Wat is PLA filament en waar gebruik je het voor?

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 17/11/2023 10:43
PLA is het meest bekende en meest gemakkelijke soort materiaal dat gebruikt wordt in 3D Printers.

Het is naast het ander welbekende materiaal ABS het meest gebruikte materiaal. PLA staat voor PolyLactic Acid, het is een plastic dat gemaakt is uit natuurlijke componenten. Deze zijn voornamelijk afkomstig vanuit soja bonen en zetmeel. Door deze opbouw is PLA ook in bepaalde omstandigheden biologisch afbreekbaar. Door zijn lage productie kosten en brede bereikbaarheid op de markt is het daarbij ook een goed betaalbare plastic soort om te gebruiken voor je 3D printer.

Doordat PLA al bij lage temperaturen smelt is er geen geavanceerde 3D printer nodig, tevens heeft het ook geen verwarmd bed nodig om goed te printen. Echter wordt wel een verwarmd bed aanbevolen met een temperatuur van rond de 50 graden Celsius. Dit zodat het materiaal beter hecht aan het bouwplatform. Ook komen er bijna geen ongewenste dampen vrij tijdens het printen van dit materiaal. Al met al is PLA een zeer goed materiaal dat van beginners tot professionals gebruikt wordt.

Optimale printerinstellingen
Om te zorgen dat je de beste kwaliteit prints kan krijgen met je PLA filament is het belangrijk om de juiste instellingen te gebruiken. Natuurlijk gaan de instellingen die de producent van het filament voorschrijft voor, deze zijn namelijk geoptimaliseerd voor die specifieke spoel materiaal. Maar hieronder staan wat over het algemeen de gebruikte instellingen zijn voor PLA filament.

3D Printer Extruder
3D Printer Bed Temperatuur
3D Printer Koeling
Print temp.

190-220°C

Print bed temp.

45-60°C
Optioneel
Koeling

100%
Aanbevolen

ga voor meer naar
https://3ddeskundige.nl/blogs/overzicht/pla-filamentBeperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL