Verslag AVA Reed Elsevier van 9 april te Amsterdam.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 10/04/2003 08:40
Wij waren op de AVA van Reed Elsevier te Amsterdam en de dag ervoor was de Engelse AVA in Engeland geweest. Het gras was eigenlijk al gemaaid en wij wisten de vooruitzichten voor 2003 al een beetje.
Toch kwamen er nieuwe en verduidelijkingen van ontwikkelingen naar voor. Even over 10.30 u opende de voorzitter M.Tabaksblat de vergadering. Wel levendig, maar toch saai. Want het was voor de ouderen soms moeilijk te volgen, daar het geluid soms matig was en de Engelse taal veel de boventoon voerde door het Engelse karakter van het bedrijf. Er was ca. 28% van het geplaatst kapitaal aanwezig en er was een ingekomen brief van de VEB. Hierop kwam de heer Boussevain in de vergadering nog even op terug, maar Elsevier bleef bij haar stelling, wij gaan over op kwartaalbericht als het moet! Bij Elsevier waren bij alle divisies de resultaten boven die van de concurrenten en voor dit jaar worden boven het marktgemiddelde winstcijfers verwacht; t.w. dubbelcijferige. Lexis Nexis is zeer succesvol en heeft (op onze vraag) een goede klant aan het Amerikaanse defensie apparaat. Want op de opmerking van een aanwezig i.v.m. met bezuinigingen van de overheden op de leermiddelen, bleek er niet bezuinigd te worden op defensie, vandaar onze vraag. De bezuinigingen op de leermiddelen is een onzekerheid, maar die willen soms ook weer niet doorgaan of beperkt doorgaan. Wel zal de huidige wisselkoers negatief voor de winst uitpakken. De vruchten van de overname in juli 2001 van Harcourt ($4,5 miljard) gaat nu echt bijdragen. Verder waren er veel vragen over het nieuwe optieplan. Hierop gaf dhr. R.Stomberg een uitleg van ca. 10 minuten, hij wist het goed te vertellen en deze mijnheer is een prima verkoper en daarna kwamen de vragen los, o.a. van pensioenfonds ABP. Toch werd het nieuwe plan met grote meerderheid aangenomen. Drie nieuwe leden werden er benoemd voor de vertrekkenden. Het dividend en de jaarrekening leverde geen problemen op, het dividend was onveranderd met een slot van EUR 0,21 (totaal 0,30). Elsevier zit boven de "peer groep", want daar waren vragen over, op welke plaats staat U eigenlijk. Om even over 13.00 uur sloot de voorzitter de vergadering en kon er nog nagepraat worden met een broodje en drankje.
Wij zien goede vooruitzichten voor Elsevier, sterk en jong management en door de ingreep van 3 jaar geleden, ligt men nu voor op de concurrenten.
Ja, alleen de koers wil nog niet van de EUR 10 loskomen. Maar zoals de heer Tabaksblat zei; "eens zal de waardering moeten komen".
En daar houden wij het ook op!



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL