Onderzoek toont aan dat een beschermende PLA-coating op karton geen invloed heeft op papierrecycling

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 01/10/2021 16:51
Veel kartonnen disposables zijn voorzien van een PE-coating die ervoor zorgt dat de inhoud (eten en drinken) het karton tijdens de voorbereiding of het gebruik niet aantast waardoor smaak en aroma’s behouden blijven. De algemene gedachte is dat dit soort kartonnen oplossingen beter zijn voor het milieu dan plastic disposables, maar in de praktijk ligt dat wat genuanceerder. Doordat er een PE-laag op het karton wordt aangebracht kunnen de gebruikte disposables na gebruik niet, of slechts na een speciale en dure nabewerking, met het papier worden gerecycled. Als gevolg hiervan worden de disposables na gebruik over het algemeen niet gerecycled maar komen ze in de verbrandingsoven terecht.

Total Corbion PLA, producent van Luminy PLA, heeft in samenwerking met een haar klant Metpack een test gedaan waarbij de coating van de disposables bestond uit een PLA-coating. Doel van het onderzoek was om aan te tonen dat PLA het papierrecyclingproces niet verstoord waardoor disposables na gebruik op een verantwoorde wijze kunnen worden verwerkt en een bijdrage kunnen leveren aan een circulaire wereld. Van PLA is bekend dat het een hernieuwbare grondstof is die na gebruik op diverse circulaire manieren kan worden verwerkt. Afhankelijk van de toepassing kan het worden gerecycled en verwerkt tot nieuwe, hoogwaardige grondstof, maar het kan ook worden verwerkt tot compost in een professionele composteringsinstallatie (natuurlijk alleen wanneer de toepassing is voorzien van een EN 13432 goedkeuring).

De Western Michigan University heeft een test uitgevoerd waarbij onderzocht is of, en zo ja in welke mate, de disposables voorzien van een PLA-coating het papierrecylingproces verstoren waardoor oud papier niet ingezet kan worden als grondstof voor nieuwe toepassingen. De uitkomsten van het onderzoek tonen aan dat de PLA-coating geen invloed heeft op het proces. Het verbranden van gebruikte disposables is hierdoor onnodig geworden met belangrijke positieve milieueffecten tot gevolg. Grondstoffen die gebruikt zijn voor de productie van de disposables worden veel vaker opnieuw toegepast en de uitstoot van CO2 als gevolg van het verbranden van gebruikte disposables zal verminderen. Hiermee is er een duurzame optie gekomen voor het coaten van disposables die technische materiaalkwaliteiten combineert met een bijdrage aan een meer circulaire maatschappij.

Door PLA toe te passen als coating hebben disposables plotseling een heel ander, lees positiever perspectief na gebruik. Lees meer over deze nieuwe toepassing op onze site.

ga naar
https://hollandbioplastics.nl/actueel/onderzoek-toont-aan-dat-een-beschermende-pla-coating-op-karton-geen-invloed-heeft-op-papierrecycling/Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL