Imtech zet eerste stap in Ierland met overname van Suir Engineering

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 17/10/2007 07:52
Gouda, 17 oktober 2007 - Imtech N.V. (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het Suir Engineering Limited uit Ierland overneemt. Hiertoe neemt Imtech het totale aandelenpakket over van de huidige aandeelhouders. Met 550 medewerkers realiseerde Suir opbrengsten van 63 miljoen euro in het op 31 juli 2007 afgesloten boekjaar. De overnamesom (inclusief earn-out) is gebaseerd op meer dan zes keer de EBITA over 2007. Deze overnameprijs wordt in contanten voldaan. De overname zal direct bijdragen aan de winst per aandeel.

Dr. ir. R.J.A. (René) van der Bruggen, Voorzitter Raad van Bestuur Imtech, is ingenomen met de overname: 'Ierland is voor ons een aantrekkelijke en snelgroeiende markt waarin we strategisch gezien graag actief zijn. Suir Engineering is een van de grootste E&I-contractors in Ierland met een technologische traditie die naadloos aansluit bij die van Imtech. Suir is actief in een groot aantal marktsegmenten met een focus op de snel groeiende farmaceutische industrie. De onderneming werkt voor nagenoeg alle gerenommeerde farmaceuten en levert hoge toegevoegde waarde. Via Imtech kan Suir haar dienstverlening verder verbreden en via het bestaande Europese vestigingennetwerk van Imtech kan Suir eveneens haar internationale opdrachtgevers door Europa volgen.'

Strategie
Recent heeft Imtech een update tot 2012 gepresenteerd van haar strategie. In deze update wordt naast strategische versterking van de positie in een aantal bestaande thuislanden (met name de UK, Spanje en Oost-Europa) onder meer ingezet op het opbouwen van een positie in Ierland. Dit omdat dit land voldoet aan de Imtech-criteria op het gebied van marktvolume en -verwachting, investeringsklimaat, businesscultuur en beschikbaarheid van goede overnamekandidaten. Met de overname van Suir Engineering zet Imtech een eerste stap in Ierland. De Ierse economie heeft de laatste jaren een consistente groei laten zien boven het Europese gemiddelde. De investeringen in technologie vertoonden een nog hogere groei en ook voor de toekomst wordt een structureel hoog investeringsniveau verwacht. Dit mede omdat er substantiële economische stimuleringsprogramma's zijn vastgesteld.

Profiel Suir Engineering
Suir Engineering is een van de grootste E&I-contractors van Ierland en behoort tot de top-3 spelers in de Ierse industriële technologiemarkt. Suir is gespecialiseerd in elektrotechniek, instrumentatie, automatisering en control. Deze diensten worden zoveel mogelijk in combinatie (totaalprojecten) aangeboden. Daarnaast kent Suir een separate afdeling gespecialiseerd in mechanical engineering met een breed scala aan oplossingen op het gebied van klimaattechnologie (heating, ventilation, airconditioning). Suir bestaat al bijna 25 jaar en is een Iers familiebedrijf met een lange traditie en een uitstekende reputatie. Het hoofdkantoor staat in Waterford City en ook in Dublin is een kantoor. De focus van de activiteiten is in belangrijke mate gericht op het aanbieden van technologische totaaloplossingen voor de snel groeiende Ierse farmaceutische industrie. Tot de brede klantenkring behoren grote farmaceuten als Wyeth Medical Ireland, Johnson & Johnson (Centocor, Janssen Pharma en Vistakon), Genzyme en Quidant/Abott. Voor deze en andere opdrachtgevers wordt hoogwaardige technologie verzorgd, bijvoorbeeld voor hightech biotechnologiecentra, biofarmacentra en farmaceutische productiecentra. De toegevoegde waarde is hoog. Daarnaast is de onderneming actief in andere industriële sectoren, waaronder chemie, gezondheidszorg en de transportsector. Tevens is er sprake van een positie in de utiliteitsmarkt, meestal in de vorm van grotere meerjarige projecten, bijvoorbeeld de luchthavens van Cork en Dublin en het Beacon Court Hospital in Dublin.

Synergie
Via Suir Engineering krijgt Imtech toegang tot de Ierse markt, waarop het tot nu slechts sporadisch actief was. Suir zal als zelfstandige werkmaatschappij organisatorisch deel gaan uitmaken van Imtech Technical Services Ltd. en rapporteren aan de directievoorzitter van Imtech UK (Jim Steele). Hiermee komt ook een verbinding naar de activiteiten in de UK tot stand en kan in projecten - indien gewenst - gemeenschappelijk worden opgetrokken. Via Imtech Technical Services kunnen de activiteiten op het gebied van mechanical engineering (lucht- en klimaatoplossingen) op termijn verder worden uitgebouwd. De core business van Suir Engineering, technologie voor de farmaceutische industrie, kan op verschillende wijze versterkt worden. Zowel via speciale kennis in de UK, maar ook vanuit andere Europese competentiecentra van Imtech. Immers, in zowel Duitsland, België als Nederland beschikt Imtech over een uitstekende positie in de farmaceutische markt en wordt voor nagenoeg alle grote farmaceutische concerns gewerkt. Het gaat dan met name om oplossingen die niet in het huidige dienstenpakket van Suir zitten, bijvoorbeeld energy contracting, piping, warehousing (automatische magazijnen) en de technologische inrichting van laboratoria. Suir kan op haar beurt optimaal profiteren van de aanwezige Imtech-infrastructuur (ruim 200 vestigingen) binnen Europa en daardoor haar opdrachtgevers door Europa volgen. Additionele groeikansen liggen er ook in het uitbouwen van de positie in de Ierse utiliteitsmarkt. Tevens verkrijgt Imtech, via het succesvolle Imtech Process in de UK, toegang tot de Ierse water(zuivering)industrie. Ook wordt de positie in Ierland van Peek Traffic, recent overgenomen door Imtech en een specialist in mobiliteitsoplossingen, versterkt.

Status
De overname is onderworpen aan de goedkeuring van de Ierse mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting eind 2007 worden afgerond. Het senior management van Suir zal na overname aanblijven. Hetzelfde geldt naar verwachting voor de overige medewerkers. Continuïteit is hiermee gewaarborgd. Alle betrokkenen zien goede mogelijkheden voor groei van de activiteiten.

Nadere informatie
Imtech N.V.
Mr. M.E.J. (Mark) Salomons
Secretaris van de Vennootschap
Telefoon: (0182) 54 35 14
E-mail: mark.salomons@imtech.eu
www.imtech.eu




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL