AkzoNobel streeft naar €20 miljard omzet

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 28/09/2010 08:55
AkzoNobel streeft naar €20 miljard omzet

Highlights
· Value-ambities voor de middellange termijn - versnelde groei

§ Omzetstijging naar € 20 miljard

§ Jaarlijkse EBITDA verhoging, handhaving marge van 13 tot 15 procent*

§ Jaarlijkse verlaging van operationeel werkkapitaal (OWC) als % van omzet met 0,5 procent naar 12 procent

§ Stabiel tot stijgend dividend

· Values-ambities voor de middellange termijn - duurzame groei

§ Veiligheidsniveaus in bovenste kwartiel van peer group

§ Top drie Dow Jones Sustainability Indexes

§ Bovenste kwartiel van peer group qua diversteit, employee engagement en talentontwikkeling

§ Bovenste kwartiel peer group eco-efficiency verbeteringen


*Absolute winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie, vóór incidentele posten

AkzoNobel gaat een nieuw tijdperk in van versnelde en duurzame groei. Dat was de boodschap die vandaag in Londen werd uitgesproken op de door AkzoNobel georganiseerde "Tomorrow's Answers Today: Making it happen" Capital Markets Day.

In een presentatie van de nieuwe middellange termijn ambities aan de financiële markten verklaarde CEO Hans Wijers dat AkzoNobel gaat profiteren van wereldwijde megatrends, geografische spreiding en leidende marktposities om de nieuwe ambities te realiseren.

"Nu we onze portfolio met succes hebben getransformeerd en de fase van integratie en herstructurering hebben afgerond, gaan we een nieuw tijdperk in van versnelde en duurzame groei", aldus Hans Wijers.

De nieuwe ambities hebben betrekking op versnelde groei: stijging van de omzet tot €20 miljard, een jaarlijks stijgende EBITDA met behoud van een margeniveau van 13 tot 15 procent, jaarlijkse verlaging van het OWC als percentage van de omzet met 0,5 procent tot een niveau van 12 procent, en uitbetaling van een stabiel tot stijgend dividend.

De duurzaamheidsambities voor de middellange termijn zijn: een top drie positie in de Dow Jones Sustainability Indexes, en in het bovenste kwartiel van de peer group o het gebied van veiligheidsniveaus, diversiteit, employee engagement en talentontwikkeling en eco-efficiency verbeteringen.

"Recente economische ontwikkelingen hebben ons een beter inzicht gegeven in de verschuivingen op de wereldmarkt en hoe we kansen kunnen benutten om te profiteren van ons speciale portfolio, leidende marktposities en wereldwijde schaal", vervolgde Wijers.

"Wij bevinden ons in een sterke positie om te profiteren van de wereldwijde megatrends die van invloed zijn op onze industrie, zoals bevolkingsgroei, verbetering van de kwaliteit van leven in groeimarkten, klimaatverandering en schaarste aan natuurlijke hulpbronnen. We hebben een duidelijke visie op de weg die voor ons ligt en we zijn vol vertrouwen dat we onze strategische ambities voor de middellange termijn kunnen realiseren".

AkzoNobel is sterk gepositioneerd om haar strategische ambities voor de middellange termijn te realiseren:

· Sterke leidende posities bij alle activiteiten
· Uitstekende geografische spreiding, waarbij de groeimarkten bijna 40 procent van de omzet vertegenwoordigen
· Focus op organische groei, in het bijzonder in groeimarkten
· Interessante innovatiepijplijn met RD&I-uitgaven van rond 2,5 procent van de omzet, die wat betreft absolute uitgaven AkzoNobel de duidelijke leider maakt in de sector
· Aantrekkelijke overnamekansen in de gehele portfolio
· Nieuw Executive Committee.

Aspiraties voor groeimarkten
Nu de groeimarkten bijna 40 procent van de omzet voor hun rekening nemen, gelooft AkzoNobel dat deze markten aanzienlijk belangrijker worden. De intentie is om in de loop van het decennium de omzet te vergroten naar 50 procent. De onderneming gaat zich daarbij sterker richten op hogere marktaandelen in de midsegmenten van de markt. Daarbij werden specifieke doelen voor landen gesteld:

· Verdubbeling van de omzet in China van $1,5 miljard naar $3 miljard
· Realisering van een significante aanwezigheid in India door een omzetstijging van €0,25 miljard naar €1 miljard
· In Brazilië sneller groeien dan de concurrentie door de omzet te vergroten van €0,75 miljard naar €1,5 miljard

Interessante RD&I-pijplijn voor versnelde groei met duidelijke focus op duurzaamheid

De innovatiestrategie van AkzoNobel realiseert op dit moment 9 procent van de omzet uit "doorbraakinnovaties"* en 22 procent uit eco-premiumrealisaties**. De onderneming wil de uitgaven aan grote R&D projecten verhogen tot meer dan 60 procent van de totale R&D-uitgaven en deze te richten op functionele oplossingen. Hierdoor is de ambitie van AkzoNobel voor de middellange termijn om meer dan 15 procent van de omzet te realiseren uit "doorbraakinnovaties" en meer dan 30 procent van de omzet uit eco-premiumoplossingen. AkzoNobels innovatiestrategie wordt ondersteund door een duidelijke focus op duurzaamheid.

*Belangrijke innovaties die resulteren in een significant concurrentievoordeel

**Grotere ecologische efficiëntie dan belangrijkste concurrerende product

Sterk leidinggevend team
AkzoNobel gaat haar operationele leiderschapsteam verbreden met een nieuw Executive Committee, om beter gezamenlijke agenda's te kunnen realiseren en capaciteiten binnen AkzoNobel als geheel te vergroten. De vijf leden van de Raad van Bestuur krijgen in het Executive Committee gezelschap van Marjan Oudeman (Human Resources en Organizational Development); Graeme Armstrong (Research, Development & Innovation); Sven Dumoulin (General Counsel) en Werner Fuhrmann (Supply Chain/Sourcing).

Financiële focus en discipline onveranderd
AkzoNobel blijft voortbouwen op de voordelen van haar focus op klanten, kostenbesparingen en cash. Het management wil de huidige EVA en cashdiscipline handhaven; een verdere verbetering van het operationele werkkapitaal te realiseren tot 12 procent van de omzet; en een gedisciplineerd beleid voor kapitaaltoewijzing te blijven voeren.

Behoud van een sterke balans
In augustus werd de kredietbeoordeling van de onderneming bevestigd als BBB+/Baa1, met als vooruitzicht verbeterd tot stabiel. De opbrengst van de verkoop van National Starch helpt de groei financieren en zal mogelijk deels worden gebruikt om de kapitaalstructuur van de onderneming te versterken door bijvoorbeeld in 2011 vervallende schulden terug te betalen of om waar mogelijk risico weg te nemen bij pensioenen.

Stabiel tot stijgend dividend
AkzoNobel heeft een vereenvoudigd dividendbeleid aangekondigd en is van plan om een stabiel tot stijgend dividend te betalen, waarbij een cash interimdividend en een slotdividend worden betaald. Het interimdividend voor 2010 wordt met 6,7 procent verhoogd tot €0,32 per aandeel, dat wordt uitbetaald op 3 november 2010. De ex-dividend datum is 25 oktober 2010 en de registratiedatum is

27 oktober 2010.

AkzoNobel is van plan om het totale dividend voor 2010 te verhogen met circa € 0,05 per aandeel en daarom mikt de onderneming op een totaaldividend voor 2010 van €1,40.*

*Het nieuwe dividend en de uitbetaling worden besproken in de Jaarlijkse Algemene Vergadering van 2011



Vooruitzichten 2010 - voorzichtig optimistisch

De onzekere internationale economische vooruitzichten, voorzichtigheid bij de consument en de situatie op de bouw- en huizenmarkten geven aanleiding tot voorzichtigheid. Echter, de toonaangevende posities van AkzoNobel, de schaalgrootte en aanwezigheid in gevarieerde markten, de sterke balans om toekomstige groei te financieren en de bewijzen van duurzame industriële vraag buiten voorraadaanvulling geven reden tot voorzichtig optimisme.



- - -




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL