Imtech N.V. : Trading update Q1 2012: stevige groei orderportefeuille, handhaving vooruitzichten EBITA-groei 2012

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 24/04/2012 07:52
Gouda - Royal Imtech N.V. (technische dienstverlening in en buiten Europa) ziet haar orderportefeuille in het eerste kwartaal 2012 - vergeleken met dezelfde periode vorig jaar - stevig toenemen. Imtech ligt goed op koers en handhaaft haar vooruitzichten voor het gehele jaar 2012 met een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities. Tevens handhaaft Imtech haar lange termijn strategisch plan om in 2015 te komen tot een opbrengstenniveau van 8 miljard euro bij een operationele EBITA-marge tussen 6% en 7%.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'De orderportefeuille vertoont in de eerste maanden van 2012 een stevige groei, zowel autonoom als door gedane acquisities. In Duitsland & Oost-Europa, de Nordic, de UK & Ierland, evenals in de Europese ICT-markt ontwikkelt Imtech zich prima. Vooral in de UK & Ierland, maar ook in de Nordic, is sprake van een robuuste ordergroei. In de Europese trafficmarkt is sprake van een beperkte groei. In de Benelux en Spanje is de markt uitdagend. In de mondiale maritieme markt vallen de nieuwbouwactiviteiten in Noordwest Europa terug, maar groeien onderhoud & services en de activiteiten in de markten buiten Europa. De financiële positie blijft onveranderd gezond. Imtech handhaaft zowel de vooruitzichten voor verdere groei van de EBITA in 2012 als haar lange termijn groeidoelstelling voor 2015.'

Duitsland & Oost-Europa
In Duitsland blijft Imtech uitstekend presteren en laat de orderportefeuille een gezonde groei zien. Imtech is een 'outperformer' in de energiemarkt met een brede scope aan activiteiten, waaronder energie-efficiëntie in gebouwen, stadions en in de industrie. Daarnaast is Imtech leidend in de segmenten warmte-/krachtkoppeling, (decentrale) energiecentrales, biomassacentrales en afvalverwerkingscentrales. In toenemende mate vindt de Duitse expertise haar weg binnen Europa. Goede voorbeelden zijn energie-efficiënte afvalverwerkingscentrales die momenteel in Warschau in Polen en Plymouth in de UK worden gerealiseerd. Maar ook in researchcentra, de zorg, datacenters, vliegtuigindustrie, luchthavens en in de automotive industrie wordt goede vooruitgang geboekt. In Oost-Europa is vooral in Polen sprake van stevige groei. Ook in Hongarije groeit de orderportefeuille. In Roemenië is de positie stabiel.

Nordic
In de Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland) trekt de markt gering aan. Imtech weet hiervan echter bovenmatig te profiteren. Het resultaat is een stevige ordergroei. De integratie van de Imtech-bedrijven NVS (werktuigbouw), NEA (elektrotechniek) en Sydtotal (energietechnologie) komt goed op gang. Dit maakt het mogelijk aan klanten technische totaaloplossingen aan te bieden. Mede hierdoor én betrokkenheid bij grote(re) projecten in retail, verkeerstunnels, de zorg en researchcentra neemt de gemiddelde projectgrootte toe. Met kleine acquisities zijn geografische 'witte vlekken' ingevuld.

UK & Ierland, Spanje, Turkije
In de UK is - ondanks niet eenvoudige marktomstandigheden - sprake van een gezonde groei. Dit komt zowel door de bereikte schaalgrootte van activiteiten met landelijke dekking als door het gevoerde strategische beleid met een focus op energiebesparing, 'groene' gebouwen, technisch onderhoud en beheer, onderwijs, luchthavens, afvalwaterbehandeling en vooral een sterke groei in geavanceerde energiewinning uit rioolrestanten ('advanced digestion'). De in 2011 overgenomen ondernemingen Inviron (technisch onderhoud en beheer) en Smith Group (regionale speler rond Manchester met energiecompetenties) ontwikkelen zich goed. Er wordt actief samengewerkt, hetgeen leidt tot ordergroei. Vanuit Ierland wordt met succes ingezet op technologie-export van specifieke technische competenties op het gebied van E&I (elektrotechniek en instrumentatie), onder andere naar Kazachstan, het Midden-Oosten, de Nordic en andere Europese landen.
In Spanje is als gevolg van uitdagende marktomstandigheden sprake van stevige concurrentie. Mede hierdoor én afronding van een paar grote(re) projecten valt de orderportefeuille terug, zowel in de industriële markt als gebouwenmarkt. De omvang van de personeelsbezetting is hieraan aangepast. De groeiende orderportefeuille in de energiemarkt, maintenancemarkt voor gebouwen en zorg leidt tot enige compensatie.
Met de overname van AE Arma-Elektropanç - onlangs goedgekeurd door de Turkse mededingingsautoriteiten - verkrijgt Imtech in Turkije een sterke positie. Tegelijkertijd is sprake van 'stepping stones' naar emerging markets als het Midden-Oosten, Rusland en diverse voormalige Sovjet-republieken gecreëerd. Recent zijn in Rusland grote orders ontvangen. De nieuwe Turkse activiteiten worden in het tweede kwartaal geconsolideerd.

Benelux
Imtech bezit hier een sterke positie in de industriële markt met onderscheidende technische kennis op het gebied van 'power electronics', energiecentrales biomassacentrales en olie- & gastechnologie. De orderportefeuille ontwikkelt zich in deze segmenten prima, mede door groeiende export naar landen buiten Europa. De positie in de inframarkt blijft stabiel. In de gebouwenmarkt is sprake van moeilijke marktomstandigheden en intensieve concurrentie. Imtech zet in op een strategische transitie naar energie, groene technologie, onderwijs, care & cure, export, datacenters, maintenance en beheer. Hierin wordt redelijk goede voortgang geboekt. Daarnaast richt de focus zich op kostenbesparingen, efficiencyverbetering en bundeling van competenties en vestigingen. Tevens wordt de personeelsbezetting aangepast, bijvoorbeeld door 150 medewerkers in een flexpool te plaatsen die zowel binnen Imtech als voor derden kan worden 'ingezet'. Per saldo daalt de orderportefeuille.

ICT, Traffic & Marine
Op de Europese ICT-markt vragen klanten om 'IT as a Service', gedeelde en klantspecifieke configureerbare IT-software en infrastructuur zonder eigen investeringen. De strategische focus van Imtech sluit hier volledig op aan. Dit maakt dat Imtech zich prima ontwikkelt. Het vorig jaar overgenomen Zweedse Qbranch (private clouds technology) vertoont gezonde progressie.
De orderpositie in de Europese trafficmarkt (technische mobiliteitsoplossingen) vertoont een beperkte groei. De focus ligt op verkeersmanagement in en tussen verschillende grote steden in Europa, bijvoorbeeld Londen en Kopenhagen. Een nieuw verkeersmanagementsysteem is ImFlow waarmee onder andere verkeersopstoppingen worden verminderd, het openbaar vervoer wordt verbeterd en CO2-emissies significant afnemen.
In de mondiale maritieme markt nemen de onderhoud- en serviceactiviteiten verder toe, maar stagneert de nieuwbouwportefeuille in vooral Noordwest Europa. In China, Turkije en Canada is echter sprake van een toename van orders.

Gezonde financiële positive
De financiële positie van Imtech is stabiel en blijft ruim binnen de marges van de met kredietverleners afgesloten convenanten.

Handhaving vooruitzichten 2012 en lange termijn groeidoelstelling 2015
Naar de huidige inzichten verwacht Imtech voor 2012 een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities. Tevens handhaaft Imtech haar lange termijn strategisch plan om in 2015 te komen tot een opbrengstenniveau van 8 miljard euro (2011: 5,1 miljard euro) bij een operationele EBITA-marge tussen 6% en 7% (2011: 6,1%).






Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL