ABN AMRO publiceert jaarverslag en duurzaamheidsverslag 2005

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 31/03/2006 08:32
- Gert-Jan Kramer en Gerhard Randa voorgedragen als
lid Raad van Commissarissen
- Nadere financiële informatie over 2005
- Immateriële activa Banca Antonveneta gewaardeerd op
EUR 1,19 mld, af te schrijven over acht jaar
- Duurzaamheidsverslag: klimaatverandering als centraal
thema

ABN AMRO presenteert vandaag haar jaarverslag 2005, duurzaamheidsverslag 2005 en het Form 20-F (jaarverslag conform SEC-richtlijnen) voor 2005. Naast de gebruikelijke informatie met betrekking tot de jaarrekening 2005 bevat het jaarverslag ook uitgebreide informatie over de initiatieven op het gebied van compliance en duurzaamheid en de overname van Banca Antonveneta.

De verslagen kunnen worden gedownload van de website van ABN AMRO: www.abnamro.com/reports.

Nominaties Raad van Commissarissen
ABN AMRO maakt bekend dat de Raad van Commissarissen de heren Gert-Jan Kramer en Gerhard Randa heeft voorgedragen voor benoeming tot lid van de Raad van Commissarissen. De Raad van Commissarissen heeft tevens besloten om Arthur Martinez voor te dragen voor herbenoeming. Na herbenoeming zal de heer Martinez de heer Loudon opvolgen als voorzitter van de Raad van Commissarissen. Aandeelhouders worden gevraagd te besluiten over deze voordrachten tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 27 april 2006.

De heer Kramer was president-directeur van Fugro N.V. van 1983 tot 2005 en is voormalig lid van de Raad van Advies van ABN AMRO. Hij is thans voorzitter van het bestuur van de IRO (branchevereniging voor toeleveranciers in de olie- en gasindustrie in Nederland) en tevens voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Koninklijke BAM Groep N.V. en Damen Shipyards Group.

De heer Randa is momenteel werkzaam als executive vice president planning bij Magna International Inc. Van 2003 tot 2005 was de heer Randa lid van de Raad van Bestuur van Bayerische Hypo- und Vereinsbank AG, waarbij hij verantwoordelijk was voor Oostenrijk en Midden- en Oost-Europa. Van 1995 tot 2003 was de heer Randa werkzaam als CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Bank Austria AG.

De heren Aarnout Loudon en Anthony Burgmans zullen na de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 27 april aftreden als commissaris. De heer Loudon is twaalf jaar lid geweest van de Raad van Commissarissen, waarvan de laatste tien jaar als voorzitter. De heer Burgmans was gedurende twee termijnen van vier jaar lid van de Raad van Commissarissen

Onder voorbehoud van goedkeuring van de voordrachten door de aandeelhouders op 27 april 2006 is de Raad van Commissarissen vanaf dat moment als volgt samengesteld: A.C. Martinez (voorzitter),
drs. L.S. Groenman, D.R.J. Baron de Rothschild, drs. T.A. Maas-de Brouwer, M.V. Pratini de Moraes,
P. Scaroni, Lord Sharman of Redlynch, A.A. Olijslager, mr. R.F. van den Bergh, mr. A. Ruys,
ir. G-J. Kramer en G. Randa.

Jaarrekening 2005
Zoals op 31 januari 2006 bekend is gemaakt is de aan aandeelhouders toe te rekenen nettowinst over 2005 gestegen tot EUR 4,44 mld (2004: EUR 3,94 mld).

Uit een gedetailleerde analyse van de rubricering van de resultaten van een aantal financiële transacties en instrumenten bleek dat een aan aandelen gerelateerde activiteit, aanvankelijk geboekt onder resultaten uit financiële transacties (RFT), in feite het karakter had van een handelstransactie. Teneinde de consistentie met de rapportage van de cijfers in 2006 te verzekeren is een bedrag van EUR 448 mln geherrubriceerd tussen RFT en inkomsten uit handelstransacties. Het totaal resultaat van WCS in 2005 blijft onveranderd.

Aanvullende informatie is verstrekt over "non-performing" kredieten, die in 2005 in totaal EUR 4.736 mln bedroegen (2004: EUR 5.337 mln). Het percentage "non-performing" kredieten ten opzichte van de totale kredietverlening aan de private sector daalde in 2005 tot 1,72% (2004: 2,28%). Het dekkingspercentage steeg van 59,5% in 2004 naar 63,1% in 2005.

Het jaarverslag bevat voorts aanvullende informatie over het economisch kapitaal van ABN AMRO
(EUR 16 bln) met een verdeling naar type risico (69% kredietrisico, 3% markt- en rente risico, 16% operationeel risico en 12% overig risico).

Overname Banca Antonveneta
Op 2 januari 2006 verwierf ABN AMRO een meerderheidsbelang in Banca Antonveneta. ABN AMRO zal de resultaten van Banca Antonveneta vanaf 2006 volledig in de consolidatie betrekken en de immateriële activa in verband met deze overname ter waarde van EUR 1,19 mld verantwoorden in overeenstemming met IFRS. Deze immateriële activa worden over een periode van acht jaar afgeschreven. Deze amortisatie van immateriële activa is een non-cash item. Vandaag is de laatste dag van het bod op het aandelenkapitaal. Zoals gisteravond bekendgemaakt is het totaal van de aandelen die ABN AMRO bezit en de aangemelde aandelen in het bod nu 96.6% van het totale aandelenkapitaal. Het eindresultaat van het bod wordt vanavond bekendgemaakt.

Compliance
In 2005 heeft ABN AMRO de interne compliance-organisatie versterkt. Het aantal fte's binnen Group Compliance is uitgebreid tot ongeveer 800 wereldwijd, opdat de afdeling haar internationale taken effectief kan uitvoeren. In 2005 is Group Compliance een bewustwordingscampagne gestart om een compliance-gerichte mentaliteit binnen de bank verder te bevorderen, en zijn bankbreed verplichte compliance-trainingen voor de medewerkers georganiseerd.

Duurzaamheid
In 2005 heeft de Raad van Bestuur besloten om de activiteiten op het gebied van duurzame ontwikkeling te intensiveren en te versnellen door duurzaamheid verder te integreren in de zakelijke activiteiten.
ABN AMRO heeft klimaatverandering gekozen als het centrale duurzaamheidsthema en heeft intensief deelgenomen aan het publieke debat over dit onderwerp. ABN AMRO was een van de eerste banken die participeerde in de nieuwe CO2 emissiehandel die tot stand kwam als resultaat van de internationale afspraken in het kader van het terugdringen van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast is ABN AMRO van start gegaan met een wereldwijde energiebesparingsoperatie gericht op het terugbrengen van de energieconsumptie met 10% per 2008 (in vergelijking met 2004). Dit zal leiden tot een reductie van de CO2 uitstoot.

In vergelijking met vorig jaar bevat het Duurzaamheidsverslag meer gedetailleerde informatie over
ABN AMRO's bijdrage aan de realisatie van de Millenium Development Goals en Global Compact. Verder is de kwaliteit van de gerapporteerde informatie verder verbeterd, wat geleid heeft tot een goedkeuringsverklaring door een externe accountant dat betrekking heeft op vrijwel het gehele rapport. ABN AMRO is een van de eerste banken die een duurzaamheidsrapport uitgeeft met een verificatie niveau dat gelijk is aan het Financieel Jaarverslag.

ABN AMRO is al vaak onderscheiden voor haar activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Recentelijk, op 9 januari 2006, heeft het World Environment Center (WEC) bekend gemaakt dat ABN AMRO de prestigieuze "Gold Medal Award for International Corporate Achievement in Sustainable Development" ontvangt. ABN AMRO krijgt deze Gouden Medaille vanwege haar leidende rol op het gebied van duurzaamheid. De bank krijgt de prijs op 12 mei a.s. in Washington, D.C. uitgereikt.

Persvoorlichting:
020 6288900

Investor Relations:
020 6287835



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL