Plastic van suiker: de PEF fles (Avantium)

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 09/12/2017 14:42
Al een aantal jaar geleden berichten we op deze site al over het bedrijf Avantium, dat plastic van koolhydraten wilde maken.

Avantium, het bedrijf dat de technologie ontwikkelt en flessen maakt, gaat vandaag naar de beurs.

Het bedrijf gaat een fabriek bouwen waar jaarlijks miljarden duurzame flessen gemaakt worden op basis van suiker. De PEF fles, noemt bestuursvoorzitter Tom van Aken de duurzame variant: een afkorting die staat voor ‘poly-ethylene-furanoate’. In gewone mensentaal: moleculen die gebaseerd zijn op koolhydraten.

En die technologie is veel waard: de beursgang levert het bedrijf, spin-off van Shell, 103 miljoen euro op. In totaal wordt een derde van alle aandelen verhandeld. De populariteit onder beleggers was groot: uiteindelijk verhoogde het bedrijf de prijs van een aandeel met 15 procent naar 11 euro per aandeel.

Het succes is opvallend, want vorig jaar oktober en in 2007 liet iedereen het bedrijf links liggen en werd een beursgang teruggetrokken, schreef Reuters destijds. Avantium is voor een deel in handen van ING, Coca-Cola en Danone.

Nieuwe fabriek in Antwerpen
De plannen zijn echter groots: Avantium wil 65 tot 75 miljoen euro van de opbrengst gebruiken voor een nieuwe fabriek in Antwerpen, die het bedrijf samen met het Duitse chemieconcern BASF (meerderheidsbelang van 51 procent) gaat bouwen in de haven van Antwerpen. De rest is bedoeld voor projecten in ontwikkeling. Zo is het bedrijf ook bezig met het maken van bioplastic uit afval uit de voedselproductie.

Investeerders kunnen goud zien in de suikerflessen, maar ze steken hun geld wel in een risicovolle onderneming. Of er daadwerkelijk geld geïnvesteerd gaat worden in een nieuwe fabriek, wordt pas in 2018 besloten. Daarnaast kan de bouw van de fabriek duurder uitvallen dan gedacht of vertraging oplopen door milieuregels. In dat geval hebben de bedrijven het recht om de bouw helemaal stop te zetten.

Productie vanaf 2021
Die fabriek is hard nodig, want op dit moment kost een flesje van suiker nog zo’n 100 euro en dat is wel erg veel statiegeld. Als de nieuwe fabriek vanaf 2021 draait en miljarden flesjes maakt, zakt die prijs naar tien cent. Daarnaast kan Avantium op die manier bewijzen dat hun product daadwerkelijk geschikt is voor grootschalig gebruik.



Het voordeel van deze innovatie is dat er geen olie meer gebruikt hoeft te worden voor het maken van plastic en dat scheelt CO2. Toch haalt moeder aarde nog niet opgelucht adem: de plastic berg wordt er niet kleiner van.


Het is één van de grootste misvattingen: mensen denken dat je geen frisdrank of water kan verpakken in een fles die gemaakt is van biologisch afbreekbaar plastic”, zegt Van Aken. Daar klopt niks van. Maar de fles wordt niet afgebroken door de natuur en moet dus nog gewoon gerecycled worden.

Tweede beursbedrijf op gebied van bioplastic
Avantium is niet het enige bedrijf op de beurs dat bioplastic maakt. Corbion, het voormalige CSM, ging al voor. Het bedrijf is in verschillende sectoren actief, maar maakt onder andere ook afbreekbaar bioplastic op basis van melkzuur.

Het materiaal is wat poreuzer dan de PEF-flessen van Avantium, maar wel bruikbaar voor het verpakken van bijvoorbeeld groenten en fruit. Daarvoor heeft het al een fabriek geopend in Thailand.

15 maart 2017 by Erna de Graaf
Bron • RTL Z

Hoe staat 't er nu voor
Avantium doet EUR 8,51 per aandeel. www.avantium.com
Avantium timmert goed aan de weg, maar inkomsten zullen nog niet direct komen.
Lees en zie meer op

CO2 Value Europe: A new association dedicated to the utilisation of CO2
https://www.avantium.com/wp-content/uploads/2017/12/05DEC17_Press-release-for-creation-of-CO2-Value-Europe.pdf




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL