Wij gaan voor duurzame producten, voor een bijdrage aan een beter milieu!

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 19/11/2021 11:22
PLA staat voor Polylactic acid en is een biologisch afbreekbaar plasticsoort, ofwel bioplastic. Deze plasticsoort wordt voornamelijk gemaakt van maiszetmeel, gewonnen uit de snelgroeiende maisplant – een hernieuwbare grondstof.

Uit onderzoek blijkt dat tijdens de productie van PLA 60% minder CO2 wordt uitgestoten en 50% minder fossiele grondstoffen worden gebruikt dan tijdens de productie van conventionele plastics zoals PET en PS (NatureWorks LCA, 2014).

PLA is, als het gaat om sterkte vergelijkbaar met PET. Het materiaal is goed bestand tegen vet, voorkomt het verlies van smaak en aroma en is bestand tegen temperaturen van 0°C tot +40°C. Het materiaal is ook nog eens lichaamsvriendelijk en wordt daarom ook veel in medische toepassingen als (oplosbaar) hechtdraad en chirurgische handschoenen gebruikt.

In het kader van verpakkingen en disposables is PLA zeer geschikt als complete verpakking en producten als zakjes, cups en bestek. Ook wordt PLA veel gecombineerd met andere materialen, zoals het venster gecombineerd met papier, maar ook als coating voor papieren of suikerriet bekers.

Verwerking van het materiaal
Zetmeel kan via extrusie verwerkt worden tot halffabricaat, het zogenaamde thermoplastisch zetmeel of Themoplastic Starch (TPS). Hierna vindt verdere verwerking plaats tot het (plastic) eindproduct door middel van spuitgieten, folieblazen, extrusie, schuimen of gieten.

Thermoplastisch zetmeel wordt in bulk geproduceerd in verschillende kwaliteiten. Om een flexibeler en een lager watergevoelig eindproduct te verkrijgen, worden biologisch afbreekbare weekmakers gebruikt. Weekmakers verlagen de watergevoeligheid en verminderen bacteriegroei. Ook worden vaak mengsels van thermoplastisch zetmeel en bioplastics op basis van aardolie gebruikt. Hierdoor neemt eveneens de watergevoeligheid af en kunnen de materiaaleigenschappen van het eindproduct worden aangepast. Dit soort polymeren wordt ook toegevoegd om flexibelere eindproducten te maken (Marco Welink, 2011).

Specifieke eigenschappen
Een specifieke materiaaleigenschap van zetmeelplastic is de gasbarrière. Thermoplastisch zetmeel heeft namelijk een relatief lage doorlatendheid van Co2 en zuurstof en hoge doorlatendheid van waterdamp. Dit zijn belangrijke eigenschappen voor de houdbaarheid van voedsel.

Afbraakproces van PLA
PLA kan worden afgebroken in biologische compostering systemen. Het materiaal wordt dan bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid in 45 tot 60 dagen afgebroken tot melkzuur. Hierna kan het worden omgezet naar monomeren of polymeren. Het kan ook door micro-organismen worden afgebroken tot koolstofdioxide, water en organisch materiaal. In theorie komen PLA producten dus in aanmerking voor EN13432 certificering, wat recht geeft op het OK Compost en Kiemplantlogo. Echter, hier zijn ook de gebruikte additieven in de verwerking van het materiaal op van invloed, alsmede de dikte van het eindproduct. Ieder product zal dan ook separaat voor deze EN13432 certificering moeten worden aangeboden aan een erkend labo.

Duurzaamheidssamenvatting
Om een definitieve uitspraak te doen over de milieuwinst bij het gebruik van PLA producten, moeten LCA’s op product- en gebruiksniveau worden uitgevoerd (dus op een complete verpakking). Ook moeten daarbij andere milieu-impact categorieën worden meegenomen zoals locatie van productie, vervoer en daadwerkelijk gebruikte wijze van afvalverwerking. Het staat echter buiten kijf, dat in vergelijk met kunstmatige kunststoffen, het hernieuwbare karakter van de grondstof van PLA, alsmede het composteringspotentieel aanzienlijke milieuwinst in zich herbergt.

ga voor meer naar http://www.care4.earth/NL/materialen/pla/



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL