Grote durfinvesteerder uit VS helpt Leids biotechbedrijf Prosensa

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 25/01/2012 19:14
AMSTERDAM - Het onmogelijke mogelijk maken. Dat is waar de biotechsector heen wil, en volgens marktkenners ook kan. Zij voorspellen de sector een gouden toekomst toe en spreken van 'de eeuw van de biotech'. Ontelbare levens moeten gered worden, en de mogelijke hindernissen - denk aan financiering - moeten overwonnen worden. In Nederland is het Leidse Prosensa, dat zich voornamelijk richt op het ontwikkelen van therapieën voor behandeling van de ernstige spierziekte Duchenne, een typisch exponent van de sector. Een grote Amerikaanse durfinvesteerder, genaamd New Enterprise Associates (NEA), heeft een belang van €23 miljoen genomen in de onderneming.
"Ik zie het als teken dat we op de goede weg zijn", reageert Prosensa-topman Hans Schikan. "Als erkenning." Trots vertelt hij dat NEA een grote jongen is, en dat Prosensa binnen de Europese sector eigenlijk de eerste is waar de Amerikaanse partij in investeert.
NEA wordt met de komst grootaandeelhouder, naast andere aandeelhouders als Abingworth en het Nederlandse Life Science Partners. "NEA is een grote durfinvesteerder, een van de grootste ter wereld", zegt Schikan tevreden. "Ze focussen zich op de gezondheidssector, de it en de energiebranche. Ze hebben een beheerd vermogen van zo'n $11 miljard, het is een bedrijf met een groot aanzien."
David Mott, partner bij NEA, gaat toetreden tot de raad van commissarissen bij Prosensa. "Mott is iemand met grote kennis in de sector. Zijn kennis en ervaring juichen wij zeker toe."
Versneld
Het water staat Prosensa niet aan de lippen. De investering van NEA is zeer gewenst, maar niet noodzakelijk. "Deze financiering versterkt onze positie op het gebied van zeldzame ziekten en stelt ons in staat om mogelijke oplossingen voor patiënten met nog onbehandelbare ernstige aandoeningen versneld te realiseren."
Voor Prosensa's meest vergevorderde kandidaatmedicijn is in januari 2011 een klinische fase III gestart. "Praktisch gezien de laatste fase voor de autoriteiten er hun licht over laten schijnen", aldus Schikan.
GlaxoSmithKline
Het is voor de biotechsector niet altijd gemakkelijk om geld los te weken bij investeerders. Niet onlogisch, de kosten gaan immers voor de baten uit, voordat een medicijn daadwerkelijk op de markt is gaat er een lange testperiode aan vooraf en toezichthouders houden de boel scherp in de gaten. Waar nodig gooien zij roet in het eten van de biotechbedrijven.
Vooral strategische partnerships zijn voor Nederlandse biotechbedrijven de basis voor succes. Prosensa sloot in 2009 een belangrijk strategisch
partnership met het grote Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline. Onlangs ontving Prosensa vanuit die samenwerking nog tientallen miljoenen euro's. Bron, Sonny Duijn



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL