Value8 stapte in bij geplaagd IT-bedrijf, met dezelfde grootaandeelhouder.

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 09/10/2020 09:09
In het kort
Value8 denkt dat aandelen van de Bossche automatiseerder Ctac eigenlijk meer waard zijn dan de huidige beurskoers.

De investeringsmaatschappij onder leiding van Peter Paul de Vries nam daarom een belang van 10%.

Het feit dat Value8 en Ctac eenzelfde grootaandeelhouder hebben, speelt volgens De Vries 'geen rol'.

Door dalende aandelenkoersen ontstaan buitenkansjes voor beleggers. Investeringsmaatschappij Value8 pakt die mogelijkheid aan door een belang van bijna 10% te nemen in Ctac, het IT-bedrijf dat sinds januari bijna de helft aan beurswaarde verloor. Afgelopen week krabbelde de koers met 11% op, maar met slechts €1,50 resteert nog altijd een bescheiden beurswaarde van nog geen €20 mln.

Het door Peter Paul de Vries, voormalig topman van beleggersclub VEB, geleide Value8 vindt dat die waardering geen recht doet aan de marktpositie en potentiële groei van Ctac. Daarom spendeerde Value8 een bedrag van circa €1,7 mln voor een deelneming in de Bossche automatiseerder.

In een toelichting op het koopbesluit zegt De Vries dat hij denkt dat de behoefte om te automatiseren niet wegvalt in de coronatijd. 'Ik denk dat deze zelfs versnelt, en dan is het plezierig om in een bedrijf te investeren dat geen zware financiële schuld heeft, en de luxe om te investeren terwijl andere bedrijven vooral naar hun verliezen kijken.'

Stabiele cloud

Voor die uitleg valt wat te zeggen. Het brutobedrijfsresultaat over 2019 bedraagt zo'n €5,4 mln. Daarmee ligt de multiple een stuk lager dan bij veel andere IT-bedrijven. Bovendien verkoopt Ctac software in de cloud. Dat gaat dan bijvoorbeeld om een voorraadsysteem waarvoor bedrijven periodiek abonnementsgeld betalen. Zulke abonnementen zeggen ondernemingen niet zomaar op.

Ruim 40% van de afgelopen jaaromzet van €81,8 mln komt voort uit dergelijke clouddienstverlening. De Vries verwacht dat hier door de coronacrisis kansen liggen, omdat mensen gedwongen meer thuis werken. Mogelijk worden daarmee problemen elders binnen het bedrijf gecompenseerd. Feit is dat Ctac de laatste tijd weinig groei heeft laten zien, en kampt met terugvallende omzet en winst.

Anders dan sommige andere IT-bedrijven is Ctac ook weer vatbaarder voor corona. Het bedient voor het virus kwetsbare klanten, zoals Action en groothandel Sligro. Ook haalt het een grote hap van zijn omzet uit consultancyklussen. Die worden in crises het eerste afgezegd en Ctac had vorig jaar al even niet genoeg werk voor al zijn consultants. De Vries zegt vertrouwen te hebben in het Ctac-team, dat 'niet lijdzaam afwacht', en vanwege de bescheiden bedrijfsomvang juist 'flexibeler en sneller kan reageren' op veranderende marktomstandigheden.

Synchroon beleggen

Opmerkelijk is dat Value8 en Ctac eenzelfde grootaandeelhouder hebben, in de persoon privébelegger Koos Visser. De relatie tussen Value8 en Visser, die ruim 25% houdt in de investeringsmaatschappij, roept al langer vragen op. De partijen duiken regelmatig op bij dezelfde minifondsen, waardoor het lijkt alsof sprake is van synchroon beleggen. In theorie zouden ze beslissingen onderling kunnen afstemmen, om voor elkaar gunstige koersen en winsten te creëren.

‘Ik zou zeggen: gaat u mijn deurtje maar voorbij. Ik heb geleerd geen één vraag te beantwoorden van een journalist.’

Koos Visser
De Vries, bekend met deze kritiek, zegt dat Visser 'zeker geen rol' speelde bij het Ctac-investeringsbesluit. Uit meldingen van de Autoriteit Financiële Markten volgt dat Visser zijn Ctac-belang van 21,6% recent niet heeft afgebouwd, of vergroot. De Vries benadrukt dat het zijn 'eenvoudige taak' is rendement te behalen, en 'alles wat daarmee in strijd is, is buitengewoon onverstandig'. Wegblijven uit een fonds enkel omdat Visser daarin zit, zou in die categorie vallen.

De inmiddels 77-jarige Visser, voormalig hoofd beveiliging van Shell en lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, wil geen commentaar geven op vragen van deze krant: 'Ik zou zeggen: gaat u mijn deurtje maar voorbij. Ik heb geleerd geen één vraag te beantwoorden van een journalist.'
Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL