Eerste processierups uit het ei

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

07/04/2020 07:12
De eikenprocessierups zorgde in de zomer van 2019 voor veel overlast. Ook in 2020 zal de rups voor overlast zorgen. Op maandagmorgen 6 april kwamen de eerste rupsen uit het ei, meldt het kenniscentrum Processierups.

Biologen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups verwachtten dat de eerste eitjes van de eikenprocessierups begin april uit zouden komen. Afgelopen periode hebben ze de ontwikkeling van de eitjes in de gaten gehouden en op maandagmorgen 6 april was het zo ver. Toen maakte het kenniscentrum in een bericht bekend dat de eerste rupsen uit het ei zijn gekropen.

Overlast
Het kenniscentrum verwacht voor de zomer van 2020 veel overlast van de processierups. In 2019 was er immers een sterke toename van het aantal rupsen. Veel mensen hadden huidklachten met jeuk, bultjes en roodheid. Vooral in de provincies Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Drenthe was de overlast groot, aldus het Kenniscentrum.

Vanwege de grote overlast in de zomer van 2019 besloot het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het Kennisplatform Processierups op te richten. Dat kenniscentrum, dat zich richt op burgers, professionals en overheden, geeft informatie over preventie, beheer en bestrijding van de harige rupsen.

Bestrijding
Ook vakblad Boomzorg voorziet kennelijk veel overlast van de processierups. In maart publiceerde het vakblad tien verschillende artikelen over de eikenprocessierups waarin verschillende onderwerpen aan bod komen: over het beleid, de verwachte overlast en bestrijdingsmogelijkheden.

In het artikel over de studiedag eikenprocessierups van oktober 2019 worden veel onderwerpen belicht, met name over de bestrijdingsmogelijkheden zoals geïntegreerde bestrijding of het gebruik van feromoonvallen. In een ander artikel 'Thermisch, biologisch, natuurlijke vijanden - manieren om eikenprocessierups te bestrijden' komen ook verschillende bestrijdingsmogelijkheden aan de orde.

Veel beheerders gebruiken biologische methoden zoals de inzet van het parasitaire aaltje 'Steinernema feltiae' en Xentari, een bacteriepreparaat op basis van Bacillus thuringiensis. Hoe effectief



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL