Voedingsaandelen aan een turnaround bezig?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 06/08/2005 11:10
De voedingsaandelen lijken aan een turnaround bezig te zijn.
Unilever, Wessanen, Nutreco, CSM, Numico zijn allen de laatste paar jaar gestegen, sommige zelfs naar topprijzen. Enkele voedingsaandelen vinden wij van de redactie zelfs aan de dure kant. Maar de beurs heeft altijd gelijk!
Unilever moet nog meer op Slim Fast gaan afschrijven is de verwachting en het dieetvoedsel heeft de "hype" alweer achter de rug, is gewoon uit.
Daar had Wessanen ook al last van gehad, maar Unilever voelt 't nu ook.
De "toestanden" over het Dr.Atkins dieet zijn voorbij, net als de suikervrije producten enkele jaren geleden. Daarom is het voor bedrijven soms moeilijk er niet aan mee te doen, want het is net als in de mode, zo is het in en zo weer uit. Maar het kost de bedrijven dan wel geld en het zal ons niet verbazen dat de marge hoog (te) zijn en daarom weer snel uit zijn.
Bij Wessanen zal de vraag naar gezonde voeding toenemen en zo ook de verdiensten. Op onze vraag/opmerking in de laatste AVA bij Wessanen, "waarom verlagen jullie de prijs niet van de producten, dan is het voor een breder publiek betaalbaar te koop"! Het antwoord was, het brengt extra kosten met zich mee, de productie bij de producent, de omzet is klein en dus kwetsbaarder door uitval (afval) en daarom moet het ook duurder zijn. Want verschil moet er zijn. Wessanen zal dus kunnen profiteren van het bewust gezonder eten van de consument.
Bij Nutreco loopt het ook beter en die zijn minder afhankelijk van de zalmprijs geworden, doet meer in de kipproducten, maar de dreiging van claims kan wel eens met een zisser aflopen. Nutreco heeft nog werk te doen en het aandeel is al redelijk in waarde geprijsd. Zo ook het aandeel Numico en Numico heeft problemen in Indonesie en doet zelf ook onderzoek.
CSM heeft te maken met minder inkomsten door de verkoop van de zoetwaren, wel zullen de rentelasten sterk dalen, maar er zal met het geld wat gedaan moeten worden. CSM heeft zelf 5,21% van haar eigen aandelen ingekocht, voor afdekking o.a. opties.
CSM is aan een herorientatie bezig bij alle bedrijfsonderdelen en die zullen hun vruchten moeten gaan afwerpen. CSM zal schuldenvrij zijn, na de verdeling centen van de opbrengst zoetwaren divisie, dat zal de Investeringsmijen niet ontgaan. Per 31/12/2004 was ruim 22% in vaste handen en begin dit jaar kwam Kempen & Co er met 5,2% en per 7 juli j.l. Franklin Mutual Serie Fund Inc. met 5,12 %, dus steeds meer beleggingsmijen zien een goede belegging in CSM. Aegon had centen nodig een heeft op 17 mei haar belang op nihil gebracht, had 5,54%

De voedingsaandelen hebben jaren in de "bekende" hoek gestaan, waren niet in, maar lijken nu weer volop in de belangstelling te komen na het "snijden en herorienteren" van de bedrijven.
Misschien dat Inter Harvest (Nutreco) ook snel naar de beurs kan gaan en dan krijgt Nutreco ook middelen vrij voor andere zaken (uitbreidingen).

Dat er beweging in de voedingsaandelen zit is wel duidelijk, vandaar ook onze aandacht aan deze sector.
De Dranken sector even niet, want met dit natte Europese weer, valt daar geen "biertje" op te drinken.

A.S. 11 aug. komt Numico met cijfers, Schuitema een dag ervoor, en CSM en Wessanen de 31e augustus.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL