Charmeoffensief.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 20/09/2009 09:39
Door een lezer toegezonden. Hier het gehele verhaal.
Charmeoffensief
19 september 2009 | Het Financieele Dagblad
Door: Wolzak, M.
Martine Wolzak
De wortel van alle kwaad of gewoon hardwerkende ondernemers? 'High frequency'-handelaren zijn tegen hun zin het middelpunt geworden van verhitte debatten.

Politici en toezichthouders hebben ontdekt dat dit formidabele partijen zijn op de financiƫle markten. En dat zij nog maar weinig weten van deze vorm van handel, waarbij computers met grote snelheid veel koop- en verkooporders inleggen. Door grote volumes te verhandelen en te speculeren op kleine prijsverschillen proberen zij hun geld te verdienen.

De bedrijven die zich in deze vorm van handel hebben gespecialiseerd, opereren over het algemeen onder de radar. Ze geven geen dagelijks beurscommentaar op Bloomberg-tv, CNBC of ons eigen RTL Z. Aan bedrijfsprofielen in de zakenkranten wordt zelden meegewerkt. Dat is jammer, want in de Verenigde Staten is deze computergestuurde handel volgens de Wall Street Journal al goed voor meer dan de helft van het volume op de aandelenmarkten.

Voor deze bedrijven was het tot voor kort overbodig zich bezig te houden met 'public relations'. De meeste zijn zogeheten prop-traders, zij handelen voor eigen rekening. Maar ook als dat niet zo is, dan hoeven zij zelden de boer op om geld op te halen. En laten we eerlijk zijn, voor de meeste effectenhuizen en grootbanken is hun dagelijkse marktcommentaar op tv, radio en in de krant toch gratis reclame.

De laatste tijd begint hun zwijgzaamheid echter een handicap te worden. De computergestuurde handelsprogramma's hebben een slecht imago gekregen. Zij zouden meer volatiliteit in de markt teweegbrengen en zij zouden langetermijnbeleggers en particuliere beleggers benadelen. Die beroerde reputatie dreigt zich te vertalen in nieuwe regels. De eerste stap is wat dat betreft genomen. De Securities and Exchange Commission gaat beurzen verbieden zogeheten flash orders aan te bieden.

Bij een flash order krijgen partijen tegen betaling inzage in een order nog voordat deze naar de markt wordt gestuurd. Dit voorrecht duurt slechts een aantal milliseconden, maar voor wie gebruikmaakt van geavanceerde computersystemen is dat lang genoeg om van de informatie te profiteren. Overigens maken lang niet alle high frequency-handelaren hier gebruik van. Ook andere marktpraktijken waar de computergestuurde handel van profiteert staan ter discussie en zelfs een verbod van de hoge frequentie waarmee zij handelen is al geopperd.

Hoog tijd dus voor een charmeoffensief. Deze week waren de high frequency-handelaren, heel publiek, bijeen in New York voor een congres over de toekomst van hun vak. Daar kondigden zij aan vaker de publiciteit op te gaan zoeken om hun kant van het verhaal te vertellen.

Bloemetje?


reactie XEA.nl
Wij van de redactie vinden dat niet alleen beleggers, maar ook de bedrijven de dupe zijn van deze soorten Computerhandel.
Handel hoort weer handel te zijn, over- en doorzichtelijk, begrijpelijk en transparant en eerlijk. Nu is het niet meer te volgen en Fraude zien wij ook.
Handel hoort gescheiden te zijn van adviseurs, die zouden in een onafhankelijk bedrijven werkzaam meoeten zijn. Wanmt die adviezen lijken gestuurd te zijn.
Neem Super de Boer.
Wat lezen wij in de Courant?
ING is adviseur van Casino(FR.) en die heeft ca. 57% in Super de Boer. Ca. 1 1/2 week tot 2 weken geleden heeft ING een koopadvises gegeven voor Super de Boer en het koersdoel was? Precies de bieding van Jumbo en wel EUR 4,20
Toeval, toeval horen wij al zeggen.
Maar bestaat toeval nog wel?
Chinese muren bestaan die nog wel? Neen, er is er maar 1, en daar kun je overheen lopen schreven wij pas nog en dan heb je een prachtig uitzicht.
In onze ogen is de handel in EFFECTEN al enige jaren diep in verval terecht gekomen.
GELD en nog eens GELD bepalen de eerlijkheid.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL