Opta fout met aanpak KPN bij aanbesteding

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 25/03/2013 16:48
DEN HAAG (AFN) - De telecomwaakhond Opta heeft KPN ten onrechte gedwongen zijn bieding in te trekken in de aanbestedingsprocedure voor een omvangrijk telefoniecontract van de overheid (OT2010). Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) vandaag bepaald.
KPN overtrad tijdens de procedure in 2010 de regels, waardoor het onderdeel van het telecomconcern dat meedong naar de opdracht een informatievoorspong kreeg op concurrenten. De Opta legde vervolgens een last onder dwangsom op om KPN te dwingen zich terug te trekken. Uiteindelijk kreeg Tele2 de opdracht.

Volgens het CBB was de toezichthouder bevoegd een last onder dwangsom op te leggen, maar had die onevenredige gevolgen. Door de intrekking van het bod door KPN ontstond namelijk nog geen gelijk speelveld, maar werd de concurrentie juist verminderd, aldus het rechtscollege.
Onduidelijk
Welke gevolgen de uitspraak heeft, is nog onduidelijk. Er lopen over dezelfde kwesties nog meer procedures. Pas als die zijn afgerond zal KPN beslissen of en zo ja welke stappen er kunnen worden gezet, aldus een woordvoerster. ,,Het is een heel gecompliceerde zaak'', zei ze. Het telecomconcern gaat er wel van uit dat aan gunning van de opdracht aan Tele2 niet meer zal worden getornd.

Opta laat weten het besluit nog te bestuderen. ,,We moeten nog goed kijken wat de gevolgen zijn van dit besluit'', zei een woordvoerder

Vorige maand werd duidelijk dat de Nederlandse staat 24 miljoen euro eist van KPN voor de schade die is geleden doordat het bedrijf de aanbestedingsprocedure heeft gehinderd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de overheid benadeeld doordat het contract uiteindelijk veel later dan gepland en tegen een hogere prijs werd gegund.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL