Imtech kondigt reorganisatie aan

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 23/04/2013 07:08
NIET BESTEMD OM TE WORDEN VRIJGEGEVEN, VERSPREID OF GEPUBLICEERD IN DE VERENIGDE STATEN, AUSTRALIE, CANADA OF JAPAN

· Imtech heeft een lastig eerste kwartaal achter de rug
· Reorganisatie; kosten 80 miljoen euro, verlies van 1.300 arbeidsplaatsen
· Orderportefeuille blijft op peil
· Onderzoeken naar Poolse en Duitse projecten in afrondende fase; afwaardering Duitsland circa 220 miljoen euro, Polen blijft circa 150 miljoen euro
· Goede voortgang implementatie nieuw besturingsmodel
· Afronden jaarrekening 2012 neemt meer tijd in beslag
· Bespreken onderzoeksresultaten en jaarcijfers 2012 tijdens de aandeelhoudersvergadering op 28 juni 2013

Gouda - Royal Imtech N.V. (IM-AE, technische dienstverlening in en buiten Europa) heeft een lastig kwartaal achter de rug maar heeft zich, gegeven de omstandigheden, behoorlijk staande weten te houden. Ook boekt Imtech gestage voortgang bij de onderzoeken in Polen en Duitsland. Het onderzoek bevindt zich in de afrondende fase, maar kost wel meer tijd; zorgvuldigheid is in dit proces belangrijker dan snelheid. De publicatie van de jaarcijfers 2012 is nu gepland voor begin juni. De afboeking in Duitsland valt hoger uit dan oorspronkelijk werd voorzien. Om de concurrentiekracht te verbeteren, kondigt Imtech een reorganisatie aan welke de capaciteit in lijn brengt met de marktomstandigheden. De
aangekondigde claimemissie wordt naar verwachting in de zomer afgerond.

Gerard van de Aast, CEO: "Het afgelopen kwartaal was voor Imtech turbulent en lastig. De operationele positie is stabiel en de aangekondigde management maatregelen zijn grotendeels doorgevoerd. De lopende onderzoeken in Duitsland en Polen worden uiterst zorgvuldig uitgevoerd. Imtech heeft zo snel als mogelijk de draad weer opgepakt in het bedienen van onze markten en het is positief dat onze orderportefeuille goed op peil is gebleven. Onze markten blijven deels wel lastig. In dat kader en ook om de concurrentiekracht van Imtech te verbeteren, kondigen wij vandaag een reorganisatie aan. Het verlies van arbeidsplaatsen is daarbij bijzonder te betreuren maar helaas onvermijdelijk. Op 28 juni zullen wij tijdens de AVA de resultaten van de onderzoeken en de jaarcijfers 2012 bespreken met onze aandeelhouders."

Trading update Q1, 2013
Imtech heeft een lastig en turbulent kwartaal achter de rug. Operationeel was de eerste prioriteit het managen van ontstane onzekerheden bij klanten, leveranciers, medewerkers en financiers. Voldoende liquiditeit en financiële stabiliteit is daarbij essentieel. De door ING en Rabobank verstrekte brugfaciliteit en de met de belangrijkste financiers overeengekomen continuation agreement hebben hiervoor gezorgd. De liquiditeitssituatie is stabiel en op dit ogenblik wordt in beperkte mate gebruik gemaakt van de verstrekte brugfaciliteit. De eerder aangekondigde claimemissie van 500 miljoen euro zal worden aangewend voor schuldreductie.

De orderportefeuille is op peil gebleven en bedroeg 6,4 miljard euro per eind Q1 2013 ten opzichte van 6,4 miljard euro per einde Q4 2012. Het resultaat in het eerste kwartaal stond onder druk. Er is besloten tot een extra reorganisatie en kostenbesparingsprogramma om het resultaat in 2013 en de jaren daarna te versterken. Op dit moment wordt geen verwachting voor het gehele jaar 2013 afgegeven.


Een korte samenvatting van de ontwikkelingen in de belangrijkste onderdelen van Imtech is als volgt:
· In de UK & Ierland heeft Imtech een goed kwartaal achter de rug. De orderportefeuille is goed gevuld.
· In Nordic heeft Imtech een redelijk kwartaal achter de rug. Een aantal nieuwe projecten is iets later dan gepland van start gegaan. De orderportefeuille is gestegen.
· In Nederland was het eerste kwartaal moeizaam. Voortdurende lastige marktomstandigheden zijn aanleiding voor een aanvullende reorganisatie. De orderportefeuille is wat teruggelopen.
· Imtech Duitsland & Oost Europa heeft een moeizaam kwartaal achter de rug. Een kostenbesparingsprogramma en reorganisatie zullen de resultaten ondersteunen. De orderportefeuille is gelijk gebleven.
· Imtech ICT heeft goed gepresteerd in het eerste kwartaal. De orderportefeuille is goed.
· Imtech Marine is het jaar matig gestart. De orderportefeuille is licht gegroeid.
· Imtech Traffic & Infra kende een lastige start door overcapaciteit bij het Infrabedrijf. Dit wordt geadresseerd door de geplande extra reorganisatie. De orderportefeuille is stabiel.
· Imtech Spanje heeft een solide kwartaal achter de rug. De orderportefeuille is stabiel.
· Imtech Turkije had een redelijke start en de orderportefeuille is gegroeid.

Reorganisatie 2013
Mede gelet op de nog steeds moeilijke marktomstandigheden in Nederland is besloten tot een reorganisatie teneinde de concurrentiekracht en winstgevendheid van onze bedrijven in Nederland te versterken. Het betreft hier voornamelijk het aanpassen van de capaciteit in de kantorenmarkt en het aanpassen van ons Infrabedrijf aan de gewijzigde marktomstandigheden.

In Duitsland is in het kader van deze reorganisatie inmiddels een kostenbesparings- en efficiency programma gestart. De geplande personele reducties en kostenreducties zullen de effectiviteit en winstgevendheid van ons Duitse bedrijf verder ondersteunen.

Bij een aantal overige bedrijfsonderdelen van Imtech worden, afhankelijk van de markt en bedrijfsomstandigheden, diverse kleinere efficiency programma's uitgevoerd. De totale verwachte reorganisatielast in 2013 bedraagt circa 80 miljoen euro en zal leiden tot het verlies van 1.300 arbeidsplaatsen vooral in Nederland en Duitsland. Imtech gaat in gesprek over de implementatie van het reorganisatieplan met de medezeggenschap en vakbonden.

Onderzoeken Duitsland en Polen in afrondende fase
Bij de onderzoeken zoals deze momenteel zijn en worden uitgevoerd, worden uitgebreide analyses gemaakt van alle belangrijke projecten, zowel die thans nog in uitvoering zijn, alsmede de in de afgelopen jaren afgeronde projecten. In Duitsland beperken de gevonden problemen zich hoofdzakelijk tot de gebieden die reeds op 27 februari zijn aangegeven, te weten: de waardering van oudere debiteuren posities, ten onrechte naar de toekomst doorgeschoven project verliezen en de afwaardering van het onderhanden werk. Met name deze laatste post valt hoger uit en leidt ertoe dat de totale afwaardering in Duitsland circa 220 miljoen euro zal bedragen.

In Polen bedraagt de verwachte afwaardering, zoals eerder aangegeven, circa 150 miljoen euro. Een belangrijk deel van deze afwaardering heeft betrekking op het AWW project. Voor dit project is op 12 maart 2013 een buitengerechtelijke schikking overeengekomen, waarmee aan de samenwerking een einde is gekomen. Verder is in Polen de waardering van de oudere debiteurenposities naar beneden bijgesteld en zijn diverse kleinere onderhanden werk posten afgeboekt.

De afwaarderingen in Duitsland en Polen zijn non-cash posten en hebben geen directe impact op de liquiditeitspositie. Na afronding van het onderzoek zal Imtech besluiten of aangifte zal worden gedaan bij de bevoegde strafrechtelijke instanties in Polen en Duitsland in verband met handelingen die zouden kunnen worden gekwalificeerd als frauduleus of misleidend. Door Imtech wordt voorts onderzocht in hoeverre een deel van de geleden schade voor vergoeding door verzekeraars in aanmerking komt. Deze mogelijke vergoeding is niet meegenomen in de verwachte afwaardering. Het is de bedoeling de onderzoekresultaten te bespreken tijdens de geplande Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 28 juni 2013 te Rotterdam.

Afronden jaarrekening 2012, herziening cijfers 2011
Het afronden van de onderzoeken in Polen en Duitsland en daarmee het opmaken van de jaarrekening 2012 en de audit nemen meer tijd in beslag dan eerder aangegeven. In het persbericht van 27 februari 2013 werd als streefdatum genoemd eind april; dit wordt nu begin juni. Zorgvuldigheid is in dit proces belangrijker dan snelheid. Verder zullen in lijn met de wettelijke bepalingen voor de financiële verslaglegging de herzieningen in de vergelijkende cijfers over 2011 in de jaarrekening over 2012 worden verwerkt omdat een deel van de afwaarderingen betrekking heeft op eerdere jaren. De vennootschap zal hierover een mededeling deponeren bij het Handelsregister.

Nieuw besturingsmodel verlaagt risicoprofiel
In het persbericht van 27 februari 2013 werden de eerste stappen voor aanpassing van het besturingsmodel al aangegeven. Imtech blijft ook in de toekomst het decentrale besturingsmodel hanteren als de basis van de organisatie. Tegelijkertijd zullen de kwaliteit en effectiviteit van onze business controls aanzienlijk worden versterkt. Met ingang van 20 maart 2013 is de goedkeuringsprocedure voor grotere projecten aangescherpt. Begin april 2013 is de extern aangetrokken accountant die de Interne Accountants Dienst gaat leiden met zijn werkzaamheden begonnen. De functionele rapportagelijnen van de financiële en juridische disciplines zijn inmiddels ingevoerd. Bij de verdere versterking van onze business controls zal ook externe expertise worden ingezet. Onderdeel van de versterking van de business controls zullen ook trainingen zijn die niet alleen gericht zullen zijn op overdracht van kennis, maar ook op het ontwikkelen van een passende bedrijfscultuur waarin integriteit, loyaliteit en kritisch vermogen met elkaar in balans moeten zijn. Voor de uitbreiding van de Raad van Bestuur met twee leden is de zoekopdracht verstrekt en de procedure loopt inmiddels. Ernst & Young heeft onderzocht hoe het huidige besturingsmodel functioneerde. Dit onderzoek bevestigt dat de ontwikkeling van het risicomanagement geen gelijke tred heeft gehouden met die van de omvang en complexiteit van de organisatie. Het onderzoeksverslag geeft tevens aan dat een goede implementatie van de 27 februari aangekondigde maatregelen zal bijdragen aan een verlaging van het inherente risicoprofiel, een verhoging van de financiële weerbaarheid en een versterking van de business controls.

Voorlopig tijdschema belangrijke vennootschappelijke gebeurtenissen
· Begin juni publicatie jaarrekening 2012 en oproeping Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders;
· 28 juni 2013 Algemene Vergadering van Aandeelhouders te Rotterdam.
Op de agenda zal onder andere staan het bespreken van de jaarcijfers 2012, het bespreken van de onderzoeksresultaten inzake Duitsland en Polen, de statutenwijziging en uitgifte van aandelen voor de claimemissie en de aanpassing van het beloningsbeleid;
· Tweede helft juli 2013 Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders.
Op de agenda zal staan het vaststellen van de jaarrekening 2012;
· 27 augustus 2013 publicatie halfjaar cijfers 2013.

* * *
Telefonische bijeenkomst met analisten 23 april 2013, live-uitzending via Internet (webcast)
Vanaf 9.30 uur wordt een telefonische bijeenkomst met analisten georganiseerd. Deze bijeenkomst wordt vanaf 9.30 uur rechtstreeks uitgezonden via internet (www.imtech.com) en is ook daarna op de website beschikbaar.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL