Algae Holland ontwikkelt gezonde snacks met algen

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 26/11/2021 14:01
Lekker én gezond snacken kan gewoon samengaan. Algae Holland uit Herveld ontwikkelt consumentenproducten, waaronder snacks, waarin de goede bouwstoffen van algen zijn verwerkt. Algen bevatten essentiële aminozuren, vetzuren en eiwitten, en zijn bovendien smaakversterkers. “Door toevoeging van algen aan een product kun je het product drastisch verbeteren, bijvoorbeeld in umami-smaak,” vertelt Ronald de Vos, mede-eigenaar van Algae Holland. Oost NL ondersteunt het bedrijf via het programma De Groeiversneller.

Algen leveren bijdrage aan gezondheid
Algen groeien in zout, zoet en brak water. Honderdduizenden soorten hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen; zogenoemde ‘profielen’. “Een alg is een plantje en staat aan de basis van de voedselketen,” legt De Vos uit. “Wij kweken een aantal speciale type algen welke rijk zijn aan essentiële vetzuren en aminozuren, heel belangrijk voor de gezondheid van mens en dier.“ Pieter van Rijbroek, mede-eigenaar, vult aan: ”Met name de omega 3-6-9 vetzuren zijn belangrijk. Wij selecteren algen op basis van onder andere die profielen.”

Groen extraheren
Via Food2020, waarvan Oost NL partner is, kwam Algae Holland in contact met Elea uit Quakenbrück. Samen onderzochten en testten de bedrijven, ieder vanuit zijn eigen expertise, een ‘groene’ manier om vetten en eiwitten uit algen te extraheren. Pieter Van Rijbroek: “Algen hebben een dikke celwand, de inhoud is er niet makkelijk uit te krijgen.” Toch lukte het de partners. Met de zogenaamde PEF-techniek is het mogelijk stoffen uit algen te halen op een verantwoorde manier. “Mensen zijn steeds meer met gezond eten bezig. Wij bekijken met Elea waar we onze kennis verder kunnen inzetten. We zijn eerst samen bezig om de kennis vast te leggen en we onderzoeken of we een patent kunnen aanvragen,” wisselen de eigenaren elkaar af.

Tailormade
De algenkwekerij van Algae Holland staat in Zeeland. “Wij kweken niet alleen algen maar ontwikkelen ook producten waarin algen een belangrijke rol spelen,” vertelt De Vos. “Onze New Product Development-afdeling maakt ons uniek.” Van Rijbroek voegt toe: “Wij zoeken voor een afnemer naar ‘tailormade’ oplossingen, met één algensoort of een combinatie van meerdere soorten.” Naast (vegetarische) snacks voor oven en frituur, ontwikkelt het bedrijf smaakversterkers, te gebruiken als bijvoorbeeld bouillon.

Dressing en dumplings
Algae Holland schakelt voor productontwikkeling ook graag studenten in. “Jongeren kijken op een andere manier naar de wereld, zij hebben hele leuke ideeën,” zegt De Vos enthousiast. Hij vindt het ‘hartstikke leuk’ om met jongeren te werken, en ook belangrijk: “Zij zijn de consumenten van de toekomst.” De studenten ontwikkelden voor Algae Holland al een saladedressing en dumplings, die zij presenteerden op de HAS Food Experience 4 februari 2020 in Den Bosch.

De Groeiversneller
Oost NL kende Algae Holland een voucher toe van het programma De Groeiversneller. Dankzij de groeivoucher kon Algae Holland externe expertise inschakelen voor een nadere markt- en technische verkenning naar voedingstoepassingen. Van Rijbroek: “Oost NL was hierin belangrijk voor ons en dacht actief met ons mee. Ze stelden goede vragen en brachten ons in contact met andere partijen. We maken nog altijd dankbaar gebruik van hun netwerk.”Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL