2006 uitstekend jaar voor Imtech: EBITA +31%, nettowinst +33%

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Beleggingsadvies 27/02/2007 07:21
2006 uitstekend jaar voor Imtech:
- EBITA: 113,3 miljoen euro, + 31% (autonoom + 13%)
- Totaal opbrengsten: 2.839 miljoen euro, + 19% (autonoom + 7%)
- Operationele EBITA-marge: 4,5% (2005: 4,1%)
- Nettowinst: 67,7 miljoen euro, + 33%
- Winst per aandeel: 2,75 euro, + 33%
Orderportefeuille 2006 neemt met 22% sterk toe tot 2.924 miljoen euro en is van goede kwaliteit
Vooruitzichten 2007: verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities
Alle groeisignalen staan op groen
Gouda - Dr. Ir. R.J.A. (René) van der Bruggen, voorzitter Raad van Bestuur van de Europese technische dienstverlener Imtech N.V. stelt in een toelichting op de resultaten: '2006 was voor Imtech een uitstekend jaar met hoge autonome groei, aanzienlijke versterking door goede overnames en een sterk gegroeide orderportefeuille met een winstpotentie van betere kwaliteit. Op alle fronten werden de in eerdere jaren behaalde resultaten overtroffen. Dit vormt het bewijs dat de gevolgde strategie van Imtech zich uitbetaalt. Als de economische omstandigheden zich positief ontwikkelen is Imtech in staat snel te groeien.'

René van der Bruggen: 'Eind 2005 zagen we al dat de voor Imtech relevante geografische en technologische markten zich positief ontwikkelden. Door onze strategie én de bereikte samenstelling van ons activiteitenportfolio in Europa en op de internationale maritieme markt zijn we in staat gebleken hier goed van te profiteren. In januari 2006 meldden we al dat we veel vertrouwen hadden in dit jaar en dat Imtech in de komende jaren op weg was naar een autonome groei van de EBITA tussen vijf en tien procent (2005: 3,1%, 2004: 2,6%). Met een autonome groei van 13,3% komen we ver boven deze verwachting uit, hetgeen zonder meer een goede prestatie is.'

'De markt van technologie in Europa ontwikkelt zich positief', aldus de bestuursvoorzitter. Door te investeren in technologie kunnen bedrijfsleven, overheid en non-profitinstellingen hun doelstellingen beter behalen. Omdat Imtech in staat is totaaloplossingen te bieden door elektrotechniek, ICT en werktuigbouw te combineren, kunnen we van deze trend goed profiteren. Ook blijkt Imtech steeds vaker in staat om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar duurzame technologische oplossingen die bijdragen aan een lager energieverbruik, minder uitstoot van milieuvervuilende stoffen, betere mobiliteit en hogere veiligheid.'

'Het succes van de Imtech-strategie is evident: een sterk trackrecord met substantiële groeicijfers, autonoom én door integratie van succesvolle overnames. Imtech is hard op weg om één van de sterkste partijen te worden in de markt van technische dienstverlening in Europa en de mondiale maritieme markt. De vooruitzichten voor 2007 geven aanleiding tot optimisme. Alle groeisignalen staan op groen. Niet alleen door de goede orderportefeuille, maar ook omdat we in lijn met onze strategie op zoek blijven naar bedrijven met goede posities in technologische groeimarkten, die we door overname(s) aan ons portfolio kunnen toevoegen', aldus René van der Bruggen.

Resultaatontwikkeling 2006
De opbrengsten namen in 2006 met 19,3% toe tot 2.839 miljoen euro (2005: 2.379 miljoen euro), waarvan 7,2% autonoom (2005: 9,5%). De orderportefeuille per 31 december 2006 bedroeg 2.924 miljoen euro en nam met 22,0% toe (2005: 2.396 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat voor amortisatie en impairment van immateriële vaste activa (EBITA) nam in 2006 met 31,2% toe tot 113,3 miljoen euro (2005: 86,3 miljoen euro). Autonoom nam de EBITA met 13,3% toe (2005: 3,1%). De nettowinst nam met 33,1% toe tot 67,7 miljoen euro (2005: 50,8 miljoen euro). Het nettorendement op het gemiddeld eigen vermogen bedroeg 21,9% (2005: 18,4%). De winst per aandeel voor amortisatie en impairment van immateriële activa steeg met 0,69 euro naar 2,75 euro (+ 33,5%), gebaseerd op het gemiddeld aantal uitstaande aandelen gedurende het verslagjaar. De totale operationele EBITA-marge steeg van 4,1% in 2005 naar 4,5% in 2006. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de prijzen in de markten waarin Imtech actief is gemiddeld genomen nog niet op het gewenste niveau waren.

Dividendvoorstel en -rendement
Aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal een dividend in contanten worden voorgesteld van 1,07 euro per aandeel, hetgeen gelijk is aan 2005. Dit voorstel komt neer op een winstuitkering van 41% van de nettowinst, hetgeen in lijn is met het dividendbeleid (uitkering van 40% van de nettowinst aan aandeelhouders). Het dividendrendement op basis van de slotkoers 2006 bedraagt 2,2%.

Acquisities
In 2006 werd, evenals in voorgaande jaren, met succes gewerkt aan verdere positieversterking van Imtech door:

versterking van de mondiale maritieme activiteiten door overname van Radio Holland Group (sterke internationale speler in maritieme communicatie, automatisering en navigatie met 50 vestigingen in alle belangrijke zeehavens) en een meerderheidsbelang in Tess (servicebedrijf voor luxe megajachten in Florida USA);
versterking van de ICT-activiteiten door overname van Fritz & Macziol, een top-10 ICT-speler en één van de snelst groeiende ICT-ondernemingen in Duitsland;
versterking van de Nederlandse industriële onderhoudsactiviteiten door overname van delen van Emmtec Services en A. Hak Industrie.
In totaal was met deze acquisities een koopprijs, inclusief een maximale earn-out, van 110 miljoen euro gemoeid. De totale opbrengsten op jaarbasis van deze acquisities bedraagt circa 350 miljoen euro. In totaal worden hiermee 1.400 medewerkers aan Imtech toegevoegd. De verwachte EBITA op jaarbasis bedraagt circa 19 miljoen euro. In 2006 droegen deze acquisities voor 223,5 miljoen euro bij aan de opbrengsten en voor 14,1 miljoen euro aan de EBITA.

Gang van zaken per cluster
Imtech bezit een breed portfolio op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Dit portfolio is verdeeld over een geografische groeias en een technologische groeias:

op de geografische groeias is sprake van activiteiten in de Benelux, Duitsland & Oost-Europa en de UK & Spanje;
op de technologische groeias bevinden zich de Europese en deels mondiale activiteiten op het gebied van ICT & Maritiem (inclusief Technology).
Benelux: opwaartse trend in marge Nederland, gestage groei in België en Luxemburg
Imtech is één van de sterkste multidisciplinaire technische dienstverleners in de Benelux. 2006 was voor de Benelux, en dan met name Nederland, het jaar van de ommekeer. In 2005 was al waarneembaar dat de orderportefeuille toenam, alsmede de kwaliteit van de opdrachten. In 2006 heeft deze trend zich versneld doorgezet, met name in de Nederlandse markten van utiliteit en industrie, hoewel nog niet in die mate dat van volledig marktherstel sprake was. In deze markten werd in België en Luxemburg de gestage groei van de afgelopen jaren voortgezet. Op de inframarkt nam het werkvolume toe en langzaam verbeterde ook het prijsniveau. Het herstel werd echter getemperd door het als 'complex en lastig' te omschrijven project voor technologische oplossingen in de vijf tunnels van de Nederlandse Betuweroute.

Per saldo namen opbrengsten, EBITA en orderportefeuille - nagenoeg volledig autonoom -duidelijk toe, hetgeen een duidelijke indicatie is dat Imtech in deze cluster de opwaartse trend te pakken heeft. De opbrengsten namen met 15,3% toe (919 miljoen euro tegenover 797 miljoen euro in 2005). De EBITA nam toe tot 29,9 miljoen euro, tegen 24,7 miljoen euro in 2005, een toename van 21,1%. De orderportefeuille groeide met 23,8% tot 1.021 miljoen euro (2005: 825 miljoen euro). In totaal verbeterde de EBITA-marge van 3,1% naar 3,3%, hetgeen de opmaat vormt naar verdere margeverbetering in de toekomst.

Utiliteit
De markt trok aan en richtte zich op innovatie in beheer en technologische renovatie. Belangrijke opdrachten waren een onderhoudscontract voor alle Shell-kantoren in Nederland, de tijdelijke huisvesting van het Nederlandse Ministerie van Financiën in Den Haag en het nieuwe hoofdkantoor van energiebedrijf Essent in Den Bosch. Het PPS-project (Publiek Private Samenwerking) Montaigne Lyceum in Den Haag werd opgeleverd. Imtech was ook betrokken bij een technologische upgrading van De Post (post- en expressdiensten) in België en een technische renovatie van de Ecole Royale Militaire in Brussel. In Luxemburg scoorde Imtech de technologie in een grote uitbreiding van een Europees bankinstituut en een kantoortoren die door het Europese Parlement is gehuurd. In de zorg en op het gebied van energie excelleerde Imtech. Nieuwe zorgprojecten waren onder meer het technologisch onderhoud in het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam, de ICT-infrastructuur bij de Thuiszorg Gooi- en Vechtstreek en het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Franciscus in Velzeke in België. Voor de NS (Nederlandse Spoorwegen) verzorgt Imtech de komende vijf jaar het beheer en onderhoud van 3.500 energiemeters in alle NS-gebouwen in Nederland.

Industrie
De industrie ontwikkelde zich positief. De investeringen namen toe als gevolg van initiatieven tot productie-uitbreiding, procesoptimalisatie, reductie van energiekosten en toenemende milieueisen. Shell gunde aan Imtech voor de locaties in Pernis en Moerdijk een vijfjarig technologisch onderhoudscontract ter waarde van circa 300 miljoen euro. Dit is het grootste multidisciplinaire industriële onderhoudscontract in Nederland. Belgische automatiserings-trajecten waren er onder meer bij Opel en Volvo. In de aantrekkende markt voor olie & gas wist Imtech haar positie te versterken, bijvoorbeeld met opdrachten van Nerefco en het Roemeense Petrom. In de energiemarkt onderscheidde Imtech zich met een belangrijke bijdrage aan de grootste milieuvriendelijke houtgestookte biogascentrale in België en decentrale warmtekrachtcentrales in de tuinbouw, die in zowel de energiebehoefte van tuinbouwbedrijven als honderden huishoudens voorzien.

Infra
Na moeilijke jaren met veel aandacht voor andere werkprocessen tussen publieke opdrachtgevers en private partijen, keerde het tij. Dit had een licht positief effect op de prijzen. De concurrentie bleef echter scherp. Imtech wordt een steeds sterkere mobiliteitsspecialist, bijvoorbeeld op het gebied van verkeersmanagementcentrales, waarvan die in Rhoon en Geldrop werden opgeleverd. Tegelijkertijd werd Imtech hier geselecteerd als onderhoudspartner. Voor delen van de snelwegen A2 en A73 droeg Imtech zorg voor innovatieve en veilige verkeerssystemen. Imtech verzorgde ook de vernieuwing van de technologie in en rond de bruggen op de snelwegen A1, A9 en A10 en het onderhoud aan alle technische voorzieningen in het Noordzeekanaal. De positie op de railinframarkt werd versterkt, bijvoorbeeld met de technologische uitbreiding van het spoorwegemplacement Utrecht en de beveiliging van 310 Nederlandse spoorwegovergangen. Voor Eandis, de netbeheerder in Vlaanderen, verzorgde Imtech de energiezuinige openbare verlichting rond Brugge. Hoogtepunt van het jaar was een onderhoudscontract voor de technische infrastructuur op en rond alle start- en landingsbanen op de luchthaven Schiphol.

Duitsland & Oost-Europa: groei bij aantrekkende economie
De activiteiten in Duitsland en Oost-Europa gaven in 2006 een positief beeld te zien. De economie in Duitsland trok aan, na jaren van stagnatie. De verbeterde exportpositie van de Duitse industrie leidde tot een toename van technologie-investeringen. Als één van de sterkste technische dienstverleners met omvangrijke Duitse activiteiten (60 vestigingen) wist Imtech hier goed van te profiteren. Naast goede prestaties van de zuidelijke regio's (München en Stuttgart) verbeterden ook de resultaten van de activiteiten in energiemanagement en 'contracting, testbed engineering en simulatie voor de auto-industrie. Inmiddels is ook in de landen Polen, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië en Hongarije een behoorlijke orderportefeuille opgebouwd. Dit maakt duidelijk dat het trackrecord van Imtech in Duitsland op een brede en solide basis berust.

Opbrengsten, EBITA en orderportefeuille namen toe. De opbrengsten namen met 3,6% toe tot 864 miljoen euro (2005: 834 miljoen euro). De EBITA nam toe tot 33,7 miljoen euro, tegen 30,7 miljoen euro in 2005, een toename van 9,8%. De orderportefeuille groeide met 7,9% tot 884 miljoen euro (2005: 819 miljoen euro). De EBITA-marge steeg naar 3,9% (2005: 3,7%) en biedt nog ruimte voor verdere verbetering.

Utiliteit
In deze zwaar concurrerende markt focust Imtech zich met succes op energiemanagement, research & development en het direct voor de eigenaar of verhuurder revitaliseren van bestaande gebouwen. Imtech ontwikkelde een innovatief rookverwijderingsconcept voor het nieuwe Mercedes-Benz Museum in Stuttgart. Belangrijke projecten waren: de technische infrastructuur in uitbreidingen op de luchthavens Frankfurt en Berlijn-Tegel, de technologie in de nieuwe Stuttgarter Messe en de technologische renovatie van gebouwen van de publieke zender WDR (West Deutsche Rundfunk). Deutsche Bank, Allianz en de Landesbank Baden Württemberg gaven opdracht tot upgrading van de technische infrastructuur van hun omvangrijke computercentra.

Industrie
In de groeiende industriële sector versterkte Imtech haar marktpositie, vooral op het gebied van energiemanagement en energy contracting. Belangrijke energiecontracten waren er van de vleesproducent Dietz, de energiecentrale in Flensburg en Infineon. De biomassacentrale in Heiligenkreuz in Oostenrijk, die aan grote delen van de provincie Burgenland schone elektriciteit levert, werd opgeleverd. Een belangrijke klantenkring vormt de succesvolle Duitse auto-industrie. Imtech werkte onder meer voor Audi, BMW, DaimlerChrysler, Opel, Porsche, Skoda, Volkswagen en Volvo en ziet ook de export naar Oost-Europa (onder andere een Audi-fabriek in Hongarije) en landen als China toenemen. Voor British American Tobacco verzorgde Imtech de complete technische infrastructuur in een nieuwe fabriek in Roemenië.

UK & Spanje: stevige groei, met name in de UK
De activiteiten in de UK en Spanje gaven in 2006 een positief beeld te zien. Er was sprake van een stevige EBITA-groei, met name in de UK. Spanje vertoonde een vertrouwd positief beeld van voortgaande groei.

Per saldo namen de opbrengsten, EBITA en orderportefeuille sterk toe. Deze toename was grotendeels autonoom, hetgeen een indicatie is dat Imtech het in de UK en Spanje uitstekend doet. De opbrengsten namen met 27,5% toe tot 334 miljoen euro (262 miljoen euro in 2005). De EBITA nam toe tot 22,4 miljoen euro, tegen 19,4 miljoen euro in 2005, een toename van 15,5%. De orderportefeuille groeide met 27,8% tot 294 miljoen euro (2005: 230 miljoen euro). Doordat de groei met name in nieuwbouw en renovatie plaatsvond, nam het relatieve belang van de maintenance-activiteiten - die zich gemiddeld genomen kenmerken door een hoge EBITA-marge - af. Hierdoor daalde de EBITA-marge van 7,4% naar 6,7%.

Utiliteit
De markt in de UK ontwikkelde zich positief door initiatieven tot herontwikkeling van veelal monumentale gebouwen en technologische renovatie van luxe warenhuizen. Bovendien wist Imtech te profiteren van de grote vraag naar (zeer) luxe appartementen. Het feit dat de Olympische Spelen in 2012 naar Londen komen, genereerde nu al positieve spin-off. Imtech voerde bijvoorbeeld de technologische renovatie van het Intercontinental Hotel uit. Belangrijke projecten waren de herontwikkeling van het oude beursgebouw (London Stock Exchange Building) en het monumentale Northumberland House (voorheen huisvesting Ministerie van Defensie). In en nabij Oxford Street, de meest exclusieve winkelstraat in Londen, verzorgde Imtech de technologische renovatie van de warenhuizen Selfridges, John Lewis en Fortnum & Mason. Luxe penthouses (met verkoopprijzen tot circa tien miljoen Britse ponden) waarin Imtech de state-of-the-art technologie verzorgde waren onder meer 'Lateral' en Philmore Square. In de Midlands is Imtech betrokken bij de herontwikkeling van Clarence Dock in Leeds, één van de grootste vastgoedprojecten in de UK.

In Spanje is de scope verbreed door zowel een bredere bewerking van marktsegmenten (kantoren, hotels, winkelcentra) als door een grotere geografische actieradius. Voor de maintenance-activiteiten werd een separate business unit opgericht, die succesvol startte. De investeringen in de kantorenmarkt trokken aan na kortstondige stagnatie in voorgaande jaren. Langzaam maar zeker ontstaat er een renovatiemarkt. Belangrijke projecten in en nabij Madrid waren de technologie in het nieuwe hoofdkantoor van Renault en het nieuwe Hilton hotel. Het kantoor 'Tres Cantos' van de bankier BankInter was de eerste grootschalige technologische renovatie van Imtech in Spanje. Nieuwe projecten in en rond Barcelona waren: het nieuwe World Trade Center en 'La Ciudad de Basket', een nieuw winkelcentrum.

Industrie
In de UK bleven de industriële activiteiten op niveau mede door in samenwerking met Imtech Deutschland de energievoorziening voor de automobieltoeleverancier TDM Friction Group te verbeteren.

In Spanje is Imtech één van de grotere spelers in industrial maintenance in de (petro)chemie en staalindustrie in Zuid-Spanje, Madrid en Puertollano. Grote opdrachtgevers in de (petro)chemie worden geconfronteerd met een enorme vraag naar olie- en gasproducten. Teneinde hun productiecapaciteit maximaal te benutten werden grote shutdowns en upgradings een jaar uitgesteld. Toch wist Imtech groei te bereiken door uitbreiding van klantengroepen, het betreden van deels nieuwe markten en het volgen van bestaande klanten naar andere geografische gebieden. Daarnaast kwamen vele middelgrote projecten tot stand. Ertisa, een petrochemisch bedrijf en onderdeel van Cepsa, gaf een grote opdracht voor de uitbreiding van een grote productielocatie. Van relatief nieuwe klanten als Enagas, Gas Natural en Iberdrola werden middelgrote projecten uitgevoerd. Hiermee boorde Imtech de veelbelovende markt van energie aan. Naast orders uit de energiesector werden ook opdrachten gescoord van BASF, Dow Chemical en Repsol.

Infra
In de waterindustrie in de UK is Imtech één van de weinige marktpartijen die in staat is complete technologische knowhow te koppelen aan de kennis van primaire en secundaire processen bij klanten. Dit leidt meestal tot bijzondere samenwerkingscontracten waarbij Imtech op basis van prestatie-indicatoren de verantwoordelijkheid krijgt voor de volledige technologische inrichting en beheer van deze processen. Voorbeelden zijn de upgrading van de watervoorziening in Wales in opdracht van Dwr Cymru Welsh Water en een milieuvriendelijk programma voor slibverwerking en -verrijking in opdracht van Anglian Water Services, met een totale waarde (over meerdere jaren) van 250 miljoen euro. Daarnaast werd met succes gewerkt aan tientallen kleinere projecten van andere waterbedrijven.

ICT & Maritiem: explosieve groei
De activiteiten in de cluster ICT & Maritiem lieten een zeer positief beeld zien. Er was sprake van een explosieve groei, zowel autonoom als gevolg van de acquisities van Radio Holland Group, Tess en Fritz & Macziol. Op het gebied van ICT is Imtech actief in zowel Nederland als Duitsland. In beide landen was sprake van sterke groei. Door steeds intensievere samenwerking met wereldmarktleiders IBM en Microsoft nam de toegevoegde waarde toe. Ook in de maritieme markt groeide Imtech, vooral onder invloed van de snel aantrekkende olie- en gasmarkt, waarvoor vele speciale schepen nodig zijn. De overname van Radio Holland Group bracht Imtech naar een mondiale maritieme toppositie. Imtech heeft nu wereldwijd de mogelijkheid om service en onderhoud aan te bieden, een segment waarin Radio Holland Group zich ook goed ontwikkelde. Via de overname van Tess werd additionele groei bereikt op de snel groeiende internationale markt van luxe (mega)jachten. In de Technology-divisie werd progressie geboekt, met name door de goede gang van zaken op het gebied van toegangs- en procestechnologie.

Per saldo namen opbrengsten en EBITA fors toe. De opbrengsten groeiden met 48,6% tot 722 miljoen euro (486 miljoen euro in 2005). De EBITA verdubbelde nagenoeg tot 40,7 miljoen euro, tegen 22,5 miljoen euro in 2005, een toename van 80,9%. De orderportefeuille groeide met 38, 9% tot 725 miljoen euro (2005: 522 miljoen euro). De EBITA-marge steeg naar 5,6% (2005: 4,6%).

ICT

Nederland
In Nederland werd autonoom goede progressie geboekt. Imtech is de meest innovatieve IBM Premier Partner. Bij Menken Salades & Sauzen, ATAG en het Benelux Merkenbureau werden opvallende IBM-projecten uitgevoerd. In 2006 werd Imtech bovendien geselecteerd als IBM-partner op het gebied van Service Oriented Architecture (SOA). Dit is een nieuw concept dat ondernemingen helpt organisatorische en investeringsbeslissingen te nemen, zoals bijvoorbeeld Landal GreenParks deed. Op het gebied van Business Intelligence is Imtech de enige Cognos Certified Solution Partner in Nederland. Op basis van 'ruwe data' uit bestaande systemen is Imtech in staat hoogwaardige Corporate Performance Management indicatoren te realiseren, bijvoorbeeld scorekaarten met prestatie-indicatoren voor woningverhuurder Vesteda en winkelorganisatie WE. Van Microsoft verwierf Imtech in 2006 de status Microsoft Gold Certified Partner voor een groot aantal competenties. Dit betekende een flinke stap voorwaarts. Voor Bloemenveiling Flora Holland werd een EDI-platform (Electronic Data Interchange) ingericht voor elektronische uitwisseling van bedrijfsdocumenten.

In de markt van ICT-infrastructuren behoort Imtech tot de sterkere spelers. Imtech ontwikkelde Imtech ICT Virtual Fundament® dat garant staat voor een flexibele en beheersarme ICT-infrastructuur. Onder andere DaimlerChrysler en de Informatie Beheer Groep (IBG) maakten hier gebruik van. Een andere noviteit is persoonsgebonden integrale communicatie, waarmee flexibele uitwisseling tussen e-mail en voice-mail en tussen vaste en mobiele telefonie mogelijk is. Op basis van dit principe werd de telefonieomgeving van de Universiteit van Amsterdam opnieuw ingericht.

In de telecommarkt leidde de focus op hoogwaardige netwerkoplossingen tot succes. Een belangrijke order was de aanzienlijke capaciteitsuitbreiding van het Zweedse kennisnet SUnet, een netwerk voor universiteiten en hoge scholen.

Duitsland
Door de overname van Fritz & Macziol beschikt Imtech nu ook over een ICT-thuismarkt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Omdat Fritz & Macziol een belangrijke partner is van IBM en Microsoft werden de relaties met deze wereldmarktleiders versterkt, waarmee invulling wordt gegeven aan de ambitie van Imtech zich op middellange termijn te ontwikkelen tot een leidende partner van IBM en Microsoft in Europa.

Fritz & Macziol is een groeibriljant, waar Imtech in de toekomst additionele groei mee kan bereiken, zowel autonoom als door aanvullende acquisities. Basis van de sterke marktpositie is de one-stop-shop propositie voor communicatie, commercie en technologie van IBM, Microsoft, V-Ware, Navision en anderen. Klanten kunnen daardoor terecht voor zowel software als hardware, consultancy en ICT-maintenance services. De onderneming bezit nog een tweede groei-as: Infoma®. Infoma is de leidende verkooporganisatie voor financiële dienstverlening aan publieke instellingen in Duitsland, waaronder gemeentelijke en provinciale overheden.

De opbrengsten van Fritz & Macziol namen in 2006 met 40% toe. Belangrijke projecten waren de uitbreiding van de capaciteit van datacenters van de internationale luchtvaartorganisatie IATA en autoverhuurder SIXT. Op basis van SOA van IBM werden innovatieve automatiseringstrajecten uitgevoerd bij modehuis Wörhl en RCI Bank International, de bank achter autoproducent Renault. Het aantal bij Infoma aangesloten gemeenten en publieke instellingen nam toe tot ruim 700.

Maritiem
In de maritieme en offshore markt heeft Imtech zich ontwikkeld tot een internationale speler van formaat. De combinatie van technologieën als (platform)automatisering, voortstuwing, energie, alarmering, communicatie, geïntegreerde (scheeps)bruggen, elektrotechniek en lucht- en klimaattechnologie maakt toegevoegde waarde in nagenoeg alle continenten mogelijk. Imtech beschikt over een wereldwijd netwerk van circa zestig internationale vestigingen langs alle belangrijkste scheepvaartroutes waarmee alle segmenten van de maritieme markt worden afgedekt. Onder de vleugels van het financieel sterke Imtech kan Radio Holland Group autonoom groeien. Door de strategische 'fit' en intensieve samenwerking kan daarnaast extra groei worden gerealiseerd. Zo hebben Imtech Marine & Offshore en Radio Holland Group hun strategie met het oog op positieversterking in de groeimarkten in China en het Verre Oosten al op elkaar afgestemd.

Imtech participeert in diverse nationale marineprogramma's voor korvetten, amfibische transport- en patrouilleschepen, bijvoorbeeld voor de Royal Navy en de Koninklijke Nederlandse Marine. De sterk toegenomen vraag naar olie en gas maakte dat Imtech in dit segment excelleerde, bijvoorbeeld met de technologie aan boord van de pijpenleggers 'Sapura 3000' en 'Audacia', samen goed voor een waarde van in totaal bijna 60 miljoen euro. Voor Fairmount verzorgde Imtech de technologie in twee megapontons die complete booreilanden kunnen transporteren. Er is veel vraag naar de innovatieve (diesel)elektrische voortstuwing van Imtech, waarmee aanzienlijke lagere uitstoot van milieubelastende kooldioxide en stikstofoxide tot stand komt. Een ander segment waarin werd geprofiteerd van toegenomen investeringen was het segment van de luxe (mega)jachten. Zo werd op de aantrekkende Duitse jachtenmarkt opdrachten verworven voor de technologie aan boord van tien luxe (mega)jachten. In toenemende mate is Imtech actief op de groeiende Chinese markt. De portefeuille omvat ruim 180 schepen, waaronder de milieuvriendelijke technologie aan boord van vier containerschepen. In Shanghai werd een nieuwe vestiging geopend.

Omdat de nieuwbouw van schepen in met name China en Verre Oosten groeide, kon het overgenomen Radio Holland hiervan profiteren. Doordat alle schepen door internationale voorschriften een 'black box' aan boord moeten hebben, werd hiervoor een grote hoeveelheid orders ontvangen. De vraag naar security-oplossingen nam toe. Steeds vaker acteert Radio Holland Group als een 'global service house' voor de coördinatie van het technologisch onderhoud van complete vloten. In het Caribische gebied werd een nieuwe servicevestiging geopend. In nagenoeg alle continenten werd groei geboekt.

Technology
De Technology-activiteiten maakten een goed jaar door, met name op het gebied van toegangscontrole en procestechnologie. De parkeeractiviteiten groeiden licht.

Onder invloed van de toenemende behoefte aan veiligheid vertoonden de activiteiten in de markt van toegangstechnologie in Nederland groei, bijvoorbeeld door integratie van op Internetprotocollen gebaseerde cameratechnologie en (elektronische) toegangscontrole. Maar ook met nieuwe software voor beeldverwerking van beveiligingscamera's. Ook het integreren van niet-zichtbare beveiliging in entrees in hoofdkantoren van grote organisaties nam een vlucht. Belangrijke projecten waren de beveiliging van de expeditiestraat op de luchthaven Schiphol en modernisering van de toegangstechnologie in het expogebouw RAI in Amsterdam.

In procestechnologie is Imtech wereldwijd actief met unieke procestechnologie (Fluid Bed Technology) en luchtontvochtiging in de primaire processen van klanten in onder andere de chemie, voedings- en genotmiddelen industrie en farmacie. De activiteiten vertoonden maximale groei. De upgrading en uitbreiding van een PVC-fabriek voor het Roemeense Oltchim werd afgerond. Voor Teijin Twaron, producent van de aramidevezel, werden procesdrogers ontwikkeld. Veel vraag was er naar door Imtech ontwikkelde energiearme droogsystemen.

Op het gebied van parkeertechnologie is Imtech wereldwijd actief. Er was sprake van groei in de UK, Nederland, Canada en Zuid-Amerika. De positie in België en Frankrijk werd versterkt. Belangrijke opdrachten waren de parkeeroplossingen rond het winkelcentrum Queensgate in Peterborough en een omvangrijk parkeerproject in de Spaanse stad Sevilla.

Financiële baten en lasten
Het saldo financiële baten en lasten verbeterde licht tot 10,9 miljoen euro negatief in vergelijking met 2005 (11,4 miljoen euro negatief). De rentelasten samenhangend met pensioenvoorzieningen bedroegen 27,1 miljoen euro (2005: 24,8 miljoen euro), terwijl het verwachte rendement over fondsbeleggingen 24,5 miljoen euro (2005: 18,7 miljoen euro) bedroeg. De stijging van de overige rentelasten vloeit voort uit een lagere netto kaspositie gedurende het jaar, mede als gevolg van de gepleegde acquisities. Het resultaat geassocieerde deelnemingen en joint ventures is uitgekomen op 1,2 miljoen euro negatief (2005: 0,7 miljoen euro positief).

Belastingen
De belastingen bedroegen 27,6 miljoen euro, 7,3 miljoen euro meer dan in 2005. De effectieve belastingdruk bleef nagenoeg gelijk en kwam uit op 28,6% (2005: 28,1%).

Financiële positie
Het balanstotaal is toegenomen met 267 miljoen euro tot 1.577 miljoen euro ultimo 2006 (2005: 1.310 miljoen euro). Deze stijging vloeit voor 126 miljoen euro voort uit de in 2006 geëffectueerde acquisities. Daarnaast is de balansverlenging vooral het gevolg van activering goodwill (85 miljoen euro) en autonome groei in onderhanden werk en vorderingen.

De eigen vermogenspositie is toegenomen uit hoofde van toevoeging van het resultaat over 2005 ten bedrage van 23 miljoen euro. Het totaal eigen vermogen komt ultimo 2006 uit op 334 miljoen euro (ultimo 2005: 293 miljoen euro), een toename van 41 miljoen euro.

De solvabiliteitspositie bleef nagenoeg gelijk. Ultimo 2006 bedroeg deze 21,2% (ultimo 2005: 22,3%). De netto schuldpositie bedroeg 25 miljoen euro (2005: een netto kaspositie van 102 miljoen euro). Op 31 december 2006 beschikte Imtech over 80 miljoen euro aan liquide middelen en ruime bankfaciliteiten, die voor een belangrijk deel niet benut zijn. Dit indiceert dat Imtech over voldoende financieringsruimte beschikt voor verdere groei door acquisities. De rentedekking bedraagt 9,9.

Investeringen en afschrijvingen
De investeringen in materiële vaste activa bedroegen 30,5 miljoen euro (2005: 20,1 miljoen euro) en de afschrijvingen bedroegen 19,7 miljoen euro (2005: 18,7 miljoen euro). Naar verwachting zullen de investeringen in 2007 op ongeveer hetzelfde niveau uitkomen. Desinvesteringen omvatten een bedrag van 9,1 miljoen euro (2005: 2,8 miljoen euro).


Kasstroom
De netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg 44,7 miljoen euro tegen 121,4 miljoen euro in 2005. De operationele kasstroom vóór mutaties in werkkapitaal en voorzieningen was in 2006 31,7 miljoen euro hoger dan vorig jaar, maar met name door een hogere negatieve mutatie in handelsvorderingen en overige vorderingen (67,4 miljoen euro), kwam de netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten 76,7 miljoen euro lager uit.

De netto kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg 113,4 miljoen euro negatief (2005: 72,0 miljoen euro negatief), met name veroorzaakt door de acquisities in Duitsland en op de internationale maritieme markt.

De netto kasstroom uit financieringsactiviteiten bedroeg 54,1 miljoen euro negatief (2005: 22,8 miljoen euro negatief) voornamelijk als gevolg van mutatie leningen.

Per saldo namen de geldmiddelen en rekeningcourant-kredieten met 122,8 miljoen euro af.

Inkoop eigen aandelen en uitoefening opties
Het aantal ingekochte aandelen bedroeg 657.986 (2005: 806.113). Het aantal ingekochte aandelen ter dekking van toegekende optierechten en voorwaardelijk toegekende aandelen is in het verslagjaar gedaald met 148.127 door meer uitgeoefende optierechten (359.000) dan toegekende nieuwe opties en aandelen (237.623) en door het vervallen van opties (26.750).

Personeel en organisatie
De omvang van het personeelsbestand is in 2006 met 1.843 medewerkers toegenomen van 14.519 naar 16.362 (een toename van 12,7%), mede als gevolg van acquisities. De druk op deze bezetting nam toe door de sterk toegenomen activiteiten. Aan het werven van nieuwe medewerkers werd hoge prioriteit gegeven, onder andere door voorbereiding van een personeelswervingscampagne en de inzet van nieuw aangenomen recruiters. Ook werd de website van Imtech gemoderniseerd.

De instroom van medewerkers nam toe tot 12,8% (2005: 10,1%). De uitstroom nam eveneens toe tot 9,1% (2005: 5,9%). Het gemiddeld ziekteverzuim per medewerker bleef stabiel op 4,3%. De ongevallenfrequentie per miljoen gewerkte uren bleef eveneens gelijk aan die van vorig jaar (0,28 ongevallen per miljoen gewerkte uren).

Strategie
De strategie is gericht op het realiseren van toegevoegde waarde voor opdrachtgevers. Imtech biedt enerzijds (meetbare) toegevoegde waarde in de vorm van integrale en multidisciplinaire totaaloplossingen (door de combinatie van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw) die leiden tot betere bedrijfsprocessen en meer rendement voor opdrachtgevers en eindgebruikers. Anderzijds levert Imtech door technologische oplossingen een bijdrage aan een duurzame leefbare samenleving in het oplossen van actuele maatschappelijke vraagstukken als energie, veiligheid, mobiliteit of het milieu.

Imtech streeft strategisch naar het bereiken van een top-3 positie in alle voor Imtech relevante landen en technologiemarkten. De strategie richt zich op het structureel handhaven van autonome groei, het acquireren van hoogwaardige diensten met bijbehorende marge (met name in ICT, design en engineering, alsmede maintenance services & management) en voortzetting van de Europese expansie.

Concrete actiepunten in de uitwerking van de strategie zijn:

sterke focus op groeimarkten, energie, milieu, mobiliteit, zorg en veiligheid;
versterking van de industriële activiteiten in Nederland op het gebied van werktuigbouwkundig ('mechanical') onderhoud;
overnames op het gebied van ICT in met name Duitsland, UK en België, teneinde technische competenties elektrotechniek en werktuigbouw te completeren;
versterking van partnerships met IBM en Microsoft in de voor Imtech relevante ICT-markten;
versterking van positie in de UK, zowel geografisch in de utiliteit als industrie als in de waterindustrie (water- en afvalwaterzuivering);
groei in Spanje in elektrotechniek en onderhoud en verdere geografische uitbouw van de activiteiten;
vergroten van activiteiten in een aantal landen in Oost-Europa, vanuit bestaande marktposities (met name vanuit Duitsland);
versterking van de infra-activiteiten met hoog technologische competenties en geografische expansie in België, Duitsland en de UK;
verdere internationalisering en versterking van de positie in de mondiale maritieme markt;
implementatie van een Europees managementprogramma en cultuurverandering;
het ontwikkelen van arbeidsmarktcommunicatieprogramma's en -acties teneinde Imtech een top-of-mind positie op de arbeidsmarkt te geven;
het optimaal gebruiken van de inkoopkracht (procurement) van Imtech.
Op een groot aantal van deze strategische acties werd in 2006 goede vooruitgang geboekt.

Doelstellingen
De in 2004 geformuleerde doelstellingen luiden als volgt.

Imtech streeft naar een niveau van opbrengsten van circa 3 miljard euro over 2008 (2006: 2,8 miljard euro). Naar het zich laat aanzien zal deze doelstelling reeds over 2007 worden behaald.

Onder 'normale' marktomstandigheden streeft Imtech naar een operationele EBITA-marge van circa 6%. Deze doelstelling is als volgt opgebouwd:

5% EBITA-marge voor de activiteiten in de geografische groeias (Benelux, Duitsland & Oost-Europa, de UK & Spanje, circa 75% van de opbrengsten);
8% EBITA-marge voor de activiteiten in de technologische groeias (de activiteiten op het gebied van ICT & Maritiem, circa 25% van de opbrengsten).
Afhankelijk van de mate van ontwikkeling in de voor Imtech relevante landen en technologische markten, alsmede de ontwikkeling van het prijsniveau in deze landen en markten, zal Imtech in staat zijn deze margedoelstelling te realiseren. In het verslagjaar is een verbetering van de operationele EBITA-marge tot 4,5% gerealiseerd (2005: 4,1%).

Vooruitzichten 2007
Imtech bezit een sterk strategisch portfolio van samenhangende activiteiten, die goed kunnen profiteren van de - naar de huidige inzichten - aantrekkende marktomstandigheden in de voor Imtech relevante landen en technologische marktsegmenten. Daarnaast is de Europese positie van Imtech in 2006 verder versterkt door kwalitatief goede acquisities.

Voor 2007 is Imtech goed gepositioneerd voor verdere groei, ook al omdat de kwaliteit van de sterk toegenomen orderportefeuille over de hele breedte van goede kwaliteit is.

Naar de huidige inzichten verwacht de Raad van Bestuur voor 2007 een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities.

Reactie XEA.nl
Wij hebben altijd al vertrouwen in het management gehad en deze bevestigt vandaag met uitstekende cijfers ons verterouwen in hen.
Hier zal de beurs ondanks de negatieve trend positief op reageren, anders zetten wij geen "hoed" meer op met de kou.



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL