Klimaatbestendige productiesystemen nog onvoldoende in beeld

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 05/05/2023 05:01
Dit recent op Crkls gepubliceerd onderzoek heeft betrekking op de stand van zaken van het Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw, gericht op het in beeld brengen van de risico's, knelpunten en kansen die klimaatverandering met zich meebrengt.
Onderzoeksinstituut: Wageningen University & Research

Gefinancierd door: Ministerie van LNV

Betrouwbaarheidsscore: Geen statistische onderbouwing omdat het gaat om literatuuronderzoek/desk study.

Samenvatting
Het Actieprogramma klimaatadaptatie landbouw is ontwikkeld door een projectgroep met daarin o.a. boeren en wetenschappers. Uit de evaluatie blijkt dat meer onderzoek nodig is voor nieuwe systemen op de langere termijn. Denk aan nieuwe teelten door de stijging van de temperatuur als gevolg van de klimaatverandering. Een motiverend toekomstperspectief voor veerkrachtige- klimaatbestendige en waterrobuuste agrarische productiesystemen ontbreekt nog.

Conclusies
Er is meer aandacht nodig voor nieuwe en klimaatadaptieve rassen en gewassen, teelt- en veehouderijsystemen voor akkerbouw en veehouderij.
Op langere termijn zullen totaal andere (voedsel)productiesystemen moeten worden ontwikkeld (transitie), denk aan soja, zoutminnende gewassen, gewassen die tegen droogte en vernatting kunnen, denk aan rijst, lisdodde, mattenbies, cranberry en combinatieteelten (bijvoorbeeld viskweek en gewassen).
Een teeltsysteem in ontwikkeling is agroforestry, waarbij bomen en andere houtige elementen worden gecombineerd met landbouw.
Het is belangrijk om verdere verdieping van klimaatkwetsbaarheden in de landbouw voort te zetten (gericht op sectoren, productiesystemen én op regionaal niveau).
Verdieping en verbreding van de stresstest voor de landbouw is nodig (zoals reeds in opdracht wordt gedaan door de provincie Utrecht).
In de praktijk van landbouw én beleid is het beeld van het watervraagstuk vergevorderd en is er groeiende aandacht voor de bodem.
Wat is Crkls?
Crkls (spreek uit als cirkels) is het antwoord op de versnippering van het landbouwkundig onderzoek in de afgelopen decennia. Het platform maakt de onderzoeksresultaten beter vindbaar en relevant voor de ondernemer. De initiatiefnemers Misset Uitgeverij, BO Akkerbouw, Wageningen University & Research (WUR), Groen Kennisnet en Aeres Hogeschool willen zo een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige landbouw in Nederland.
Groen Kennisnet is onderdeel van de stuurgroep Crkls en heeft nauw contact met de redactie van Crkls.

lees meer op
https://groenkennisnet.nl/nieuwsitem/klimaatbestendige-productiesystemen-nog-onvoldoende-in-beeld



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL