Britse beurswaakhond kritisch over kredietderivaten

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 02/03/2010 16:21
Brussel (tijd) - Adair Turner, de topman van de Britse toezichthouder Financial Services Authority (FSA), stelt zich naar eigen zeggen 'ernstige vragen' bij het nut van de markt voor credit default swaps. Dat zijn verzekeringsproducten die investeerders beschermen tegen wanbetaling.

Volgens Turner is het misschien nuttig om CDS'en te behandelen als gewone verzekeringsproducten. Turner oppert om het gebruik ervan te limiteren tot beleggers die ook daadwerkelijk eigenaar zijn van de obligaties waaraan de CDS'en verbonden zijn.

'Het is een open vraag of je eigenaar moet kunnen zijn van een verzekeringscontract zonder het verzekerde product zelf te bezitten', zei Turner in een hoorzitting voor Britse parlementsleden.

De markt voor CDS'en kwam recent opnieuw in opspraak door het debacle rond Griekenland. Zo zouden sommige hefboomfondsen in 2009 massaal CDS'en hebben ingeslagen die bescherming bieden tegen wanbetaling op Griekse schulden. Nu Griekenland in een enorme vertrouwenscrisis is beland, boeken de 'hedgies' forse winsten door de CDS'en door te verkopen.

Bron.
Peter De Groote
peter.de.groote@tijd.be



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL