DSM verkoopt Citrique Belge aan Adcuram

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 23/09/2010 07:16
Koninklijke DSM N.V. maakt vandaag bekend dat overeenstemming is bereikt over de verkoop van Citrique Belge aan Adcuram. De voorgenomen verkoop zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2010 worden afgerond, afhankelijk van de voortgang van de gebruikelijke goedkeurings- en meldingsprocedures bij toezichthoudende en andere instanties.

De voorgenomen verkoop van Citrique Belge vloeit voort uit DSM's ambitie om zich te focussen op Life Sciences en Materials Sciences. Zoals bekendgemaakt in september 2007 passen DSM's belangen op het gebied van citroenzuur niet bij deze focus. Na de sluiting van DSM's citroenzuurfabriek in Wuxi (China) in het eerste kwartaal van 2009 omvatte de citroenzuurbusiness van DSM alleen nog de activiteiten van Citrique Belge, gevestigd in Tienen (België).

De beide partijen hebben afgesproken op dit moment geen financiële details naar buiten te brengen. De netto-omzet van Citrique Belge bedroeg in 2009 meer dan € 100 miljoen. DSM verwacht als gevolg van de transactie een boekverlies van circa € 40 miljoen te rapporteren, hoewel de transactieprijs, afgezet tegen de winst van het bedrijfsonderdeel, alleszins redelijk is. Circa 250 medewerkers zullen na afronding van de verkoop overgaan naar de nieuwe eigenaar.

Stephan Tanda, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor Citrique Belge, gaf als toelichting: "De verkoop van Citrique Belge is een nieuwe stap in DSM's voortgaande transformatie tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming. Met de voorgenomen verkoop aan Adcuram, een particuliere groep met een langetermijnbenadering, heb ik er alle vertrouwen in dat het bedrijf bij zijn nieuwe eigenaar een goede toekomst zal hebben. Ik wil alle medewerkers van Citrique Belge bedanken voor hun niet aflatende inzet en hun belangrijke bijdrage aan DSM."

Thomas Probst, bestuurslid van Adcuram, gaf als toelichting: "De acquisitie van Citrique Belge is onderdeel van onze strategie gericht op investering in vooraanstaande chemiebedrijven. We geven hiermee ook uiting aan onze vaste wens om buiten Duitsland te investeren. We zijn van plan flink te investeren in Citrique Belge om de business te laten groeien en zijn leiderschapspositie verder te verbeteren. We zijn er trots op dat DSM Adcuram heeft gekozen als de beste eigenaar voor dit gerenommeerde bedrijf." Na transacties met Bayer en Dow is dit de derde keer dat Adcuram een onderdeel van een vooraanstaande internationale chemie-onderneming overneemt.

Citrique Belge is een grote producent van citroenzuur. Het product wordt gebruikt als zuurgraadregelaar en smaakstof in frisdranken, fruitsappen, snoep en vruchtengelei. Het wordt ook gebruikt als bindmiddel in biologisch afbreekbare wasmiddelen en in andere toepassingen, bijvoorbeeld als antioxidant. Citrique Belge produceert citroenzuur sinds 1929.

Adcuram
Adcuram is een internationale, particuliere bedrijfsholding. Adcuram neemt niet-kernactiviteiten over van grote conglomeraten en ontwikkelt deze vervolgens actief vanuit een langetermijn-ondernemingsperspectief. De chemiesector is een prioriteitsgebied voor de investeringsactiviteiten van Adcuram. De bedrijven die door Adcuram zijn overgenomen - van internationale concerns zoals Bayer, Dow Chemical en Schott - vertegenwoordigen een omzet van circa € 500 miljoen en bieden werk aan in totaal ruim 3000 mensen wereldwijd. De groep steunt bij haar acquisities op haar financiële kracht en de financiële toezeggingen van haar particuliere eigenaren.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences onderneming
Koninklijke DSM N.V. creëert oplossingen voor betere voeding, betere bescherming en betere prestaties. Eindmarkten zijn o.a. voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektronica, life protection en producten voor de bouw. DSM richt zich bij al zijn activiteiten op de triple bottom line van economische prestaties, kwaliteit van de leefomgeving en sociale verantwoordelijkheid en streeft ernaar deze elementen gelijktijdig en in gelijke mate te realiseren. DSM heeft een netto-jaaromzet van circa € 8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.700 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op www.dsm.com



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL