Fagron, Omzetstijging van 9,1%; REBITDA steeg 13,2% naar € 62,9 miljoen.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 06/08/2020 07:27
Impact COVID-19 pandemie beperkt for English see lower.
Hoofdpunten S1-2020 – Financieel

Omzet steeg 9,1% naar € 278,8 miljoen (+14,0% CER1); organische groei van 7,2% CER
REBITDA2 steeg 13,2% naar € 62,9 miljoen (+18,6% CER)
REBITDA marge verbeterde naar 22,6% (S1-2019: 21,8%)
EBIT steeg met 14,0% naar € 46,2 miljoen
Nettowinst steeg naar € 31,6 miljoen (+144,0%)
Operationele kasstroom van € 27,2 miljoen
Netto financiële schuld/REBITDA-ratio van 2,35 per 30 juni 2020

Strategisch – Operationeel
Alle regio’s lieten een sterke ontwikkeling zien
COVID-19 heeft ook in het tweede kwartaal van 2020 een beperkte invloed gehad:
Verschuiving van vraag gerelateerd aan planbare zorg naar COVID-19 gerelateerde zorg
Alle faciliteiten zijn volledig operationeel
Nagenoeg geen verstoringen in de supply chain
Hogere strategische voorraden vanwege COVID-19
Gedisciplineerde kostenbeheersing met oog op aanhoudende wereldwijde onzekerheid over gevolgen COVID-19

Rafael Padilla, CEO van Fagron: “Het eerste semester van 2020 werd ook voor Fagron getekend door de COVID-19 pandemie. Onze sterke resultaten laten de kracht van onze diversificatie zien, zowel wat betreft regio’s als producten. Wij zijn trots op ons team en hun maximale inzet in deze voor iedereen uitdagende tijden. Onze veerkracht en het ondernemerschap dat binnen de gehele onderneming aanwezig is, stellen ons in staat goed op de situatie in te spelen.

Fagron kon enerzijds profiteren van een hogere vraag naar corona-gerelateerde producten, zoals de omzetgroei van Brands en Essentials laten zien. We hebben ons tot het uiterste ingespannen om de productbeschikbaarheid te waarborgen om onze klanten optimaal te kunnen blijven bedienen. Daarbij profiteerden wij van ons brede wereldwijde netwerk van leveranciers en de solide inrichting van onze supply chain.

Anderzijds kregen we te maken met een lagere vraag naar planbare zorg, wat met name een impact heeft op Compounding Services. In veel regio’s zijn klinieken tijdelijk gesloten en zijn niet-kritische operaties uitgesteld. Ook nam de afgelopen maanden het doktersbezoek duidelijk af. Bij de activiteiten die hierdoor geraakt werden, hebben we zeer gedisciplineerd onze kosten gemanaged, zonder focus te verliezen op het versterken van onze positie op de lange termijn.

Alle regio’s laten een sterke ontwikkeling zien. In Noord-Amerika en Latijns-Amerika heeft de hogere omzet dankzij de sterke vraag in Brands en Essentials in combinatie met effectief kostenmanagement geresulteerd in een sterk verbeterde REBITDA-marge.

Ook voor het komende semester zullen we ons beleid van het maximaal benutten van kansen en het kritisch blijven op kosten voortzetten. De COVID-19 uitbraak ontwikkelt zich in elke regio anders, en zelfs binnen regio’s zijn de verschillen groot. In een aantal regio’s zagen we in juni enig herstel optreden in planbare zorg, echter nog niet naar het niveau van voor de COVID-19 uitbraak. In andere regio’s zien we de besmettingsgraad nog altijd oplopen. Dankzij onze productdiversificatie en bewezen strategie zijn wij goed gepositioneerd om op deze dynamische situatie in te spelen.”

Update COVID-19

Supply chain
De supply chain van Fagron ondervindt nagenoeg geen verstoringen, mede dankzij ons wereldwijde netwerk van leveranciers waardoor wij over meerdere leveranciers per grondstof beschikken.

Productbeschikbaarheid is onder de huidige omstandigheden een kritische succesfactor, met name van producten waar een tekort aan dreigt door de plotselinge toename in de vraag. Voorraadniveaus worden nauwlettend gemonitord en gemitigeerd door het aanhouden van hogere voorraden voor specifieke producten. Daarnaast is Fagron goed voorbereid op alternatieve sourcing scenario’s, onder meer dankzij haar uitgebreide wereldwijde netwerk van goedgekeurde leveranciers.

Tijdelijke verschuiving in vraag naar producten

De tijdelijke verschuiving in de vraag als gevolg van COVID-19 zagen we ook in het tweede kwartaal van 2020. Hoewel de maatregelen als gevolg van COVID-19 zich anders in tijd en intensiteit voordoen in de verschillende regio’s, is het algemene beeld dat planbare zorg wordt uitgesteld of afgeschaald, terwijl de vraag naar specifieke producten ten behoeve van de COVID-19 zorg uitzonderlijk hoog is. In juni was in een aantal regio’s herstel in de vraag naar planbare zorg zichtbaar, echter nog niet naar het niveau van voor de COVID-19 uitbraak. Per saldo is de impact van deze verschuivingen op de brutomarge zeer beperkt.

Maatregelen
De uitbraak van het virus, alsmede de maatregelen om het virus onder controle te krijgen, laat in iedere regio een andere ontwikkeling zien. In een aantal landen waar de maatregelen aan het begin van de zomer versoepeld werden, worden opnieuw restricties ingevoerd. In sommige regio’s, met name in een aantal staten in de Verenigde Staten en in Brazilië, neemt het aantal besmettingen nog sterk toe. Er is dan ook sprake van een zeer diffuus beeld waarbij de onzekerheid groot blijft.

Ondanks dat Fagron op dit moment een beperkte en niet-materiële impact ziet op haar performance blijft de economische onzekerheid aanhouden. Om dit risico te mitigeren zal Fagron kritisch en gedisciplineerd haar kostenbasis, investeringen en cash flow blijven managen. Fagron heeft in de afgelopen maanden haar operationele kosten met succes onder controle gehouden door onder andere tijdelijk geen nieuwe werknemers aan te nemen op niet-sleutelposities en investeringen te temporiseren. Dit beleid zal gedurende de COVID-19 pandemie gehandhaafd blijven.

Update buy-and-build

In het eerste semester van 2020 heeft Fagron de overname van het Duitse Gako afgerond en is het partnership met Azelis voor de Australische markt tot stand gekomen. De afgelopen maanden zijn potentiële acquisities geen prioriteit geweest maar de focus op mogelijke overnames is voorzichtig aan het terugkeren. Fagron is alert op acquisitiekansen als die zich in de huidige marktdynamiek ontwikkelen.

Gako - Duitsland

Eind januari 2020 heeft Fagron de overname van de activiteiten van het Duitse Gako afgerond. Gako is wereldwijd een toonaangevende ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van mengapparaten waarmee halfvaste dermatica, met name crèmes en zalven, direct in de eindverpakking of in een voorraadverpakking kunnen worden bereid door de apotheker. De transactie omvat alle technologieën, wetenschappelijke data en patenten en handelsmerken, evenals de productiefaciliteit van Gako in Bamberg (Duitsland). Gako realiseerde in 2019 een omzet van € 4,5 miljoen en een EBITDA-marge van ongeveer 15%.

Partnership Azelis - Australië

Begin februari 2020 is Fagron een partnership aangegaan met Azelis Australië voor de distributie van Essentials en Brands in Australië en Nieuw-Zeeland, om de gezamenlijke positionering in de competitieve Australische markt te versterken.

Update operationeel

Start bouw nieuwe herverpakkingsfaciliteit in Polen

Door COVID-19 is de realisatie van de nieuwe GMP-faciliteit voor het herverpakken van grondstoffen in Krakau, Polen iets vertraagd. Naar verwachting zal de nieuwe faciliteit begin 2021 operationeel zijn, waarna een structurele jaarlijkse margeverbetering van € 2 miljoen wordt verwacht.

1 Constant Exchange Rates of constante wisselkoersen.

2 EBITDA voor niet-recurrent resultaat.

Open onderstaande link voor het volledige persbericht:
Omzetstijging van 9,1%; REBITDA steeg 13,2% naar € 62,9 miljoen

Open onderstaande link voor de tussentijdse financiële informatie:
Tussentijdse Financiële Informatie S1-2020

Fagron turnover up 9.1%; REBITDA increased 13.2% to € 62.9 million

Limited impact from COVID-19 pandemic

Highlights H1 2020 – Financial

Turnover increased 9.1% to € 278.8 million (+14.0% CER1); organic growth of 7.2% CER
REBITDA2 up 13.2% to € 62.9 million (+18.6% CER)
REBITDA margin improved to 22.6% (H1 2019: 21.8%)
EBIT up 14.0% to € 46.2 million
Net profit increased to € 31.6 million (+144.0%)
Operating cash flow of € 27.2 million
Net financial debt /REBITDA ratio of 2.35 at 30 June 2020

Strategic and operational highlights

All regions developed strongly
The impact of the COVID-19 pandemic remained limited in the second quarter of 2020:
Shift in demand from elective care to care related to COVID-19
All facilities are fully operational
Virtually no disruptions in the supply chain
Higher strategic inventories due to COVID-19
Disciplined cost control in view of ongoing global uncertainty about the impact of COVID-19

Rafael Padilla, CEO of Fagron: “For Fagron, like many other companies, the first half of 2020 was characterized by the COVID-19 pandemic. Our strong results show the strength of our diversity, both regionally and product-wise. We are proud of our team and their utmost commitment in these times that are challenging for everyone. Our resilience and the entrepreneurship that is present throughout the organization enable us to respond well to the situation.

On the one hand Fagron benefited from higher demand for COVID-19-related products, as reflected in the turnover growth in Brands and Essentials. We have made every effort to safeguard the availability of our products to continue to serve our customers as best we can. Our comprehensive global network of suppliers and solid setup of our supply chain were beneficial to this.

On the other hand, we faced lower demand for elective care, a development that particularly affected Compounding Services. Clinics were temporarily closed in many regions and non-critical operations were postponed. Also, there was a clear decline in visits to the doctor. We managed the costs of our activities that were affected by this in a very disciplined way, without losing our focus on strengthening our position in the long term.

All regions developed strongly. In North America and Latin America higher turnover thanks to strong demand in Brands and Essentials combined with effective cost management resulted in a strong improvement in the REBITDA margin.


In the coming half year, we will continue to pursue our policy aimed at making the most of opportunities while being critical of our costs. The COVID-19 pandemic is developing differently in every region and there are vast differences even within regions. In a number of regions, we saw a slight recovery in elective care in June, albeit not yet to the level recorded before the outbreak of COVID-19. In other regions the rate of contamination is still growing. Thanks to our diversified product range and proven strategy we are well-positioned to respond to this evolving situation.”

Update on COVID-19

Supply chain

There have been virtually no disruptions to Fagron’s supply chain thanks to our global network of suppliers, which provides us with multiple suppliers of each raw material.

Product availability is a critical success factor in the current situation, particularly with respect to products that are facing a shortage due to the sudden increase in demand. Inventory levels are being closely monitored and mitigated by keeping higher inventories of specific products. In addition, Fagron is well-prepared for alternative sourcing scenarios, due in part to its extensive global network of approved suppliers.

Temporary shift in demand for products

The temporary shift in demand as a result of COVID-19 was also evident in the second quarter of 2020. Even though the timing and intensity of COVID-19 related measures differ in the various regions, generally speaking elective care is being postponed or scaled back while demand for specific products in aid of COVID-19 care is exceptionally high. June saw a pickup in demand for elective care in a number of regions, albeit not yet to the level seen before the outbreak of COVID-19. On balance the impact of these shifts on the gross margin was very limited.

Outbreak control measures

The outbreak of the COVID-19 pandemic, along with the measures taken to try to control the spread of the virus, is developing differently in each region. A number of countries where the measures were eased at the start of the summer have reintroduced restrictions. In some regions, particularly in a number of states in the United States and in Brazil, the number of cases is still rising sharply. The picture is therefore extremely varied with a continued high level of uncertainty.

Despite the fact that Fagron currently expects this to have a limited and non-material impact on its performance, the economic uncertainty persists. To mitigate this risk Fagron will continue to manage its cost base, investments and cash flow in a critical and disciplined way. In the past few months Fagron has successfully kept its operating costs under control, for example by temporarily refraining from hiring new staff in non-key positions and slowing down investments. This policy will remain in place throughout the COVID-19 pandemic.

Update on buy-and-build

In the first half of 2020 Fagron completed the acquisition of German company Gako and entered into a partnership with Azelis for the Australian market. Potential acquisitions have not been a priority for the past few months but the focus on possible takeovers is slowly returning. Fagron is keeping an eye on potential acquisition opportunities that may arise in the current market dynamics.

Gako - Germany

Fagron completed the acquisition of the activities of German company Gako at the end of January 2020. Gako is a leading global developer, manufacturer and supplier of mixing equipment that pharmacists can use for the compounding of semi-solid dermatological formulations (primarily creams and ointments) directly in the final packaging or in bulk packaging. The transaction includes all the technologies, scientific data and patents and trademarks, as well as the Gako production facility in Bamberg (Germany). In 2019 Gako realized a turnover of € 4.5 million and an EBITDA margin of approximately 15%.

Azelis partnership - Australia

At the beginning of February 2020 Fagron entered into a partnership with Azelis Australia for the distribution of Essentials and Brands in Australia and New Zealand to strengthen their combined position in the competitive Australian market.

Operational update

Start of construction at new repackaging facility in Poland

Due to the COVID-19 pandemic, the construction of the new GMP facility in Krakow, Poland, for the repackaging of raw materials has been slightly delayed. The new facility is expected to be operational in early 2021 and result in a structural annual margin improvement of € 2 million.

1 Constant Exchange Rates

2 EBITDA before the non-recurring result

Please open the link below for the full press release:
Fagron turnover up 9.1%; REBITDA increased 13.2% to € 62.9 million

tijd 09.14
Fagron EUR 19,56 +1,04 vol. 56.901





Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL