Positief eerste halfjaar 2006 voor Simac Techniek NV

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 24/08/2006 09:30
Kernpunten
• Opbrengsten stijgen met 15% naar EUR 62,7 miljoen
• Bedrijfsresultaat verbetert van EUR 0,1 miljoen naar EUR 1,3 miljoen
• Nettowinst van EUR 0,5 miljoen
• Markt voor ICT-infrastructuren blijft moeizaam door hevige concurrentie
• ICT-applicaties en Industriële Elektronica & Automatisering ontwikkelen zich
positief
• Blijvende aandacht voor technologische ontwikkelingen voor specifieke markten

Gang van zaken
De opbrengsten van Simac Techniek NV zijn in het eerste halfjaar 2006 gestegen van EUR 54,3 miljoen naar EUR 62,7 miljoen (+ 15,4%). Door de concentratie op
toegevoegde waarde en dienstverlening steeg de brutowinst in procenten van 49,4% naar 51,5%. Het bedrijfsresultaat verbeterde sterk en ging van EUR 0,1 miljoen naar EUR 1,3 miljoen. Door een onevenwichtige verdeling van de winst over de landen was er een relatief hoge belastingdruk. In het bijzonder in Nederland was sprake van een fiscale winst, waardoor de uitgestelde belastingvordering is afgebouwd met EUR 0,4 miljoen, terwijl er in België sprake was een fiscaal verlies. Het nettoverlies van het eerste halfjaar 2005 van EUR 1 miljoen is omgebogen in een nettowinst van EUR 0,5 miljoen over het eerste halfjaar van 2006. Overigens werd het resultaat in het eerste
halfjaar 2005 nog beïnvloed door een aantal bijzondere posten met een negatief effect op de nettowinst van per saldo EUR 1,1 miljoen.
De stijging van de opbrengsten is voornamelijk gerealiseerd bij ICT-infrastructuren in België en Tsjechië en bij ICT-applicaties. Onderdeel van de toegenomen opbrengsten van ICT-applicaties zijn de in 2005 overgenomen activiteiten van Simac Iosys (onderwijssystemen) en Simac Triangle (pay per use software) die tezamen een positieve bijdrage leverden aan het resultaat en de cashflow.
Simac ICT Nederland (ICT-infrastructuren) had een stabiel eerste halfjaar waarin een positief rendement werd behaald. De sterke concurrentie op deze markt blijft zijn negatieve invloed hebben op de projectmarges en de acquisitiekosten. Een belangrijke positieve ontwikkeling is het feit dat de portefeuille van beheercontracten voor het eerst sinds lange tijd weer toeneemt. Naast meerdere kleine contracten is een grotere uitbestedingsovereenkomst voor vijf jaar gesloten met Laurus die vanaf
1 juni 2006 is ingegaan. Als gevolg van laatstgenoemde overeenkomst zijn per 1 juli 2006 zeventien medewerkers van Laurus bij Simac in dienst getreden.
Simac ICT België (ICT-infrastructuren) kende een sterke groei van de opbrengsten door projecten bij grote klanten zoals de Europese Commissie, de Europese Raad en Base. Ook hier is echter sprake van sterke concurrentie en druk op de marges. Onze groeidoelstellingen leiden tot hoge acquisitiekosten, waardoor het rendement vooralsnog negatief is. In het tweede halfjaar zal er geleidelijk aan gewerkt worden dit om te buigen door een meer selectieve klantbenadering en grotere aandacht voor dienstverlening. Simac ICT Luxemburg (ICT-infrastructuren) kende een stabiel eerste halfjaar met een positief rendement.
In Tsjechië/Slowakije (ICT-infrastructuren) ontwikkelen de opbrengsten en de
resultaten zich positief. De orderportefeuille is goed gevuld. De vooruitzichten voor het tweede halfjaar 2006 zijn dan ook gunstig. Conform het gebruikelijke seizoenspatroon is het uiteindelijke jaarrendement in Tsjechië/Slowakije sterk afhankelijk van het vierde kwartaal.
De meeste bedrijven op het gebied van ICT-applicaties presteerden positief. Het
bedrijfsresultaat verbeterde van EUR -/- 0,4 miljoen in 2005 tot EUR 0,5 miljoen in 2006. Met name Simac Datacollect (scanning en document management) en Simac Iosys (onderwijssystemen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs) behaalden een mooi rendement. Voortdurend wordt bij alle bedrijven binnen de groep ICT-applicaties geïnvesteerd in de verbetering en uitbreiding van de geboden producten en marktgerichte oplossingen.
De bedrijven actief in de markt van Industriële Elektronica & Automatisering kenden een goed eerste halfjaar 2006. Het bedrijfsresultaat verbeterde van EUR 0,9 miljoen naar EUR 1,2 miljoen. Simac Electronics presteerde wederom uitstekend. Bij Simac Masic & TSS zijn er mogelijkheden tot een geleidelijke verbetering van de gang van zaken mede door voortdurend scherp te letten op de kosten. Simac Quadcore had een positief rendement op de bestaande dienstverlenende activiteiten. Dit is geïnvesteerd in de verbetering van bestaande producten en ontwikkeling van nieuwe producten op het gebied van onder meer contactloze identificatie (RFID) waarvoor een groeiend aantal offertes uitstaat.
De participaties boekten gevarieerde resultaten. Per saldo was het effect op de
resultaten van Simac Techniek NV gering. Het wachten is op een grotere doorbraak van één of meer van deze activiteiten.

Financiële positie
Door de gestegen opbrengsten en de langere looptijd van enkele grote projecten zijn de voorraden en debiteuren in het eerste halfjaar gestegen, waardoor het werkkapitaal toenam. Deze toename is gefinancierd met kortlopend bankkrediet.
Het eigen vermogen van Simac is in het eerste halfjaar toegenomen. Dit is
voornamelijk het gevolg van de omzetting van de eind 2005 door Simal Beheer BV
(grootaandeelhouder) verstrekte lening van EUR 1,5 miljoen in cumulatief preferente aandelen. Deze omzetting is geëffectueerd per 30 juni 2006. De uitgegeven cumprefs zijn dividendgerechtigd vanaf 1 juli 2006.
Op basis van interne analyse is de directie thans van mening dat er geen redenen zijn tot waardeaanpassing van de goodwill of actieve belastinglatentie. Op de winst voor belastingen in Nederland is een normale belastingdruk berekend (EUR 0,4 miljoen) die in het resultaat is verwerkt en in mindering is gebracht op de balanspost uitgestelde belastingvorderingen. Bij het opstellen van jaarrekening 2006 zullen genoemde balansposten opnieuw geanalyseerd worden. De analyse van de uitgestelde belastingen kan alsdan beïnvloed worden door het wetsvoorstel Vpb 2007.
Voor een nadere toelichting verwijzen wij u naar pagina 10 van dit tussentijdse bericht.

Verwachtingen
Simac voorziet op basis van de huidige inzichten nog steeds een stabiel verloop van 2006. De opbrengsten zullen zich naar verwachting positief blijven ontwikkelen. Ten aanzien van het rendement is het echter thans niet verantwoord een concrete verwachting uit te spreken omdat de invloed van specifieke projecten of bijzondere posten groot kan zijn.
Simac zal blijven investeren in nieuwe producten en uitbreiding van de
dienstverlening gericht op specifieke markten. Ook zal de organisatie voortdurend beoordeeld worden en waar nodig worden aangepast aan veranderende
marktomstandigheden. De kosten van dit beleid zullen in zijn algemeenheid niet
separaat zichtbaar worden gemaakt omdat wij van mening zijn dat dit binnen de
normale bedrijfsvoering past.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL