een verdere daling met 5 - 10% verwacht. Dit zal ook weer zijn invloed hebben op de afzet van voer (graan). Het is een bedreiging, maar het biedt ook weer kansen. Men zit in meerdere landen, dus er is een soort compensatie, maar het "raakt" het bedrijf (lees resultaat) van Nutreco wel.
Om cira 16.15 uur werd de vergadering, die toch prettig verliep gesloten.
Daarna was er nog wat napraten en werden de aanwezige zeer goed verzorgd.
Redactie; jammer dat je als bedrijf zo kwestbaar bent voor factoren waar jezelf geen invloed op kan hebben. Nutreco is een goed geleid bedrijf, maar de acquisitie van Marine Harvest kan nog weleens een extra last zijn. Vooral met alle rampen in de varkens en pluimvee branche van de afgelopen en tegenwoordige tijd.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL