Beknopt verslag AVA Elsevier

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 29/04/2005 11:22
Hier 't beknopte verslag van de AVA Elsevier te Amsterdam. Om 10.30 uur opende de dhr. Morris Tabaksblat de vergadering, nam de gebruikelijke stukken door en vertelde dat Reed's vergadering in Engeland gisteren alle agenda punten daar had aangenomen. Die punten staan nu ook hier op de agenda. Hier was ca.39% (18 miljoen van de 47 miljoen geplaatst aantal aandelen) van het totaal aantal aandelen aanwezig en evenzoveel stemmen. In andere jaren was dat ca.18%, wel was het aantal aanwezigen beperkt, door andere AVA's tegelijk.
Het jaar 2004 had een goede ontwikkeling voor Reed Elsevier. Ook 2005 ziet er veel belovend uitmet een verdere autonome groei en dubbelcijferige winst en een stijgende verkoop via on-line.
Ook is de strategie verder uitgerold en 2005 en volgende jaren kunnen daar de vruchten van geplukt worden.
Om 10.45 kreeg de heer Crispin Davis het woord en nam de ontwikkelingen van 2004 en volgende jaren wat uitgebreider door.
Reed Elsevier heeft:
-sterke fundamentals en brands.
-sterk management team
-alles ligt nu in lijn, 5 jaar geleden is de nieuwe strategie uitgezet.
-Reed Elsevier gaat nu naar dubbelcijferige winstcijfers.
-verbreding van aanbod via electronische weg.
-mondiale uitbreiding o.a in education en gezondheid. In landen als bijv. China, Taiwan en Japan en regio.

Voor 2005 zijn de vooruitzichten.
Toenemende omzetgroei met ca. 5% en door eventuele acquisities kan dat oplopen naar 7%. Dubbelcijferige winst per aandeel en de groei is evenwichtig over alle divisies verdeeld.
Davis nam per onderdeel: Elsevier NV, LexisNexis, Harcourt Education en Reed Business de ontwikkelingen en 2005 door.
Elsevier liet een sterke groei in abonnementvernieuwingen zien, autonoom was dat 4% en dat viel enigzins wat tegen. De groei zou nu moeten aantrekken, door o.a. recent geintroduceerde producten, verbreding van de distributie en wat eerste tekenen van afnemende budgettaire druk.
LexisNexis had een goed jaar, tenminste groei van 5% o.a. door on-line verkopen, bij constante valuta's.
Harcourt Education; sterke groei in de VS van de "schoolmarkt", vooral in de 2e helft van 2005 zal dat blijken, de grote aanschaf dan van nieuwe schoolboeken. Groei 9-10% bij constante valuta's.
Reed Business, ervoer voor het eerst in vier jaar herstel van haar markt en zag de omzet groeien met 2%, tegenover een daling van 5% in 2003.
In de eerste helft van 2005 door minder aantal beurzen, maar de 2e helft door herstel van meer beurzen. Groei 4-5% bij constante valuta's.
Daarna was het vragen stellen en daar werd goed gebruik van gemaakt.
De toename met EUR 202 miljoen naar EUR 3.570 miljoen van de totale schuldpositie bij Reed Elsevier kwam meerdere malen aan de orde. Dit was het gevolg van uitgaven aan acquisities minus de vrije kasstroom, en gunstige translatie-effecten door de zwakkere USA dollar.
Op onze vraag, toch is de nettorentelast EUR 49 miljoen lager. Oorzaak lagere rentestanden en gunstige wisselkoersen en conversie van schulden naar lagere rente-percentages. De nettorentedekking kwam uit op 8,8.
Ook wil Reed Elsevier het dividend bij stijgende winst geleidelijk laten stijgen. Nu ging het dividend met 10% omhoog van EUR 0,30 naar 0,33.
Keuze dividend zit er door 't verschil van de Engelse tak en Nederlandse tak niet meer in. In Engeland is dat niet toegestaan en dat zou dan voor hier problemen geven, als wij 't wel doen.
Daarna 12.10uur zijn wij vertrokken en nemen aan, dat alles naar wens is verlopen.

Redactie XEA.nl
Elsevier begint weer te stralen en de vruchten van de inspanningen uit 't verleden beginnen te komen.
Elseviers koers kan omhoog, maar dan zal de beurs mee moeten werken.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL