DSM realiseert aanhoudend sterke resultaten en kasstroom in derde kwartaal

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 02/11/2010 14:29
· Bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten stijgt in Q3 met 28% naar € 185 miljoen (€ 144 miljoen in Q3 2009)
· Omzet uit doorlopende activiteiten groeit 19% ten opzichte van Q3 2009
. Aanhoudend sterke performance van Nutrition basis voor resultaten Life Sciences
· Zeer goede resultaten voor Materials Sciences
· Middelen uit bedrijfsactiviteiten in Q3 € 330 miljoen
· Nieuwe strategie - DSM in motion: driving focused growth - bekendgemaakt
· Verhoging dividend met € 0,10 naar € 1,30 per gewoon aandeel voorgesteld voor 2010
· Op basis van de aanhoudend positieve businessomgeving wordt 2010 naar verwachting een sterk jaar voor DSM


Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, gaf de volgende toelichting op de resultaten:

"Ik ben blij dat DSM wederom een sterk kwartaal kan rapporteren. Het bedrijfsresultaat steeg met bijna 30% ten opzichte van de overeenkomstige periode van het vorige jaar. Nutrition bleef uitstekend presteren, en ook bij Materials Sciences waren de resultaten zeer goed. Onze sterke focus op de markt, de gedisciplineerde aanpak van kosten en cash en de over een breed front verbeterende businessomgeving droegen bij aan deze resultaten. Op basis van de aanhoudend positieve businessomgeving verwachten wij dat 2010 een sterk jaar zal zijn voor DSM."

"De bekendmaking van onze nieuwe concernstrategie - DSM in motion: driving focused growth - markeert de overgang van een tijdperk van intensief portfoliomanagement naar een strategie gericht op het maximaliseren van duurzame en winstgevende groei van het 'nieuwe' DSM. Wij zijn vastbesloten om de unieke kansen op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences volledig te benutten. Met onze focus op snelgroeiende economieën, innovatie en duurzaamheid en met onze sterke kapitaalstructuur en onze leidende positie op het gebied van biotechnologie hebben wij een uitstekende uitgangspositie om onze ambitieuze omzet- en winstdoelstellingen te realiseren."

Overzicht
De algemene economische omstandigheden bleven in het derde kwartaal goed. De meeste westerse economieën zetten hun groei voort, al was het tempo niet hoog. In de meeste snelgroeiende economieën is de groei zeer sterk.

De meeste voor DSM relevante eindmarkten bleven groeien. De (voornamelijk aan Materials Sciences gerelateerde) eindmarkten die eerder een sterke terugval van de vraag te zien gaven zijn grotendeels weer op het niveau van 2008, met enkele uitzonderingen die nog duidelijk achterblijven, zoals de bouwsector. In het voorgaande kwartaal was hernieuwde voorraadopbouw verderop in de waardeketen nog een belangrijke drijvende kracht achter het uitstekende resultaat. In het derde kwartaal was van een dergelijk effect niet veel meer te merken en leek er sprake te zijn van normalisatie van de orderstromen.

De euro was ten opzichte van de meeste andere valuta's duidelijk zwakker dan in het derde kwartaal van 2009. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010 waren de valutakoersen gemiddeld tamelijk stabiel, met uitzondering van de relatief sterke Zwitserse franc, die nadelig uitpakt voor DSM Nutritional Products vanwege de activiteiten in Zwitserland.

Nutrition bleef financieel sterk presteren dankzij goede businessomstandigheden en een zeer sterke marktpositie. Vergeleken met de zeer goede situatie in het tweede kwartaal lieten de algemene businessomstandigheden echter een normalisatie zien.

Voor Pharma bracht het derde kwartaal geen verandering in de moeilijke marktdynamiek waarmee de hele farmaceutische industrie te maken heeft. De resultaten voor Pharma waren zoals verwacht negatief.

Bij Performance Materials blijft de autonome omzetgroei sterk. Het herstel van het bedrijfsresultaat werd vertraagd door margedruk bij DSM Engineering Plastics en in mindere mate bij DSM Resins als gevolg van vertraagde doorberekening van gestegen grondstofprijzen.

Polymer Intermediates bleef zeer goed presteren, ondanks een onderhoudsstop in China en de - zoals verwacht - enigszins lagere marges vergeleken met het zeer hoge niveau van het tweede kwartaal.

Base Chemicals and Materials, dat voornamelijk nog uit DSM Elastomers bestaat, bleef goed presteren.

De middelen uit bedrijfsactiviteiten bedroegen in het derde kwartaal € 330 miljoen. Een vermindering van het werkkapitaal droeg daar € 66 miljoen aan bij. Het operationeel werkkapitaal als percentage van de omzet daalde gedurende het kwartaal van 21,0% naar 19,7%. Over de eerste negen maanden van 2010 bedroegen de middelen uit bedrijfsactiviteiten € 690 miljoen, ruim voldoende voor kapitaalinvesteringen en dividenduitkeringen. In combinatie met de opbrengsten uit desinvesteringen zorgde de operationele kasstroom voor een aanzienlijke vermindering van de nettoschuld gedurende het jaar.

Het bedrijfsresultaat van Other activities bleef in lijn met het derde kwartaal van 2009. Tegenover hogere kosten gerelateerd aan op aandelen gebaseerde beloningen (vanwege de hogere koers van het aandeel DSM) en hogere projectgerelateerde kosten stonden betere resultaten bij DSM Biomedical, dat onderdeel is van het Innovation Center.

Bijzondere posten
De bijzondere posten in het derde kwartaal van 2010 kwamen in totaal uit op een verlies van € 53 miljoen vóór belastingen (€ 49 miljoen na belastingen).

In verband met de verkoop van S.A. Citrique Belge N.V. werd deze activiteit aan het einde van het derde kwartaal geherrubriceerd als Voor verkoop aangehouden. Deze activiteit werd daarbij gewaardeerd tegen reële waarde verminderd met verkoopkosten, hetgeen resulteerde in een verlies van € 38 miljoen.

De overdracht van DSM-activa naar PERCIVIA LLC resulteerde voor DSM in een boekverlies van € 15 miljoen vóór belastingen (€ 11 miljoen na belastingen), dat als bijzondere post werd verantwoord.

Nettowinst
De Nettofinancieringslasten bedroegen € 16 miljoen, een verbetering met € 14 miljoen. Deze verbetering is voornamelijk te danken aan gunstige valutakoersen, hogere inkomsten uit overige deelnemingen en een lagere nettoschuld.

Het effectieve belastingpercentage voor het derde kwartaal bleef met 25% op hetzelfde niveau als in het derde kwartaal van 2009.

De Nettowinst vóór bijzondere posten steeg van € 100 miljoen in het derde kwartaal van 2009 naar € 128 miljoen in het derde kwartaal van 2010. De totale nettowinst in het derde kwartaal van 2010 was € 79 miljoen, tegenover € 374 miljoen in het derde kwartaal van 2009, waarin een nettowinst van € 274 miljoen uit bijzondere posten begrepen was als gevolg van de verkoop van DSM Energy.

De Nettowinst per aandeel daalde van € 2,29 per gewoon aandeel in het derde kwartaal van 2009 (waarin de bovengenoemde boekwinst begrepen was) naar € 0,46 in het derde kwartaal van 2010.

Cashflow, investeringen en financiering

Doordat DSM sterk bleef focussen op cash kwamen de Middelen uit bedrijfsactiviteiten in het derde kwartaal van 2010 uit op € 330 miljoen.

De middelen aangewend voor investeringen bedroegen in het derde kwartaal van 2010 € 63 miljoen (€ 102 miljoen in het derde kwartaal van 2009).

Ten opzichte van ultimo 2009 daalde de nettoschuld met € 555 miljoen naar € 275 miljoen.

Personeel
Het personeelsbestand nam ten opzichte van ultimo 2009 af met 335 personen, voornamelijk als gevolg van de desinvestering van DSM Agro en DSM Melamine, en kwam ultimo derde kwartaal 2010 uit op 22.403.

Dodelijk ongeval in Capua (Italië)

Op zaterdag 11 september 2010 vond een dodelijk ongeval plaats op de DSM-locatie in Capua (Italië), waarbij drie medewerkers van een externe firma het leven verloren. Het ongeval gebeurde tijdens onderhoudswerkzaamheden in de fermentatiefabriek. DSM betreurt het ongeval ten zeerste en heeft zijn medeleven betuigd aan de familieleden, vrienden en collega's van de slachtoffers. DSM heeft een commissie ingesteld die een intern onderzoek uitvoert naar de oorzaken van het ongeval. Ook de Italiaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart.

Voortgang van de DSM-strategie Vision 2010
De door DSM in september 2007 aangekondigde versnelling van het strategieprogramma Vision 2010 - Building on Strengths is gericht op snellere groei, hogere marges en een verbeterde kwaliteit van de winst uit de activiteitenportfolio. De strategie transformeert DSM tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming die zich kenmerkt door duurzame groei op basis van belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen.

De voornaamste pijlers - marktgedreven groei en innovatie, uitbreiding in opkomende economieën en operational excellence - blijven tot de kern van DSM's strategie behoren.

Verbeterde kwaliteit van de winst

DSM heeft substantiële vorderingen gemaakt met de transformatie van zijn portfolio. Met de desinvestering van DSM Energy en de ureumlicentiëringsdochter Stamicarbon B.V. in 2009 en de verkoop van DSM Agro en DSM Melamine aan Orascom Construction Industries eerder dit jaar is het geplande desinvesteringsprogramma nu voor een belangrijk deel voltooid.

Gedurende de verslagperiode bereikte DSM een overeenkomst over de verkoop van de businessunit Thermoplastic Elastomers (Sarlink®), onderdeel van de businessgroep DSM Elastomers, aan Teknor Apex Company. De verkoop werd op 1 november 2010 afgerond. DSM verwacht in het vierde kwartaal een kleine boekwinst te realiseren als gevolg van de transactie. DSM bereikte ook een overeenkomst over de verkoop van S.A. Citrique Belge N.V. aan Adcuram. De transactie werd op 1 oktober 2010 afgerond.
Voor de overige activiteiten in het cluster Base Chemicals and Materials is het verkoopproces in volle gang.

DSM blijft onverminderd zoeken naar aantrekkelijke groeimogelijkheden om zijn ontwikkeling tot Life Sciences en Materials Sciences-onderneming verder te versnellen. DSM zal vasthouden aan zijn gedisciplineerde acquisitiebeleid.

Gedurende het kwartaal werd bekendgemaakt dat DSM de onderneming Microbia, Inc. (Lexington, Massachusetts, Verenigde Staten) overneemt van Ironwood Pharmaceuticals, Inc. Microbia is een succesvolle onderzoeks- en ontwikkelingsspecialist op het gebied van industriële biotechnologie. De omzet van Microbia is nog beperkt. De acquisitie stelt DSM in staat om Microbia's ontwikkelingsplatform te integreren in zijn organisatie, evenals Microbia's R&D-apparaat, dat van wereldklasse is. De overname ondersteunt tevens DSM's voortgaande ontwikkeling van de markt voor natuurlijke carotenoïden.

DSM en Crucell N.V. maakten bekend dat zij de activiteiten van hun bestaande joint venture, het PERCIVIA PER.C6® Development Center (Cambridge, Massachusetts, Verenigde Staten), gaan uitbreiden om het ontwikkelingscentrum te transformeren tot een volwaardig biofarmaceutisch bedrijf voor de ontwikkeling van op PER.C6® gebaseerde eiwitten en monoklonale antistoffen met een verbeterde werking (zogeheten biobetters) en de wereldwijde licentiëring van de PER.C6® humane cellijn voor de productie van monoklonale antistoffen en andere eiwitten door derden.
Een groot deel van de omzet en winst van DSM wordt nu behaald in hoogwaardige activiteiten met hoge marges die significant minder gevoelig zijn voor economische cycli. Illustratief voor de kwaliteit van deze activiteiten is dat in het derde kwartaal van 2010 de winst uit deze kernactiviteiten 8% hoger lag dan in het overeenkomstige kwartaal van 2008, het tot dan toe op één na beste kwartaal in de geschiedenis van de onderneming







Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL