Imtech: technologiepartner bij energie-efficiëntie in twee hightech research-instellingen in Zweden

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 12/12/2011 08:28
Gouda - Imtech (IM-AE, technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het in Zweden betrokken zal worden bij de realisatie van energie-efficiënte technische infrastructuur in twee toonaangevende researchinstellingen, te weten EES, European Spallation Source, en het MAX IV laboratorium. Beide worden gevestigd nabij de universiteit van Lund. Het orderpakket, verdeeld over diverse uitvoeringsfasen, kan oplopen tot 30 miljoen euro of meer. Meerdere Zweedse business units van Imtech zijn hierbij betrokken.

René van der Bruggen, CEO Imtech: 'Imtech heeft recent Sydtotal overgenomen. Dit is een specialist in energietechnologie, energiebesparing en hoogwaardige lucht- en klimaatoplossingen. Deze onderneming beschikt over een eigen Energy Efficiency competentiecentrum dat onder meer samen met de universiteit van Lund energie-efficiencymodellen ontwikkelt. Deze unieke competentie heeft er mede toe geleid dat Imtech in een vroegtijdig stadium betrokken wordt bij de ontwikkeling en uitvoering van de energie-efficiëntie in twee toonaangevende researchinstellingen: het EES, European Spallation Source en het MAX IV laboratorium.'

European Spallation Source
Zweden heeft binnen de EU een meerderheid van stemmen gekregen voor realisatie van de European Spallation Source, een nieuwe deeltjesversneller die qua omvang vergelijkbaar is met CERN in Genève. De universiteit van Lund wordt de vestigingsplaats van dit hightech researchcentrum voor onderzoek naar micromateriaal, structuurchemie, biologie en geofysica. De totale investering bedraagt circa 1,2 miljard euro, waarvan de Zweedse overheid gezamenlijk met Denemarken ruim 40% financiert. Het complex zal jaarlijks door ongeveer 5.000, voornamelijk buitenlandse, wetenschappers worden bezocht. Imtech was mede verantwoordelijk voor voorbereidende studies naar de energie-infrastructuur in dit energie-efficiënte en klimaatneutrale gebouw.

MAX IV laboratorium
In Lund wordt eveneens MAX IV (MaxLab IV) gevestigd. Dit is een hightech researchcenter voor de nieuwe generatie synchroonradiatieonderzoek. De basis van het nieuwe laboratorium zijn twee opslagringen van 1,5 GeV en 3 GeV voor onderzoek naar deeltjesversnelling met een state-of-the-art lage 'emittance' (bandbreedte van de deeltjes) voor zachte en harde x-stralen. Deze oplossing maakt de productie van zogenoemde synchrotronstraling met optimale onderzoekeigenschappen mogelijk. Het ontwerp van het MAX IV laboratorium bevat ook een optie voor de ontwikkeling van een vrije elektronenlaser. De totale investering bedraagt enige honderden miljoenen euro's en het laboratorium zal door bijna 1.000 wetenschappers op jaarbasis worden bezocht. In een voorbereidend stadium heeft Imtech op basis van een holistische energetische benadering door middel van een energie-stroomdiagram de energievraag voor het totale laboratorium in kaart gebracht. Tevens is Imtech verantwoordelijk voor het ontwerp van het warmteterugwinsysteem van het laboratorium waarbij de overtollige warmte die vrijkomt bij het onderzoeksproces wordt teruggeleid naar het stadsverwarmingssysteem in Lund. Imtech verzorgt eveneens het ontwerp voor en documentatie van de complexe ventilatie en klimaatcontrole. Thans vervult Imtech de rol van energiecoördinator voor het totale project en zal met meerdere business units fasegewijs aan de realisatie van de technische infrastructuur in deze researchinstelling werken.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL