a.s.r. realiseert goed operationeel resultaat en hogere klanttevredenheid in eerste helft 2020

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 26/08/2020 07:11
Bestuursvoorzitter Jos Baeten: ‘Ik ben tevreden met de resultaten die a.s.r. over het eerste halfjaar van 2020 heeft gerealiseerd. Ons operationeel resultaat is slechts € 18 miljoen lager dan het record operationeel resultaat van het eerste halfjaar 2019, onze solvabiliteit bleef robuust met 199% en onze organische kapitaalcreatie stemt met € 298 miljoen tevreden. Hierop is het effect van COVID-19 tot nu toe beperkt gebleven.’

-Operationeel resultaat bedraagt € 446 miljoen, een daling van €18 miljoen (H1 2019: € 464 miljoen ).
-Impact van COVID-19 is neutraal, een gunstig effect op P&C is tenietgedaan door een negatief effect op AOV en Leven.
-Operationeel rendement op eigen vermogen bedraagt 14,8%, boven de doelstelling van ’12-14%’.
-Solvency II (standaard formule) per 30 juni 2020 bedraagt 199%.


Sterke financiële prestatie, diversificatie van activiteiten beperkt de impact van COVID-19 in H1

Operationeel resultaat bedraagt € 446 miljoen, een geringe daling in vergelijking met het resultaat van het topjaar 2019 (H1 2019: € 464 miljoen1), en weerspiegelt hogere holdingkosten onder meer door een stijging van de rentelasten.

Impact van COVID-19 is neutraal, een gunstig effect op P&C is tenietgedaan door een negatief effect op met name AOV en in mindere mate op Leven.

Operationeel rendement op eigen vermogen bedraagt 14,8%, boven de doelstelling van ’12-14%’.

Operationele kosten stijgen met 10,7% naar € 337 miljoen (H1 2019: € 304 miljoen), voornamelijk door de additionele kosten van overgenomen activiteiten.

Combined ratio bedraagt 92,9%2, beter dan de doelstelling ’94-96%’.

Operationeel resultaat van het segment Schade blijft stabiel op € 124 miljoen (H1 2019: € 123 miljoen). Bijdrage van Loyalis en lagere schadelast in P&C is voornamelijk tenietgedaan door hogere schadelast en voorzieningen in AOV.

Operationeel resultaat van het segment Leven daalt licht met € 9 miljoen tot € 361 miljoen, ondanks een COVID-19 impact van € 25 miljoen door de financiële markten.

Netto IFRS resultaat daalt naar € 233 miljoen (H1 2019: € 540 miljoen) door lagere indirecte beleggingsopbrengsten (€ -168 miljoen) en een impairment van goodwill in het Leven segment (€ -90 miljoen), voornamelijk door COVID-19, alsmede een lager overig incidenteel resultaat door de boekwinst in 2019 op de aankoop van Loyalis in 2019 (€ 88 miljoen).

Regulier interim dividend van € 0,76 per aandeel; 40% van het oorspronkelijk voorgestelde dividend over 2019.
Robuuste solvabiliteit en sterke balans met ruime financiële flexibiliteit

Solvency II ratio (standaard formule) per 30 juni 2020 bedraagt 199%3. Dit is na 8%-punt aftrek voor het speciale dividend (€ 166 miljoen), het reguliere interim dividend (€ 105 miljoen) en de inkoop van eigen aandelen (€ 75 miljoen). De Solvency II ratio per 31 december 2019 bedroeg 194%.

Organische kapitaalcreatie bedraagt € 298 miljoen (H1 2019: € 299 miljoen). Ondanks de hogere afschrijving van de ‘ultimate forward rate’ (UFR drag) door de lagere rente blijft OCC relatief stabiel in vergelijking met vorig jaar, met name gedreven door de goede performance van de business segmenten.

Unrestricted Tier 1 vermogen stijgt € 347 miljoen naar € 6,1 miljard, gelijk aan 75% van het aanwezig kapitaal. De totale headroom voor additioneel hybride kapitaal bedraagt € 1,5 miljard.

De financial leverage ratio bedraagt 28,4%, ruim onder de limiet van maximaal 35%.

Liquiditeitspositie van de holding bedraagt, in lijn met beleid, € 608 miljoen.
Solide commerciële resultaten

Klanttevredenheid (NPS-meting) is, ondanks 100% thuiswerken, met 3 punten gestegen naar 47; beter dan de doelstelling van ‘meer dan 44’.

Bruto geschreven premies in segment Schade zijn gestegen met 18,8% tot € 2.128 miljoen. De organische groei van AOV en P&C samen was 6,9% en is ruim boven de doelstelling van 3-5% groei van premies.

Bruto geschreven premies in het segment Leven stijgen met 18,8% tot € 1.009 miljoen (H1 2019: € 849 miljoen). De stijging weerspiegelt de 42% groei in Pensioen DC (Werknemers Pensioen) en de bijdrage van Loyalis, die de daling in Pensioen DB meer dan goed maken. Leven individueel en Uitvaart bleven redelijk stabiel.
1
Vergelijkende cijfers zijn restated voor een aanpassing in de definitie van het operationeel resultaat.
2Schade en AOV.
3Exclusief financiële instellingen.


Beheerd vermogen voor derden is gestegen tot € 21,2 miljard (31 december 2019: € 20,7 miljard), met name gedreven door groei in het ASR Hypotheekfonds, gedeeltelijk tenietgedaan door outflows in andere fondsen.

Hypotheekproductie bedraagt € 2,3 miljard in de eerste helft van dit jaar, 84% stijging ten opzichte van € 1,3 miljard vorig jaar.
Gedisciplineerde executie van de strategie

Vandaag kondigt a.s.r. de overname aan van het 50% belang in Brand New Day Premiepensioeninstelling N.V. (PPI) en de verkoop van het 10% belang in Brand New Day Houdstermaatschappij N.V. voor een totaal bedrag van € 51 miljoen. a.s.r. had reeds een belang van 50% en verkrijgt door deze transactie het volledige eigendom van PPI. Beide transacties zijn afhankelijk van goedkeuring door de relevante toezichthouders.

Op 4 augustus kondigde a.s.r. aan de uitkering van dividend en het aandeleninkoopprogramma, die tijdelijk waren opgeschort, te hervatten.
Bestuursvoorzitter Jos Baeten: ‘Ik ben tevreden met de resultaten die a.s.r. over het eerste halfjaar van 2020 heeft gerealiseerd. Ons operationeel resultaat is slechts € 18 miljoen lager dan het record operationeel resultaat van het eerste halfjaar 2019, onze solvabiliteit steeg naar 199% en onze organische kapitaalcreatie bleef sterk met € 298 miljoen. Hierop is het effect van COVID-19 tot nu toe beperkt gebleven. In het segment Schade zien we dat het gunstige effect op de claims van P&C de negatieve ontwikkeling van AOV compenseert. In het segment Leven is er slechts beperkte impact door lagere directe beleggingsinkomsten uit dividenden en verhuur, terwijl COVID-19 nauwelijks impact heeft gehad op het sterfteresultaat, waarbij in vergelijking met voorgaande jaren er sprake is van meer overlijdens aan het begin van de uitbraak, gecompenseerd door minder overlijdens richting het eind van het tweede kwartaal. Daarnaast zien we dat het netto IFRS resultaat behoorlijk lager is dan vorig jaar, onder meer door de onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten als gevolg van de COVID-19 crisis, waardoor we meer negatieve herwaarderingen en impairments in de beleggingsportefeuille en een impairment van goodwill zien.
Onze serviceverlening naar klanten en intermediair is op niveau gebleven. Dat heeft er toe bijgedragen dat de klanttevredenheid in de laatste maanden een mooie stijging laat zien. De Net Promoter Score stijgt, ondanks dat al onze medewerkers vanuit huis werkten, met 3 punten naar 47, ruim boven onze middellangetermijndoelstelling van 44. Dit is terug te zien in de commerciële resultaten over het afgelopen halfjaar. We zijn dankbaar voor de loyaliteit van onze klanten. In het Schade-segment stegen onze bruto geschreven premies flink en was de organische groei met 6,9% ruim boven ons target van 3-5%. Ook het Leven-bedrijf zag de omzet stijgen, met name door de groei van het Werknemers Pensioen, maar ook door de bijdrage van bijvoorbeeld Loyalis. Verder zijn bij Vermogensbeheer, met name door het ASR Hypotheekfonds, de fee-inkomsten gestegen. En ook in het segment Distributie en Services steeg de omzet.
In het eerste halfjaar hebben we ook mooie resultaten geboekt op andere gebieden die we vanuit onze strategie ontwikkelen. Zo zijn we eind vorig jaar gestart met ons gezondheidsprogramma a.s.r. Vitality, waar we inmiddels 16.000 betalende deelnemers hebben, die ook tijdens de COVID-19 crisis actief zijn gebleven.
Onderdeel van onze strategie blijft ook om zowel organisch als via gerichte overnames te groeien. Vandaag maken we bekend dat we ons 50%-belang in Brand New Day Premiepensioeninstelling N.V. (PPI) uitbreiden naar 100%. Nadat we 9 jaar geleden samen met Brand New Day zijn gestart met deze PPI, is dit een mooie stap in het verder versterken van onze positie in de pensioenmarkt voor beschikbarepremieregelingen, waar we een marktaandeel van 15% verkrijgen en circa 5.800 werkgevers als klant zullen toevoegen.
Aan de hand van de verschillende marktscenario’s van het Centraal Planbureau, gepubliceerd in het eerste kwartaal, hebben ook wij scenario’s doorgerekend over de impact van COVID-19 op onze resultaten en kapitaalpositie. Als we naar onze resultaten over het eerste halfjaar kijken dan zijn de daadwerkelijke effecten op het operationeel resultaat tot nu toe beperkt. Dat is echter geen reden om onvoorwaardelijk optimistisch te zijn. Wat het uiteindelijke effect van COVID-19 op onze resultaten gaat zijn is op dit moment nog niet exact te overzien. Dit hangt onder meer af van hoe lang en in welke mate de COVID-19-crisis nog voortduurt en van een aantal onzekere externe factoren, zoals de ontwikkelingen op de financiële markten. Onze verwachting blijft dan ook dat we onze recordresultaten van 2019 niet zullen evenaren en dat ons operationeel resultaat meer rond het midden van het 2018 en 2019 niveau zal uitkomen.

De goede resultaten in het eerste halfjaar zijn ook te danken aan de flexibiliteit van onze medewerkers, die ondanks de abrupte omschakeling naar volledig thuiswerken het contact met onze klanten en intermediaire relaties verder hebben versterkt. Ook kijken we met gepaste trots naar de prestatie van onze afdeling IT&C die ervoor gezorgd heeft dat zo’n 4.000 collega’s van de ene dag op de andere dag rimpelloos konden overschakelen naar alle programma’s die noodzakelijk zijn voor de serviceverlening in de online-omgeving.
Daarnaast constateren we dat de motivatie en vitaliteit van onze medewerkers tot nu toe niet hebben geleden onder de COVID-19 crisis. Wekelijks meten we met een zgn. Mood Monitor de stemming onder de a.s.r.-collega’s. Een gemiddeld cijfer tussen de 7 en 8 bewijst dat ‘het nieuwe normaal’ in alle gelederen goed is geland. En hoewel we nog steeds veel vanuit huis werken, keren collega’s in beperkte mate terug naar kantoor.
COVID-19 heeft de wereld ontwricht en de kwetsbaarheden van onze huidige economie en samenleving blootgelegd. Met de Green Recovery Statement, die wij mede hebben ondertekend, kijken we naar de toekomst, naar herstel. Als bedrijfsleven nemen we hierin verantwoordelijkheid en maken we keuzes om te bouwen aan een duurzaam én inclusief Nederland, een land met een houdbare economie en een samenleving waarin iedereen meetelt en de vrijheid voelt om mee te mogen doen.
Tot slot wil ik mijn dank uitspreken aan onze aandeelhouders. Het vertrouwen in a.s.r. is gebleven, nadat we eerder gehoor gegeven hebben aan de oproep van De Nederlandsche Bank om tot nader order geen dividend uit te keren of eigen aandelen in te kopen. Nu die oproep is ingetrokken kunnen we verder gaan met de uitvoering van onze dividenduitkering en ons aandeleninkoopprogramma en treden we samen met al onze stakeholders met vertrouwen de toekomst tegemoet.'

ga voor meer naar
https://www.asrnederland.nl/nieuws-en-pers/pers/asr-realiseert-goed-operationeel-resultaat-en-hogere--klanttevredenheid-in-eerste-helft-2020

tijd 14.15
ASR EUR 31,52 +1,20 vol. 418.000




Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL