ABN AMRO introduceert als eerste in Nederland structured covered bonds

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Algemeen advies 30/08/2005 08:21
ABN AMRO heeft vandaag bekendgemaakt dat zij in september als eerste in Nederland "structured covered bonds" gaat uitgeven, met een eerste emissie als onderdeel van een speciaal daartoe opgezet programma van EUR 25 miljard.

Het programma voorziet in de uitgifte van obligaties door ABN AMRO voorzien van een garantie die is gebaseerd op Nederlandse woninghypotheken. Dit is het principe van zogeheten covered bonds. Nederland is één van de slechts drie markten waarin dergelijke covered bonds zijn uitgegeven door het ontbreken van specifieke wetgeving op dat gebied. Op de obligaties is Nederlands recht van toepassing op basis van contractuele afspraken tussen ABN AMRO en beleggers.

Volgens Tom de Swaan, Chief Financial Officer van ABN AMRO, vormt het programma een belangrijk initiatief voor Group Asset & Liability Management. Het zorgt voor een grotere diversificatie van de financieringsbronnen van de bank, terwijl bovendien wordt geprofiteerd van de gunstige yieldcurve in de markt voor covered bonds.

"Dit programma is kenmerkend voor het innovatieve vermogen van ABN AMRO om in te spelen op nieuwe ontwikelingen. Met dit product bieden wij beleggers een unieke kans om te beleggen in ABN AMRO obligaties met een AAA rating waarvoor wij een liquide markt gaan onderhouden."

Steve Curry, European Head Consumer Asset Securitisation bij ABN AMRO, verklaarde dat het programma, met het oog op een AAA credit rating, een aantal garanties ten aanzien van risico en structuur bevat, zonder dat hierdoor de voor beleggers belangrijkste kenmerken van covered bonds verloren gaan.

"Om een robuuste AAA structuur te creëren hebben wij gekozen voor een combinatie van Medium Term Notes en securitisatie. Omdat het Nederlandse recht van toepassing is, hebben wij de structuur in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk kunnen vereenvoudigen en meer in overstemming kunnen brengen met elders gangbare praktijken in de markt voor covered bonds."
"De onderliggende hypotheekportefeuille is ondergebracht bij een "bankruptcy-remote covered bond company". Deze entiteit geeft een garantie af voor alle obligaties en houdt voortdurend toezicht op de waarde van de onderliggende hypotheekportefeuille om te waarborgen dat de AAA credit rating blijft gehandhaafd," aldus Steve Curry.

Als onderdeel van het toezicht op de onderliggende hypotheekportefeuille wordt elke maand de onderpandwaarde getoetst en wordt elk kwartaal de portefeuille geherwaardeerd waarbij ervoor wordt gezorgd dat de hypotheekportefeuille een overwaarde van minimaal 7,5 procent vertoont.

De obligaties krijgen een AAA rating van Standard & Poor’s, Aaa van Moody’s Investor Services en AAA van Fitch. De obligaties worden uitgegeven door ABN AMRO en worden genoteerd op Euronext.




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL