Olie en alternatieve bronnen.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 25/12/2007 10:49
De sector biobrandstoffen zullen een vraag krijgen waar wij (red.) XEA.nl nog niet de juiste hoeveelheid van kunnen inschatten.
Biobrandstof zal de vermindering van de fossiele brandstoffen slechts voor een deel kunnen opvangen.De olieprijzen zijn daar al op vooruit gelopen met een stijging tot tegen de $100 per vat. Nu zitten we op de ca. $94 per vat.
Welke bedrijven houden zich met deze ontwikkeling bezig, van de biobrandstoffen?
Archer Daniels Midland (ADM), Pacific Ethanol en Verasun, dan hebben we wel de top drie. Natuurlijk zijn er nog anderen, maar ADM is in Europa in de biodiesel marktleider en in Noord Amerika met bio-ethanol.
ADM groei en de verwachting zijn hoog, voor 2008 kan daar wel eens ca. 1/3 van het resultaat uit biobrandstof vandaan komen.
De oud deelneming van CSM Nedalco (bio-ethanol)was ook al vroeg met de ontwikkelingen bezig, maar maakte een wisselend resultaat mee. Deze zullen de ontwikkelingen wel blijven volgen en uitbreiden, maar schaalgrootte en kapitaal zullen belangrijk zijn, voor de verdere ontwikkelingen
De regeringen zouden moeten bijspringen met ondersteuningen en subsidies, maar dat is snijden in eigen "vlees", dus is daar terughoudendheid, maar niet terecht vinden wij (red.XEA.nl).
Misschien en dat zien we alweer meer toenemen, de vraag naar steenkool. Die zal ook weer een grotere plaats gaan/blijven innemen. Toch zullen andere zoals, zonne-energie, wind/waterkracht, het gebruik maken van de "golfstromingen" (eb en vloed) en de natuurlijk onderstromingen, e.a. als aan/opvulling gaan zorgen.
Nu is de verhouding ca. 55% olie en 25% steenkool en de rest komt uit allerlei andere bronnen.
Het is op gebied van alternatieve bronnen, het kostenplaatje die nog te hoog is, maar door de stijging van de olieprijs, wordt de verhouding wel acceptabelere. Kijk naar de ontwikkeling van de Teerzandolie. Dat was ook te duur en nu is dat niet meer het geval en is men ook die "bron"aan het gebruiken.
Misschien dat de "waterstofmotor", toch eens tot een algemene ontwikkeling zal komen. Daar horen we tekort over.
Bio-ethanol zou, een tegenwicht aan de overschotten die er waren, zijn. Nu blijken er zelfs tekorten aan grondstoffen te zijn voor de productie van bio-ethanol, o.a. granen, suikerbieten, koolzaad etc..
De quoteringen zullen dan ook spoedig tot de verleden tijd gaan behoren.

Dat wij naar een nieuwe periode van vervangende brandstof leven, is wel duidelijk en dat zou een signaal moeten zijn voor de beleggers.
Vopak en Ned. GasUnie hebben de handen in een geslagen en gaan investeren in de 2e maasvlakte voor LNG (vloeibaargas), worden zij beloond op de beurs (tenminste Vopak), Neen, er kwam een extra aanbod van stukken van Vopak, want ca. 800 miljoen gaat dat gezamenlijk kosten, schok de beleggers in Vopak af.
In de laatste AVA is daar (die investering) door Vopak uitleg over gegeven. Dat zal geleidelijk gaan, maar ze zijn wel een van de eerste!
Wij denken dan ook aan Imtech, die trekt met alle nieuwste technologieën mee.
Zo zijn er vele kanshebbers.
Vraag aan Uw bank of bemiddelaar welke het beste bij Uw beleggingsprofiel past.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL