AkzoNobel ontwikkelt additief voor veiligere wegen geïnspireerd door de natuur

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 29/10/2014 10:53
AkzoNobel heeft een additief voor wegenzout geïntroduceerd dat vorstschade helpt voorkomen en bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

Ecosel®AsphaltProtection is een volledig biologisch afbreekbare toevoeging voor pekel gebaseerd op de wijze waarop sommige dieren kou kunnen weerstaan en ijsvorming in hun lichaam voorkomen. Het vertraagt het bevriezingsproces en vormt zacht ijs te in plaats van hard ijs. Na een periode van intensief onderzoek en ontwikkeling is het product beschikbaar voor klanten in Italië en Nederland.

"Het toevoegen van Ecosel®AsphaltProtection aan normaal wegenzout kan vorstschade reduceren met ongeveer 50 procent," aldus Werner Fuhrmann, lid van het Executive Committee van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Specialty Chemicals. "Gemeenten en overheden zullen substantieel profiteren van de resultaten - minder wegreparaties, minder files, lagere onderhoudskosten en het draagt bij aan de verkeersveiligheid."

Hij voegde hier aan toe dat door een langere levensduur van wegen ook de CO2-uitstoot afneemt, niet alleen omdat er minder files zijn, maar ook omdat het onderhoud minder materiaal en energie zal vergen.

"Het additief beschermt niet alleen mens en planeet, maar heeft ook economische voordelen omdat het de onderhoudskosten verlaagt," vervolgde Fuhrmann. "Daarbij onderstreept de lancering van dit product onze strategie voor duurzame innovatie en is de nieuwste toevoeging aan onze groeiende portfolio van eco-premium-producten."

Door de natuur te kopiëren, zijn onderzoekers van AkzoNobel erin geslaagd de herhalende bevriezings- en dooicyclus dat het asfalt beïnvloed, te doorbreken. Water dat in het asfalt opgesloten zit, zet bij bevriezing ongeveer 9 procent uit. Dit veroorzaakt schade aan het wegdek. Het voorbijgaande verkeer verergert deze schade vervolgens.

Ecosel®AsphaltProtection voorkomt dat het water dat opgesloten zit in de poriën van het asfalt in hard ijs verandert. Het bevordert de vorming van zacht ijs dat zwakker van structuur is dan het asfalt en daardoor de kans op schade substantieel verlaagt.

Dit nieuwe product levert een essentiële bijdrage aan de pijlers Duurzaamheid en Transport van het Human Cities-initiatief van AkzoNobel, en is met succes getest in samenwerking met Nederlandse, Deense, Zweedse en Oostenrijkse wegbeheerders.



- - -




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL