Grondstoffen voor bioplastics

Alleen voor leden beschikbaar, wordt daarom gratis lid!

Overig advies 15/12/2022 15:38
Een klein deel van de bioplastics, zoals het PBAT of poly(butylene adipate-co-terephthalate) zijn gemaakt uit fossiele grondstoffen; het overgrote deel is gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Deze hernieuwbare grondstoffen worden vaak opgedeeld in generaties. De volgende generaties kunnen worden onderscheiden:

Eerste generatie hernieuwbare grondstoffen
Tweede generatie hernieuwbare grondstoffen
Next generation technologie
1. Eerste generatie hernieuwbare grondstoffen
Dit zijn vooral de bekende landbouwgewassen zoals suikerbieten, suikerriet, aardappelen, mais en tarwe. Uit deze gewassen wordt het suiker of het zetmeel gebruikt als de grondstof voor de bioplastics. Zetmeel wordt direct of in een gemodificeerde vorm gebruikt in bioplastics zoals Bioplast of Mater-bi. De suikers worden in het geval van PLA eerst omgezet in melkzuur en vervolgens gepolymeriseerd tot polymelkzuur. In het geval van Bio-PE worden de suikers eerst omgezet in ethanol en vervolgens in ethyleen (etheen) dat wordt gepolymeriseerd tot polyethyleen (bio-PE). Suikers vormen ook de grondstoffen voor bioplastics zoals Polybutyleen succinaat (PBS) en Polyethyleen-furanoate (PEF).

2. Tweede generatie hernieuwbare grondstoffen

Dit zijn de cellulose-achtige grondstoffen die gewonnen kunnen worden uit hout, bagasse, stro of de maïsplant. Cellulose wordt al zeer lang gebruikt voor de productie van cellofaan. Dit is een klassieke technologie. Het nieuwe aan het gebruik van de tweede generatie grondstoffen is dat deze grondstoffen eerst worden opgesplitst in de hoofdbestanddelen zoals cellulose, hemi-cellulose en lignine. Vervolgens wordt de cellulose afgebroken tot de bouwstenen, hetgeen suikers zijn. Deze suikers kunnen dan via fermentatie omgezet worden in melkzuur, ethanol of een ander chemische bouwsteen (monomeer). Er is veel aandacht voor deze tweede generatie grondstoffen, echter het zal nog de nodige inspanning vergen om deze route duurzaam te maken uit economisch, technologisch en milieu oogpunt. Op dit moment is de industrie nog niet zover.

3. Next generation technologies
Het Amerikaanse NewLight Technologies heeft speciale technologie ontwikkelt om direct zuurstof en methaan om te zetten in plastics (AirCarbon).
NatureWorks werkt i.s.m. Calysta om direct methane in te brengen in een fermentatieprocess voor de productie van melkzuur.

bron
Holland Bioplastics Nieuwsbrief



Beperkte weergave !
Leden hebben toegang tot meer informatie! Omdat u nog geen lid bent of niet staat ingelogd, ziet u nu een beperktere pagina. Wordt daarom GRATIS Lid of login met uw wachtwoord


Copyrights © 2000 by XEA.nl all rights reserved
Niets mag zonder toestemming van de redactie worden gekopieerd, linken naar deze pagina is wel toegestaan.


Copyrights © DEBELEGGERSADVISEUR.NL