Verslag Alg. Verg. van Aandeelhouders Imtech

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 10/04/2007 18:47
Hier een beknopt verslag van de AVA Imtech te Rotterdam 10 april
De voorzitter de heer R. v.d. Meer opende met 5 min. vertraging, door bezoekers die vast zaten in files etc., om 10.35 uur de Vergadering van Aandeelhouders Aanwezig waren de OR en de acc. KPMG
Totaal waren 139 aandeelhouders met 14.669.245 sts aandelen of 53,8% aanwezig. Dat is behoorlijk. De bekende zaken werden door genomen en daarna kreeg de heer Dr.Ir R. v.d. Bruggen het woord en die deed aan de hand van sheets verslag van 2006, strategie, Financiƫn en vooruitzichten.
Een lust naar zo'n man te luisteren en wij kregen na de AVA van een van onze lezers het compliment, inderdaad zei hij: "dit is nu echt zo'n geval, eerst de vent en dan de tent", en wat kan hij 't vertellen en zo uit het hoofd!
Het jaar 2006 was een keerpunt geworden en uitstekend afgesloten, kijk voor de cijfers etc. op www.imtech.nl, daar is veel te vinden.
De nettowinst steeg met 33% naar EUR67,7 miljoen en daar wordt EUR 1,07 div. betaald, de 12 april ex.div. en betaalbaar 18 april a.s. De EBITA +31% en autonoom +13%.
- Twee Groei-assen in strategische portfolio van Imtech.
- Nederland opwaartse trend in marge.
- Voorbeeld project in Nederland de SHEll van EUR 300 miljoen voor 5 jaar, maar die kan deed uitgroeien in die 5 jaar naar ca. 500 miljoen.
- herinnovatief prestatiecontract Amsterdam Shiphol Airport, warde EUR 75 miljoen (3 jaar).
- Belgie en Luxemburg gestage groei, met o.a. uitbreiding zonnecellenproducent Photovoltech met 'n waarde van EUR 6 miljoen.
- Duitsland groei bij aantrekkende economie, met o.a. uitbreiding Airbus A-380 terminal luchthaven Frankfurt.
- in Oost-Europa het Selgros (Roemenie) project voor 3 nieuwe 15.000m2 cash&carrymarkten met 'n waarde van 20 miljoen euro.
- In de UK stevige groei en de laatste overnam van de Peek gr. en de Olympische spelen in 2012 geeft daar een goed vooruitzichten voor de komende jaren.
- ook de herontwikkeling van de London Stocking Exchange waarde EUR 18 miljoen is een mooie opdracht.
- Spanje voortgaande groei met o.a. het Heron City (Barcelona)project met een waarde van EUIR 5 miljoen.
ICT en technology met explosieve stijging v.d. groei o.a. het AMADEUS project (datacentr. IATA) in Duitsland, waarde EUR 4 miljoen.
Maritiem explosieve groei door bouw Luxe jachten en synergie door de overname van Radio Holland Group.
Imtech heeft en blijft kleine en middelgrootte overnames doen en daarvan zijn o.a. Frits&Macziol en Peek Group wel de mooiste geweest, de 1e in 2006 en de laatste pas vorige week.
Imtech hecht aan een goede strategie o.a.
-handhaving autonome groei
-acquireren hoogwaardige diensten met bijbehorende marges.
-verdere Europese expansie met focus op UK, Spanje en Oost-Europa.
Doelstellingenvoor 2008 een omzet van 3 miljard, die wordt dit jaar al gehaald en tot 2012 een verdere groei van omzet en vooral in de UK, door o.a. de Olympische spelen.
Marge van 6%, onder normale omstandigheden.
-sterke marktposities (top 3) in voor Imtech relevante landen en technologische marktsegmenten.
Vooruitzichten voor 2007.
Imtech kan profiteren van de aantrekkende marktomstandigheden in de voor Imtech relevante landen en technologische marktsegmenten.
2007 wordt met vertrouwen tegemoet gezien door
- kwaliteit van de orderportefeuille van 2006
Even een uitleg naar aanleiding van een vraag vanuit de zaal op dit punt.
De vraag was, de marges vielen mij tegen in 2006.
Het antwoord was, orders worden meestal het jaar ervoor binnengehaald, 2005 was een mager jaar, dus die orders werden wel op magere marges uitgeleverd in 2006, maar de kleine orders en andere orders in 2006 waren tegen hogers marges, dus in 2007 zit het qua marge beter dan in 2006.
- sterk strategisch portfolio van samenhangende activiteiten
- positie verder versterkt door kwalitatief goede acquisities (zie genoemde uitspringers).
Wij hebben problemen met goed technisch personeel te werven en hebben nu een project opgestart om 500 nieuwe mensen op technisch gebied binnen te halen in Nederland, lukt dat dan gaan wij hetzelfde in het buitenland doen op dezelfde wijze. (reactie XEA.nl) dus zit er voordoende werk in de pijplijn, anders haal je niet zoveel mensen binnen.
De overname van Radio Holland was een "must", lagen vroeger de schepen 4/5 dagen in de haven, nu ca. 24 uur.
In China veel werk op werven bij de scheepsbouw. Daar worden door Westerse bedrijven orders gegeven en daar nemen wij van die Westerse bedrijven de opdracht voor de technologie weer voor ons rekening en worden in euro's betaald en hadden in 2006 ca. 180 schepen in de afbouw (voor technologie).
Ons kapitaal zit in onze mensen en die staan "niet" op de balans en daar zijn wij (Imtech) heel zuinig op, maar dat is niet zichtbaar, dat kapitaal.
Waar liggen voor Imtech grote kansen?
In de Care en Cure sector (zorg/ziekenhuizen) en in de beveiliging sector., die zijn ook niet afhankelijk van de economie van een land.
Het dividend zal door de stijging van de winst ook gaan stijgen, al willen we het uitkeringspercentage op ca. 40% houden.
De rentedekking ca. 10%, dus geen beroep op de kapitaalmarkt.
Er zijn weinig schulden, al zou die door overnames (kleine en middelgrootte) wel wat mogen toenemen.
Het mobiliteitsprobleem en vooral in Nederland en de rest van Europa is jammer als je erin zit, maar gunstig voor Imtech. Veel werk en de overname van de Peek Group is een mooie steun als hulp bij dit werk.
Het jaar 2007 heeft goede orders met kwaliteit.
Wij hebben ons lesje gehad bij die grote projecten o.a. de HSL en daar stappen wij niet snel meer in. Niemand weet, wie waar verantwoordelijk voor is en de Overheid is traag en slecht in haar besluitvorming. Imtech heeft wel goed werk afgeleverd.
De Patenten, daar kwam een vraag over, hoe is dat beschermd? Nu de bijzondere eigenschappen die wij (Imtech) gebruiken komen vaak alleen voor bij die projecten die voor specifieke klanten worden gemaakt. Dus blijven ze bij de klant(en) en worden elders toch weer iets anders gemaakt, dus echte patenten zijn het weer niet.
Hoe wil Imtech Oost Europa de Zaken aanpakken?
Wij zijn daar bijv. in Polen met kleine projecten gestart. Daar werken Poolse mensen en op deze manier willen wij het in Oost-Europa gaan opbouwen. Bij een bepaalde grote een kleine eigen vestiging en dan daarvan uit gaan werken. Voorzichtig dus, want er is veel Staatsbedrijf en de marges zijn laag (nog). Maar wat niet is kan komen.
Zijn er alleen kansen voor Imtech? Oh nee, er liggen ook bedreigingen, zoals concurrentie, maar ook dat je te gretig wilt zijn. Je moet je kansen afwegen. Want er is gesproken over de "zand vlakte"in het midden Oosten en in Afrika. Grote projecten in Dubai. Zeker kunnen zij daar Imtech wel gebruiken, 't is ver en dan ben je snel een onderaannemer, die verdienen niet veel en dan kan je beter dicht bij huis blijven.
Imtech maakt keuze en neemt liever projecten aan met een betere marges, want we hoeven niet zo erg!
Dat is mooi (red. XEA.nl). Ook liggen er voor Imtech kansen bij de brandbestrijding in gebouwen waar veel mensen samenkomen, tunnels, is wel kostbaar, maar ons systeem van "tyfoon", het snel afvoer van zuurstof (sneller dan de aanvoer ervan) werkt.
Zo blijven wij zoeken naar mogelijkheden, al of niet in samenwerking met anderen.
Ook blijft de productie per man/vrouw bij Imtech groeien.

Op vragen over een keuze dividend, kwam naar voor, dat DSM met DRI wil beginnen, dat wil zeggen Dividend Return Investment, dat wil zeggen, indien je aandelen wilt voor je contant dividend, kan je dat opgeven en dan koopt het bedrijf in 1 post zoveel eigen aandelen in en gaat die dan verdelen onder de deelnemers.
Het belastingpercentage was 28% en zal wel zo blijven dit jaar. Waarom blijft het compensabel verlies zo groot, het valt in Duitsland niet mee te compenseren, de fiscus daar doet heel moeilijk. De splitsing van de aandelen heeft Imtechs aandacht, maar er zijn nog geen signalen dat het nu al moet.
De heer Vermeend is benoemd en mevr. de Boer-Kruyt is herbenoemd en de heer de Vries nam afscheid, waar wij nog namens allen een bedankjes richting de Vries deden voor zijn inzet en goede diensten.
Een lange vergadering die tot na 13.30 duurde, maar het inwendige werd daarna goed verzorgd.

De CEO liet zich nog ontvallen, dat de huidige koers nog niet te duur was om in te stappen.
Daar kunnen wij (red. XEA.nl) ons bij aansluiten.

De vergadering had een goede en tevreden sfeer, maar wat wil je met deze resultaten en koersvorming. (red. XEA.nl)

Het aandeel Imtech sloot op EUR 54,98 er zit nog EUR 1,07 dividend in.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL