Zaltbommels Qurius al snel Europa's nummer één

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 14/07/2007 13:17
Een lezer tipte ons op een artikel door Anita de Haas in het Brabants Dagblad.
Zaterdag 14 juli 2007 - ZALTBOMMEL - In 1999 begonnen zeven it-specialisten in Zaltbommel een eigen bedrijf onder de naam Qurius. Nu hebben ze duizend collega's, verdeeld over vestigingen in tien Europese landen.

VORIGE STARTSTOPVOLGENDE
De sinds 2003 aan de Amsterdamse beurs genoteerde softwareleverancier, is gespecialiseerd in bedrijfsinformatiesystemen op Microsoft Dynamics-basis en inmiddels Microsofts grootste partner in Europa. Bestuursvoorzitter Fred Hermans (45) was deze week in het Amerikaanse Denver, op Microsofts jaarlijkse 'Partner Conference,' dan ook niet zomaar een van de 10.000 aanwezigen. Als grootste Europese partner praat en denkt Qurius stevig en op alle niveaus mee over strategie, marketing en producten. De conferentie zelf is er, volgens Hermans, vooral een in de typisch Amerikaanse sfeer van: "Jullie zijn ons succes."
Qurius mag dan een succesvolle bijdrage leveren aan de omzetten van Microsoft: omgekeerd legt de focus op Microsoftsystemen de Zaltbommelse softwarespecialist geen windeieren.
Na de fusie eind 2006, met Watermark, is de groei van het bedrijf in een stroomversnelling gekomen. Watermark bracht vestigingen in andere Europese landen in die de basis hebben gelegd voor de internationalisering. "Een basis en meer ook niet", zegt Hermans. "We wisten al meteen dat er veel vervolgstappen nodig waren, want de vestigingen waren er wel, maar alle kantoren waren te klein van omvang om als serieuze leveranciers te worden beschouwd. We zijn daarom meteen begonnen bedrijven aan te klikken voor overnames."
Dat heeft dit jaar al geleid tot vier afgeronde en twee aangekondigde overnames met een totaalomzet van 40 miljoen en vierhonderd mensen. Waarmee de totale omzet is komen te liggen rond de 150 miljoen, het totale personeelsbestand al flink boven de duizend ligt en het klantenbestand al op op 2300 staat.
Overnamekandidaten zijn volgens Hermans niet moeilijk te vinden, want het wereldje is klein. "Microsoft heeft in Europa vierduizend partners, maar naar de kleintjes, onder de tien mensen, kijken we niet echt meer." De opzet van de overnamestrategie is in elk land uitbreiding tot een stevig platform om ook voor grote klanten een interessante leverancier te kunnen zijn. Hermans: "De belangrijkste synergie zit in die verkoopkant. Het zijn ook allemaal overnames waar beide partijen een goed gevoel bij hebben. We zijn immers bij uitstek een mensen-business. In alle gevallen moeten we ervoor zorgen dat management, consultants, verkopers en uiteraard ook de klanten bij ons blijven. "
De groei en de aantrekkelijkheid voor grote klanten geeft volgens hem ook betere marges. "Als je het hebt over opdrachten boven de 300.000 euro, buigen meer mensen zich erover, is de alertheid groter en is er een betere inkadering van het contract. Dat verhoogt de winstgevendheid." Grote klanten van Qurius zijn FNV Bondgenoten, Grasso GEA en Bridgestone banden.
In het streven naar topposities richt Qurius zich nu vooral op de landen waarin "we wel al zitten, maar nog te klein zijn", aldus Hermans. Dat zijn Engeland, Noorwegen, Denemarken, België en Oostenrijk. Nederland is als thuisland het best vertegenwoordigd, gevolgd door Spanje, Zweden en Duitsland.
Vizier en ambitie zijn gericht op een omzet tussen de tweehonderd en driehonderd miljoen in 2010, wat een verdubbeling is ten opzichte van 2006. Er zullen dan meer dan tweeduizend mensen werken.
Hermans gelooft in de focus op één competentie, in dit geval Microsoft Dynamics. "We kunnen ons ingraven en ervoor zorgen dat we er echt alles van weten. Dat werkt mijn inziens beter dan van alles wat te bieden hebben. Voorwaarde is natuurlijk wel te kiezen voor een leverancier die er over 10 jaar nog is. Ik voorzie dan ook maar twee risico's 0p onze ambitieuze route: het vinden en houden van personeel en het risico dat Microsoft minder succesvol zou worden dan het nu is. Verder is de weg geleidelijk. Ik zit al twintig jaar in het vak en dan weet je: dit is geen business van revoluties, wel van evoluties."

Overnames Qurius


- Na de fusie met Watermark eind 2006 stond Qurius op en omzet van 100 miljoen euro en 700 medewerkers. Sindsdien 4 overnames in Europa afgerond en 2 aangekondigd:.

- Januari: ICM Nederland Waalwijk; omzet 2,5 miljoen en 20 medewerkers.

- Juni: Wilhelm+Zeller Duitsland; omzet 7,5 miljoen en 57 medewerkers.

- Juni: Cedilla Engeland; omzet 3,6 miljoen en 30 medewerkers

- Juni: Ibitec, Zweden; omzet 6 miljoen euro en 70 medewerkers.

- Juli aangekondigd: Cabus, Duitsland; omzet 15 miljoen en 130 medewerkers en overname CDL /system Tsjechië; omzet 6 miljoen en 100 medewerkers.

- Totaal in 2007 aan overnames: 40,6 miljoen omzet (over 2006) en 407 medewerkers.

- Nu 900 medewerkers en 2300 klanten in 10 landen. Sinds 1998 beursgenoteerd.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL